Švicarji na referendumu zavrnili omejitve priseljevanja iz EU

Med drugim so na referendumu odločali tudi o očetovskem dopustu.
Fotografija: Švicarji so na referendumu prepričljivo zavrnili pobudo desničarske Švicarske ljudske stranke. FOTO: Fabrice Coffrini Afp
Odpri galerijo
Švicarji so na referendumu prepričljivo zavrnili pobudo desničarske Švicarske ljudske stranke. FOTO: Fabrice Coffrini Afp

Švicarji so danes na referendumu prepričljivo zavrnili pobudo desničarske Švicarske ljudske stranke (SVP) za omejitev priseljevanja iz EU, kažejo volilne projekcije, ki jih je po zaprtju volišč objavil inštitut gfs-Bern. Pobudo je zavrnilo 63 odstotkov volivcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švicarski volivci, ki so danes na referendumu odločali tudi o več drugih vprašanjih, pa so podprli uvedbo 14-dnevnega plačanega očetovskega dopusta, kažejo projekcije. V državi, kjer so ženske volilno pravico dobile šele leta 1971, so plačano 14-tedensko porodniško za matere uvedli leta 2005, očetje pa nimajo pravice do dopusta za nego otroka. Očetovski dopust je, kot kažejo volilne projekcije, podprlo 61 odstotkov volivcev.

Kot kažejo volilne projekcije, so volivci danes s šibko večino podprli tudi nakup novih bojnih letal in novelo zakona o lovu, s katero želi švicarska vlada olajšati odstrel volkov, poroča AFP.

Komentarji: