Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Jordaniji bodo iskali načine za pomoč za Gazo, na vrhu tudi premier Golob

Številni voditelji držav in vlad ter vodje mednarodnih organizacij bodo danes v Jordaniji iskali načine, da se odločneje odzovejo na katastrofo.
Voditelji se bodo pogovarjali še o preprečevanju prisilnega preseljevanja civilistov, zagotavljanju osnovnih pogojev za bivanje razseljenih oseb in o pripravah na obnovo Gaze po vzpostavitvi premirja. FOTO: Omar Al-qattaa/AFP
Voditelji se bodo pogovarjali še o preprečevanju prisilnega preseljevanja civilistov, zagotavljanju osnovnih pogojev za bivanje razseljenih oseb in o pripravah na obnovo Gaze po vzpostavitvi premirja. FOTO: Omar Al-qattaa/AFP
STA
11. 6. 2024 | 06:57
11. 6. 2024 | 14:33
5:37

Številni voditelji držav in vlad ter vodje mednarodnih organizacij bodo danes v Jordaniji na konferenci o humanitarni pomoči za Gazo iskali načine, kako se odločneje odzvati na katastrofo v palestinski enklavi. Vrha, na katerem bodo govorili še o pripravah na obnovo Gaze po vzpostavitvi premirja, se bo udeležil tudi premier Robert Golob.

Namen konference, ki jo organizirajo jordanski kralj Abdulah II., predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi in generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, je okrepiti mednarodna prizadevanja za ublažitev humanitarne krize v Gazi. To vključuje dogovor o premirju in izpustitvi talcev, povečanju dostave nujne humanitarne pomoči in zagotavljanje ključnih storitev za civilno prebivalstvo.

Voditelji se bodo pogovarjali še o preprečevanju prisilnega preseljevanja civilistov, zagotavljanju osnovnih pogojev za bivanje razseljenih oseb in o pripravah na obnovo Gaze po vzpostavitvi premirja.

Ob robu konference se bo Golob glede na napovedi njegovega kabineta srečal z Guterresem, s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, jordanskim kraljem in egiptovskim predsednikom.

Vojna v Gazi je vstopila v deveti mesec. Medtem ko ZDA v varnostnem svetu ZN iščejo podporo predlogu predsednika Joeja Bidna o premirju v Gazi, so izraelske sile v ponedeljek ubile in ranile več ljudi v Gazi in na zasedenem Zahodnem bregu. V izraelski ofenzivi je bilo od 7. oktobra lani ubitih najmanj 37.124 ljudi, še 84.712 je ranjenih.

image_alt
Nova resolucija varnostnega sveta OZN poziva k premirju v Gazi

ZN pretreseni nad številom civilnih žrtev med osvoboditvijo talcev v Gazi

Združeni narodi so danes izrazili pretresenost nad številom civilnih žrtev med nedavno osvoboditvijo štirih izraelskih talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael 7. oktobra. Pri tem so ocenili, da bi lahko dejanja tako Izraela kot palestinskega islamističnega gibanja, ki v Gazi še vedno zadržuje več kot sto talcev, pomenila vojne zločine.

»Globoko smo pretreseni nad posledicami, ki jih je imela operacija izraelskih sil za izpustitev štirih talcev v Nuseiratu konec tedna,« je v Ženevi povedal tiskovni predstavnik urada ZN za človekove pravice (OHCHR) Jeremy Laurence, potem ko je izraelska vojska v soboto sporočila, da je v operaciji v begunskem taborišču Nuseirat rešila štiri talce.

Pri tem je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih najmanj 274 ljudi, več kot 690 pa ranjenih. »Način izvedbe napada na tako gosto naseljenem območju vzbuja resen dvom, ali so izraelske sile spoštovale načela razlikovanja, sorazmernosti in previdnosti – kot jih določa vojno pravo,« je dejal Laurence.

FOTO: Omar Al-qattaa/AFP
FOTO: Omar Al-qattaa/AFP

Po njegovih besedah so sicer ZN zaskrbljeni tudi nad dejstvom, da palestinske oborožene skupine v enklavi še vedno zadržujejo precejšnje število talcev, večinoma civilistov, zajetih med napadom Hamasa 7. oktobra. Ta je po podatkih izraelske strani zahteval nekaj manj kot 1200 življenj, od skupno 251 zajetih talcev pa jih v ujetništvu ostaja še 116.

Po oceni ZN bi dejanja tako Izraela kot Hamasa lahko pomenila vojne zločine. Kot je poudaril Laurence, bi bila namreč resna kršitev mednarodnega prava lahko že to, da gibanje talce zadržuje na gosto poseljenih območjih in civilnih lokacijah ter jih tako uporablja kot živi ščit, poročajo tuje tiskovne agencije.

V izraelski ofenzivi v Gazi, ki se je 7. oktobra začela v odziv na Hamasov napad, je bilo po zadnjih podatkih zdravstvenega ministrstva v enklavi ubitih najmanj 37.164 ljudi. Več kot 84.800 je ranjenih. Na izraelski strani je medtem med ofenzivo življenje izgubilo 298 vojakov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine