Protestniki v Bagdadu »prenesli sporočilo«, zdaj se umikajo

Napad usmerja pozornost na napete odnose med ZDA in Irakom, ki jih predstavniki obeh držav opisujejo kot morebiti najhladnejše v več letih.
Fotografija: Ameriški vojaki v Bagdadu spremljajo dogajanje pred veleposlaništvom ZDA. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ameriški vojaki v Bagdadu spremljajo dogajanje pred veleposlaništvom ZDA. FOTO: Reuters

Iranu naklonjeni protestniki so se po pozivu šiitske skupine Hašed al Šabi popolnoma umaknili z območja ameriškega veleposlaništva v t. i. zeleni coni. Dan pred tem se je pred kompleksom zbralo na tisoče ljudi, ki so za nekaj časa celo vdrli na območje okrog poslopja veleposlaništva.

Iraški premier Adel Abdel Mahdi je v torek pozval ljudi, naj zapustijo območje, a večina jih je tam preživela tudi noč. Zjutraj so znova zaplapolale zastave gibanja Hašed al Šabi, nadaljevalo se je zažiganje ameriških zastav in metanje kamnov proti kompleksu veleposlaništva. Njegovo varnostno osebje je proti protestnikom uporabilo solzivec.

Do popoldneva je gibanje Hašel al Šabi svoje podpornike pozvalo, naj »iz spoštovanja do države« odidejo in se znova zberejo izven t. i. zelene cone, kjer se nahaja tudi veleposlaništvo. »Prenesli ste svoje sporočilo,« je gibanje sporočilo v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Zjutraj se je množica znova približala obzidju in zažigala ameriške zastave. FOTO: Ahmad Al-rubaye/AFP
Zjutraj se je množica znova približala obzidju in zažigala ameriške zastave. FOTO: Ahmad Al-rubaye/AFPWashington in Teheran si izmenjujeta očitke


Torkov napad na veleposlaništvo je zadnji v nizu incidentov vse bolj zaostrenih odnosov med ZDA in Iranom, odkar so ZDA leta 2018 odstopile od jedrskega sporazuma s Teheranom. Velik del teh napetosti pride do izraza prav v Iraku, ki ima tesne vezi z vladama obeh držav.

Ameriške sile so bile v zadnjih mesecih tarča niza raketnih napadov, za katere so okrivile milice, povezane s proiranskim Hašed al Šabijem. V minulem tednu je bil v enem od teh napadov ubit ameriški pogodbeni sodelavec. Ameriška vojska se je na to v nedeljo odzvala z letalskimi napadi na oporišča skupine Kataib Hezbolah, pri čemer je bilo ubitih najmanj 25 njenih borcev.

Dim, ki se dviguje nad ameriškim veleposlaništvom. FOTO: AFP
Dim, ki se dviguje nad ameriškim veleposlaništvom. FOTO: AFP


Ameriški predsednik Donald Trump in drugi predstavniki ZDA so za napade na ameriške sile in veleposlaništvo okrivili Iran in napovedali posledice. Iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej je po drugi strani obsodil ameriške napade v Iraku in posvaril, da je tudi njegova država pripravljena na povračilne udarce.

Z več strani so medtem danes prišle obsodbe napada na veleposlaništvo. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je prek tvita pozval k umiritvi razmer in spoštovanju mednarodnega prava. Kot je dodal, spremljajo situacijo. Kritika je prišla tudi z nemškega zunanjega ministrstva in od francoske obrambne ministrice Florence Parly, ki je obenem izrazila solidarnost z ZDA.

Preberite še:

Komentarji: