Trumpov svetovalec za nacionalno varnost zbolel za covidom 19

Robert O'Brien ima po poročilu iz Bele hiše le blažje simptome in dela naprej v osami.
Fotografija: Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien na majski fotografiji. Foto Joshua Roberts Reuters
Odpri galerijo
Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien na majski fotografiji. Foto Joshua Roberts Reuters

New York – Svetovalec za nacionalno varnost predsednika Donalda Trumpa je okužen z novim koronavirusom. Robert O'Brien je najvišji politik v ameriški administraciji s covidom 19, po informacijah iz Bele hiše pa ima le blažje simptome ter dela naprej v osami.

Pravijo, da ne predsednik niti njegov podpredsednik Mike Pence nista bila izpostavljena tveganju. Trump je bil z O'Brienom v javnosti zadnjič viden desetega julija v Miamiju, svetovalec pa naj bi se covida nalezel na družinskem srečanju. Doslej najbližje predsedniku so bili s covidom okuženi tiskovna predstavnica podpredsednika Pencea Katie Miller, prijateljica sina Donalda ml. Kimberly Guilfoyle in neimenovani sodelavec osebja Bele hiše. Po predvolilnem zborovanju v oklahomski Tulsi so minuli mesec okužbo odkrili pri več sodelavcih Trumpove predvolilne kampanje.

O'Brien desetega julja v Floridi. Foto Saul Loeb Afp
O'Brien desetega julja v Floridi. Foto Saul Loeb Afp


V strahu pred verižno okužbo so se številni predsednikovi sodelavci odločili za preventivno karanteno, med njimi tudi član štaba za spopad z novim koronavirusom dr. Anthony Fauci. O'Brien, ki se je nedavno vrnil z obiska v Združenem kraljestvu, Franciji, Nemčiji in Italiji, je maja kitajsko prikrivanje pandemije primerjal z dogodki po nesreči v jedrski elektrarni Černobil. V ZDA so odkrili že več kot 4,2 milijona okužb, za posledicami covida 19 je umrlo skoraj 147 tisoč ljudi.
 

Več iz te teme:

Komentarji: