Todorić se še ne bo vrnil domov

V zaporu Remetinec bodo še nekaj časa čakali na svojega »najuglednejšega« gosta.
Fotografija: Sodišče mora zdaj najprej odločiti o tem, ali se ima Todorić pravico pritožiti. FOTO: Nn
Odpri galerijo
Sodišče mora zdaj najprej odločiti o tem, ali se ima Todorić pravico pritožiti. FOTO: Nn

V preiskovalni zapor, ki so si ga do zdaj od znotraj ogledali ne le običajni prestopniki, temveč tudi številni podjetniki, saborski poslanci, ministri in celo en premier, za zdaj ne bodo sprejeli ustanovitelja Agrokorja Ivice Todorića, ki si je uspešno izboril še 28 dni na svobodi. V tem času naj bi njegova odvetnika - Cherie Blair, ugledna angleška odvetnica in žena bivšega britanskega premiera Tonyja Blaira, ter James Hines, ki slovi kot eden najuspešnejših odvetnikov v tamkajšnjem pravnem sistemu - na podlagi novih dokazov preprečila njegovo izročitev Hrvaški. Glede na področja, za katera sta se specializirala, pa je mogoče predvideti tudi to, v katero smer bo potekala obramba. Cherie Blair je specialistka za človekove pravice, Hines pa za gospodarske prevare in izročitve.



Todorić se dobro zaveda tega, da je preiskovalni zapor v hrvaškem pravnem sistemu neredko ne le edina, ampak tudi najstrožja kazen, zato počne vse, kar je v njegovi moči, da bi se mu izognil. Če ne bi pobegnil, bi bil lahko Todorić - ki so ga priprli zaradi tega, da ne bi mogel vplivati na priče - po zaslišanju prič po vsej verjetnosti že čez mesec dni na svobodi. Morda bi lahko skupaj z bivšim premierom celo gledal »ognjene« v Rusiji, glede na to, da se Sanader kljub številnim sodnim postopkom, ki še trajajo, po prihodu iz pripora vede kot svoboden človek. Vendar Todoriću grozi, da mu bodo pripor odredili tudi zaradi morebitnega pobega, ta pa bi lahko trajal tudi več let. Če Todoriću tovrstnega pripora ne bodo odredili, se lahko vrne v državo, je pa vprašanje, ali bo državno tožilstvo v tem primeru odstopilo od zahteve po priporu.

Cherie Blair in James Hines morata do 15. oktobra predložiti nove dokaze, s katerimi naj bi izpodbijala sklep angleškega sodišča o izročitvi, ki je bil sprejet aprila letos. Naj spomnimo, da je sodišče takrat odločilo, da za izročitev Todorića Hrvaški ni nikakršnih pravnih ovir, saj njegovi obrambi ni uspelo dokazati, da gre za politično motiviran proces. Izkušeni odvetnik Hines, ki je med drugim zastopal tudi Berlusconija, bil pa je tudi pravni svetovalec Microsofta na področju kazenskih vprašanj, pravi, da je od pomladi prišlo na površje veliko novih podatkov, ki razkrivajo, da gre za politično osnovo, pri čemer ima v mislih afero »Hotmail« oziroma »Borg«. Potem ko se je izkazalo, da so si svetovalci z izrednim pooblaščencem na čelu – pri čemer je šlo za prijatelje podpredsednice vlade in ministrice za gospodarstvo Martine Dalić - pridobili velikanski dobiček, je najprej sledila odstavitev izrednega pooblaščenca, nato pa tudi same ministrice, ki te dni piše knjigo, v kateri bo razkrila »svojo resnico«. Medtem je v javnost pricurljala njena izjava, ki jo je dala hrvaškemu uradu za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala, iz katere je jasno razvidno, da je bi premier še kako vpleten in seznanjen z vsemi nepravilnostmi, povezanimi z reševanjem propadlega koncerna, pa tudi to, da so nekateri ministri, kot, na primer, Zdravko Marić, ki je bil svoj čas zaposlen v Agrokorju, lagali o številu sestankov in lastnem delovanju.

V vladi Todorićevih obtožb in novih odkritij, iz katerih je jasno razvidno, da so bili njeni člani čez vsako mero in mimo vseh dobrih poslovnih običajev vpleteni v Agrokor, ne jemljejo resno. FOTO: Vjekoslav Skledar/Cropix
V vladi Todorićevih obtožb in novih odkritij, iz katerih je jasno razvidno, da so bili njeni člani čez vsako mero in mimo vseh dobrih poslovnih običajev vpleteni v Agrokor, ne jemljejo resno. FOTO: Vjekoslav Skledar/Cropix


A to še vedno ne pomeni, da gre za politični pregon. Sodišče mora zdaj najprej odločiti o tem, ali se ima Todorić pravico pritožiti. Šele po odobritvi pritožbe bo mogoče na podlagi novih dokazov v sodnem postopku izpodbijati prvotni sklep o izročitvi. Sicer pa je Todorić že samo preložitev sklepa o pritožbi razglasil »ne le za  svojo zmago, temveč za zmago vseh tistih, ki se bojujejo proti korupciji v Hrvaški«. Todorić, ki je že nekaj časa povsem sprt z realnostjo, trdi, da so mu ukradli podjetje, ki je izvrstno delovalo, čeprav bi moral Agrokor po vseh kazalcih zaradi dolgov, ki so močno presegali vrednost premoženja, končati v stečaju. Ko je bil na vrhuncu moči, mu je nadvse ugajal sloves najbogatejšega Hrvata, ki se ponaša z lastnimi lovišči, počitniškimi hišami, dvorci, jahto in helikopterjem, zdaj pa se predstavlja kot revež, ki ima komaj dovolj sredstev za preživetje. Todoriću med drugim očitajo tudi to, da je iz podjetja na svoje bančne račune in račune svojih družinskih članov prenesel nekaj manj kot 200 milijonov evrov, hkrati pa je poskušal prepričati javnost, da je iz Agrokorja odšel zgolj z 2500 evri. Tega verjetno ne verjame niti njegova odvetnica Cherie Blair. Toliko namreč staneta dve uri njenega odvetniškega dela.

V vladi Todorićevih obtožb in novih odkritij, iz katerih je jasno razvidno, da so bili njeni člani čez vsako mero in mimo vseh dobrih poslovnih običajev vpleteni v Agrokor, ne jemljejo resno. Zanje so nova odkritja zgolj »pogrevanje stare juhe«, primer Agrokor  pa je zanje po sklenitvi poravnave končan.  Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala je zavrnil kazenske prijave zoper glavne akterje, Agrokor pa – tako vsaj trdi izredni pooblaščenec – zdaj stabilno posluje. Res je, da jih je presenetila odločitev o preložitvi sklepa o pritožbi, glede na to, da gre predvsem za formalne razloga, pa si spričo tega ne delajo posebnih skrbi. Tudi hrvaška javnost, ki je dokaj nezaupljiva do hrvaškega pravosodja, od izročitve Todorića ne pričakuje kaj dosti. Proces, če bo do njega sploh prišlo, bo trajal dolga leta, pri čemer pa se ne bo nič bistvenega izvedelo. Todorić za vse krivi vlado, nič pa ne govori o vlogi bank, poleg tega pa se vidno izogiba temu, da bi pojasnil »rusko zvezo« in odnose z uglednimi domačimi podjetniki, ki so se zaradi propada Agrokorja znašli v hudih težavah. Zato najbrž tudi med morebitnim procesom ne bomo izvedeli, zakaj je Todorić s svojim podpisom samega sebe razlastil, tako kot tudi po večletnem procesu  ne vemo, zakaj je Ivo Sanader odstopil s položaja premiera.
 

Preberite še:

Komentarji: