V Sloveniji poostrili nadzor v hladilnicah in zamrzovalnicah (VIDEO)

Na Poljskem klali bolne krave in meso izvažali kot neoporečno. Preiskovalni novinar je v klavnici pod krinko delal tri tedne in bil v tem času priča šokantnim prizorom.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock

V klavnici blizu poljskega kraja Ostrów Mazowiecka je bil preiskovalni novinar pod krinko priča šokantnim prizorom, ki jih je za poljsko televizijo TVN24 tudi posnel. Namesto zdravega so klali zelo bolno govedo in meso brez kakršnegakoli pregleda označili za neoporečno. Primer dviga pereče vprašanje o standardih Poljske kot ene največjih izvoznic mesa v Evropi.

Kot je bilo mogoče videti na posnetkih, bolna goveda niso zmogla niti stati na nogah, ko so jih ponoči zvlekli v klavnico in zaklali brez veterinarskega nadzora, piše The Guardian.

Po poročanju novinarja Patryka Szczepaniaka, ki je sporno početje v klavnici snemal tri tedne, mesa, kot veleva zakon, niso pregledali kvalificirani veterinarji, ampak je osebje meso preprosto označilo kot varno.
 

Novinar: Bilo je grozno


»Nadzorniki so mi naročili, naj meso označim kot zdravo in ga naredim lepšega. Bilo je grozno, verjemite mi. Vonj gnijočega mesa te sili k bruhanju. Moral sem ga narediti lepšega tako, da sem ga očistil z nožem,« je povedal Szczepaniak.

Pooblaščeni veterinar klavnice se je pojavil naslednje jutro in kot del svoje obveznosti meso označil za zdravo ter podpisal certifikate, ne da bi dejansko pregledal meso. »Veterinarji bi morali biti v klavnici pred, med in po zakolu, vendar sem v treh tednih veterinarja videl le zjutraj, ko je uredil papirje. V nočnem času, ko se je klalo bolno govedo, ga ni bilo v klavnici. Na papirjih je bilo vse videti v redu, v resnici pa se je dogajala katastrofa,« je pojasnil novinar.

 


Urad za varno hrano: Poostrili smo nadzor


»Za primer na Poljskem smo izvedeli iz medijev. Inšpektorji so izvedli nadzore v nekaterih večjih hladilnicah in zamrzovalnicah, kjer spornega mesa niso našli. Je pa sicer nekaj Poljskega mesa tudi pri nas v Sloveniji,« nam je pojasnil Matjaž Emeršič iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Nadzor so poostrili predvsem v hladilnicah in zamrzovalnicah.

»Do tega trenutka nimamo podatka ali se meso iz Poljske v Slovenijo uvaža tudi iz klavnice, ki se je znašla v središču škandala. V Evropi je prosti pretok blaga in storitev, in ko je izdelek enkrat na trgu, ga je težko najti, ampak zadevo preverjamo,« je še pojasnil Emeršič.

 
Poljska leta 2017 izvozila več kot 415 milijonov kilogramov govejega mesa


Strokovnjaki, ki so si ogledali posnetke, opozarjajo na možnost resnih zdravstvenih težav in so poljsko vlado pozvali, naj čim prej obvesti druge evropske države. Chris Elliott, profesor za varnost hrane na Univerzi Queen's v Belfastu in ustanovitelj Inštituta za globalno varnost hrane, ki je po škandalu s konjskim mesom iz leta 2013 vodil neodvisno preiskavo o prehranskih sistemih, je za The Guardian povedal: »Če obstaja kakršenkoli dokaz, da je nekaj tega mesa zapustilo Poljsko, potem gre lahko za potencialen alarm na evropski ravni, z vključitvijo številnih regulativnih agencij in potencialno tudi policijskih sil širom po Evropi.«

Poljska je v letu 2017 izvozila več kot 415 milijonov kilogramov govejega mesa, vrednega več kot 1,5 milijarde ameriških dolarjev. Anglija, ena največjih uvoznic poljskega mesa, je tisto leto od Poljske kupila 16 milijonov kilogramov govejega mesa v vrednosti 64 milijonov dolarjev. 

Komentarji: