Uradna Rusija: Trump ravna nespametno

Pogodbo o jedrskih raketah srednjega dosega sta podpisala Mihail Gorbačov in Ronald Reagan.
Fotografija: Donald Trump: Ne vem, zakaj že predsednik Barack Obama ni sprožil pogajanja ali izstop. FOTO: Nicholas Kamm/AFP
Odpri galerijo
Donald Trump: Ne vem, zakaj že predsednik Barack Obama ni sprožil pogajanja ali izstop. FOTO: Nicholas Kamm/AFP

ZDA se bodo umaknile iz sporazuma o jedrskem orožju, sklenjenega z Rusijo, je potrdil ameriški predsednik Donald Trump.

V pogovoru z novinarji v Nevadi je dejal, da je Rusija kršila pogodbo o jedrskih raketah srednjega dosega z Rusijo (INF) iz leta 1987. S sporazumom so prepovedali kopenske izstrelke z dosegom od 500 do 5500 km. O Trumpovem odstopu od pogodbe je že prej poročal New York Times v napovedi poti svetovalca za nacionalno varnost ZDA Johna Boltona v Rusijo, Azerbajdžan, Armenijo in Gruzijo. Zamisel za odstop naj bi bila Boltonova.


 

Do leta 1991 uničili okoli 2700 tovrstnih raket


»Ne vem, zakaj že predsednik Barack Obama ni sprožil pogajanja ali izstop,« je povedal Trump in dodal, da Rusija že več let krši določbe. Leta 2014 je Obama obtožil Rusijo kršenja INF po domnevnem testiranju jedrskega orožja, a naj bi se uklonil pritiskom evropskih voditeljev, ki so opozarjali, da bi umik sprožil oborožitveno tekmo. 

ZDA trdijo, da so Rusi razvijali novo raketo s srednjim dosegom, imenovano Novator 9M729, Natu znano pod oznako SSC-8. Z raketo bi lahko jedrski napad izvedli v zelo kratkem času. Rusija je zanikala kršitve.

Pogodbo INF je z voditeljem Sovjetske zveze Mihailom Gorbačovom leta 1987 sklenil predsednik ZDA Ronald Reagan. Končala je nevarno oboroževalno tekmo med Rusijo, ki je nameščala svoje rakete za napad na zahodno Evropo, in ZDA, ki so v zahodni Evropi nameščale podobne rakete z imenom Pershing. Do leta 1991 so po pogodbi uničili okoli 2700 tovrstnih raket.


 

Rusija: To je izsiljevanje


Kmalu so se odzvali tudi ruski politiki in Trumpovo odločitev označili kot nespametno. Kot prvi se je odzval ruski zunanji minister Sergej Rjabkov. »To bi bila zelo nevarna poteza, ki je mednarodna skupnost ne le da ne bi razumela, ampak bi jo resno obsodila,« je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov za rusko tiskovno agencijo TASS.

Pogodba je »ključna za mednarodno skupnost in varnost na področju jedrskega orožja, za vzdrževanje strateške stabilnosti«, navedbe Rjabkova povzema francoska tiskovna agencija AFP. Po njegovem prepričanju želijo ZDA z »metodo izsiljevanja« pridobiti koncesije, kar je Rusija obsodila.

Rjabkov je za primer odstopa ZDA od pogodbe INF napovedal povračilne ukrepe, ki bodo vključevali tudi vojaško tehnologijo. Hkrati je zanikal obtožbe Trumpa, da Moskva krši določila pogodbe. »Ne le da ne kršimo pogodbe, upoštevamo jo na najstrožji način,« je poudaril. »In pokazali smo potrpežljivost, medtem ko smo več let opozarjali na očitne kršitve pogodbe s strani ZDA,« je dodal Rjabkov.

Komentarji: