Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Turistični raj v plamenih, prebivalstvo evakuirano (FOTO)

Izbruh vulkana Kilauea na Havajih je uničil 26 domov, več sto jih še vedno ogroža.
Kilauea je eden najaktivnejših vulkanov na svetu. Lava iz vulkana se razliva po okolici.
Kilauea je eden najaktivnejših vulkanov na svetu. Lava iz vulkana se razliva po okolici.
T. V., STA
7. 5. 2018 | 10:12
7. 5. 2018 | 12:13
1:43
Vulkan je prebil Zemljino skorjo na desetih mestih in lava ponekod bruha do 70 metrov visoko, nato pa se razliva po okolici in uničuje naravo ter infrastrukturo. Med drugim je razpokalo več cest, sprožilo se je nekaj zemeljskih plazov. Poseben problem so tudi strupeni plini iz ognjenika.

Doslej so evakuirali skoraj dva tisoč ljudi, za danes so napovedane nadaljnje evakuacije. Ameriška geološka služba je sporočila, da bo vulkan bruhal še nekaj časa. Geologi menijo, da se ne bo kmalu umiril in oblasti ne vedo, kdaj se bodo lahko evakuirani prebivalci vrnili na svoje domove. Več sto ljudi, ki so morali zapustiti domove, se je zateklo v posebne namestitve, ki so jih zanje pripravile oblasti, drugi so pri sorodnikih in prijateljih. Oblasti so nekaterim dovolili, da so se vrnili domov po svoje hišne ljubljenčke, a niso smeli ostati doma.

Prebivalci Havajev so se z naravno nesrečo sprijaznili, starejši pa jo pripisujejo boginji Pele. To je boginja vulkanov, ki po tradicionalnem izročilu stanuje v vulkanu Kilauea.

Od leta 1983 Kilauea občasno izbruhne. Tokratni izbruh so prejšnji ponedeljek napovedali potresi, nato so se začeli izbruhi lave. Bruhanje ognjenika so spremljali potresni sunki, najmočnejši med njimi v petek z magnitudo 6,9.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine