»Svojemu šefu« sporočite, da smo izvršili dejanje

V posnetkih, ki jih je prijateljskim državam posredovala Turčija, je menda klic s sporočilom o umoru. 
Fotografija: Savdska Arabija zanika, da bi bil princ Mohamed bin Salman seznanjen z umorom. FOTO: Amir Levy/Reuters
Odpri galerijo
Savdska Arabija zanika, da bi bil princ Mohamed bin Salman seznanjen z umorom. FOTO: Amir Levy/Reuters

Kmalu po smrti savdskega novinarja Džamala Hašodžija prejšnji mesec je član morilske ekipe svojemu nadrejenemu po telefonu sporočil, naj »svojemu šefu« pove, da so »dejanje izvršili«, navaja New York Times besede treh, ki so seznanjeni z vsebino posnetkov, ki jih je okoli umora zbrala turška obveščevalna služba.

»Šef« naj bi bil kronski princ Mohamed bin Salman. Princa sicer nihče ni omenjal z imenom, ameriški obveščevalci pa po navedbah New York Timesa verjamejo, da gre za najtrdnejše dokaze o vpletenosti savdskega vrha v umor kritičnega novinarja. 

Turški obveščevalci menijo, da je besede izrekel ​Maher Abdulaziz Mutreb, eden izmed varnostnikov, ki pogosto potuje s princem. So pa Turki previdnejši pri vpletanju princa v umor. Savdska oblast je v ponedeljek znova zanikala, da bi princ karkoli vedel o umoru. 

Turški predednik Recep Tayyip Erdogan je v odzivu na poročanje ameriškega časnika dejal, da posnetki vsebujejo strašljive podrobnosti o zločinu. Posnetki so po njegovih besedah šokirali savdijske obveščevalce, »Predvajali smo jih vsem, ki so to hoteli. Naše obveščevalne službe niso prikrile ničesar. Posnetki so grozljivi. Ko jim je prisluhnil savdijski obveščevalec, je šokirano dejal, da je 'ta zagotovo vzel heroin, saj je samo nekdo pod vplivom heroina sposoben nečesa takšnega',« je dejal Erdogan.

Turčija je posnetke o dogajanju na savdskem konzulatu v Istanbulu delila z več prijateljskimi narodi, med drugim so posnetke že 24. oktobra predvajali francoskim obveščevalcem, ki so jim predali tudi transkripte, navaja turška vlada. Tako so se odzvali na navedbe francoskega zunanjega ministra Jean-Yvesa Le Driana, ki jih je okrcal, da niso predali vseh dokazov in da igrajo »politične igrice«. 

Posnetke je dobila tudi Kanada, ki jih je tamkajšnja obveščevalna služba že poslušala, pa je potrdil premier Justin Trudeau. »Kanada je obveščena o dokazih, ki jih je delila Turčija,« je dejal. Trudeau je tako prvi zahodni voditelj, ki je potrdil turške navedbe o posnetkih, ki so jih dobile še ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Francija in Savdska Arabija. Za BBC je potovanje v Turčijo in poslušanje posnetkov potrdil tudi direktor kanadskih obveščevalcev, ki je o tem nato poročal državnemu vrhu. 

Džamal Hašodži je izginil v začetku oktobra. FOTO: Virginia Mayo/AP
Džamal Hašodži je izginil v začetku oktobra. FOTO: Virginia Mayo/AP


Kanadski premier se je v zadnjih tednih soočil z več pozivi, naj prekine deset milijard evrov vreden orožarski posel s Savsko Arabijo, s katerimi niso v najboljših odnosih. Avgusta so Savdijci Kanado obtožili kršenja suverenosti in so zamrznili trgovino, ker je Kanada pozivala k izpustitvi borcev za človekove pravice. 

Hašodži je izginil 2. oktobra, potem ko je na savdskem konzulatu poskušal urediti papirje za poroko s turško zaročenko. Savdska Arabija je sprva trdila, da je 59-letni novinar stavbo zapustil živ, nato so priznali umor in aretirali več oseb. Vseskozi pa država zanika, da bi pri tem sodeloval tudi kronski princ, čeprav so v zadnjih tednih odpustili nekaj pomembnejših prinčevih svetovalcev. 

Komentarji: