V demokratski tekmi mladi Buttigieg vse bližje Warrenovi, Sandersu in Bidnu

Izzivalci republikanskega predsednika Donalda Trumpa v Iowi 
Fotografija: Senatorka Elizabeth Warren v Iowi vodi med demokratskimi predsedniškimi kandidati. Foto Scott Olson Afp
Odpri galerijo
Senatorka Elizabeth Warren v Iowi vodi med demokratskimi predsedniškimi kandidati. Foto Scott Olson Afp

New York – V upanju na ponovitev legendarnega nastopa Baracka Obama, ki si je prav v Iowi utrl pot do demokratske predsedniške kandidature in zmage na volitvah, so se nadobudni izzivalci republikanskega predsednika Donalda Trumpa pomerili za naklonjenost volivcev ene odločilnih zveznih držav ZDA. Nobenemu od sinočnjih nastopajočih v prestolnici Des Moines se še ni posrečil véliki met, poleg favoritov Elizabeth Warren, Bernieja Sandersa in Joeja Bidna pa vse bolj blesti župan iz Indiane Pete Buttigieg.

»Sprožil bom obdobje, ki mora slediti,« se je župan South Benda predstavljal za naslednjega mladega politika brez washingtonske umazanije na svojih rokah, ki bo po razdvajajočih volitvah združil državo. »Stave so gigantske!« In res v Washingtonu poteka pravo politično klanje med republikanskim predsednikom ter kongresnimi demokrat, ki si prizadevajo za njegovo razrešitev. Trumpa še naprej podpirajo njegova stranka in mnogi volivci, ki so se zanj odločili leta 2016, zato se demokrati vse bolj mrzlično sprašujejo, kdo bi ga lahko ob morebitnem pokopu razrešitve v republikansko nadzorovanem senatu premagal na volitvah.

Župan South Benda Pete Buttigieg. Foto Eric Thayer Reuters
Župan South Benda Pete Buttigieg. Foto Eric Thayer Reuters


Zadnje raziskave javnega mnenja v Iowi Petea Buttigiega uvrščajo takoj za senatorko iz Massachusettsa Elizabeth Warren in vermontskim senatorjem Berniejem Sandersom ter pred nekdanjim podpredsednikom Joejom Bidnom. Štirje najbolje uvrščeni kandidati so na raziskavi, ki jo je objavil New York Times, dobili med 22 in 17 odstotkov glasov, s štirimi odstotki je nekaj pridobila tudi senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, ki so ji lokalni komentatorji pripisali najboljši govor doslej. Političarka slovenskih korenin velja za bolj sredinsko med demokratskimi predsedniškimi kandidati in za edino, ki se lahko pohvali z volilnimi zmagami na republikanskem terenu.

Doslej bolj izpostavljena senatorka iz Kalifornije Kamala Harris je na raziskavi v Iowi dobila le tri odstotke, kar še spodžiga govorice, da bo kmalu sledila Teksačanu Betu O'Rourku pri izhodu iz tekme za demokratskega predsedniškega izzivalca ali izzivalko. Nekdanja tožilka pa si je v Iowi vendarle prislužila velik aplavz s poudarjanjem, da ni nikoli zagovarjala interesov velikih korporacij kot Elizabeth Warren, ki je kot strokovnjakinja za stečaje zastopala tudi takšne družbe. Senatorka iz Massachusettsa zdaj zagovarja prelomne strukturne spremembe ZDA, med njimi širitev zdravstvenega zavarovanja za starejše na vse Američane. Gigantske stroške za razširitev progama Medicare bi pridobila z velikim dodatnim obdavčenjem bogatašev in delodajalcev, takšno socialno revolucijo, ki jo kritiki imenujejo kar socialistična, pa bičajo tudi bolj sredinski demokratski predsedniški kandidati.

Prednost nekdanjega podpredsednika Joeja Bidna se topi. Foto Joshua Lott Afp
Prednost nekdanjega podpredsednika Joeja Bidna se topi. Foto Joshua Lott Afp


Med njimi tudi dosedanji favorit Joe Biden, ki še naprej ponavlja, da bo Trumpa »tolkel kot boben«, a padajoča priljubljenost 76-letnega podpredsednika Baracka Obame kaže dvome demokratskih volivcev v njegovo fizično pripravljenost. Ne koristijo mu niti sporni posli sina Hunterja v Ukrajini, ki so v samem središču »ukrajinske afere« Donalda Trumpa. Nedavna operacija srca vzbuja vprašanja tudi v pripravljenost 78-letnega Bernieja Sandersa za najvišji izvršilni položaj ZDA.V primerjavi s kolegoma iz baby boom generacije je sedemdesetletna Elizabeth Warren videti zelo energična, kot sveža moč z novimi idejami  pa se vendarle uspešno predstavlja komaj 37-letni Pete Buttigieg. Tako kot Obama pred dvanajstimi leti je mladi župan v Iowi govoril o upanju in optimizmu, je pa tudi prvi odkrito istospolno usmerjeni predsedniški kandidat.

V ospredje se še vedno poskušajo prebiti tudi drugi kandidati kot senator iz New Jerseya Cory Booker, nekdanji kongresnik iz Marylanda John Delaney,  guverner Montane Steve Bullock, podjetnik Andrew Yang  in nekdanji Obamov minister Julian Castro, a se tudi na vsedržavnih raziskavah le Buttigieg približuje vodilni trojici. Na tisti, ki sta jo objavila časopis Washington Post in televizijska postaja ABC, Biden še vodi pred Warrenovo in Sandersom, a se njegova prednost tudi tu topi. V ZDA ne izključujejo popolnoma niti morebitnih dodatnih demokratskih predsedniških kandidatov in pri tem s prstom kažejo na prejšnjo Trumpovo izzivalko Hillary Clinton, a nekdanjo državno sekretarko ostro napadajo nekateri mlajši politiki s predsedniško kandidatko Tulsi Gabbard na čelu.
 
Senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar. Foto Eric Thayer Reuters
Senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar. Foto Eric Thayer Reuters

 

Komentarji: