Nizozemci zaradi omikrona zapirajo vrata osnovnih šol

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Nizozemska bo prihodnji zaradi omikrona zaprla osnovne šole in podaljšala zaprtje javnega življenja v nočnih urah, je danes napovedal nizozemski premier Mark Rutte. FOTO: Bart Maat/AFP
Odpri galerijo
Nizozemska bo prihodnji zaradi omikrona zaprla osnovne šole in podaljšala zaprtje javnega življenja v nočnih urah, je danes napovedal nizozemski premier Mark Rutte. FOTO: Bart Maat/AFP

20.55 Italija zaostruje ukrepe ob prihodu iz drugih držav EU

Italija z namenom zajezitve širjenja covida-19 zaostruje ukrepe za vstop v državo. Tisti, ki niso cepljeni proti covidu, bodo morali po novem ob prihodu iz druge države EU v petdnevno karanteno, cepljeni pa bodo morali predložiti negativen izvid testa na koronavirus. Ukrep bo začel veljati v četrtek.

Cepljeni bodo morali ob prihodu iz druge države članice EU predložiti negativen izvid hitrega ali PCR-testiranja na novi koronavirus. Tisti, ki niso cepljeni, bodo morali poleg negativnega izvida testiranja še v obvezno petdnevno karanteno, je po poročanju Primorskega dnevnika danes odločil zdravstveni minister Roberto Speranza. Veljavnost negativnega PCR-testa je 48 ur, hitrega pa 24 ur.

Odločitev ministra za zdravje, ki podaljšuje tudi vse doslej veljavne ukrepe za prihod iz neevropskih držav, bo v veljavi od četrtka pa do 31. januarja, poroča italijanski časnik La Repubblica.

20.24 Nizozemska zaradi omikrona zapira osnovne šole

Nizozemska bo prihodnji zaradi skrbi, ki jih povzroča nova koronavirusna različica omikron, zaprla osnovne šole in podaljšala zaprtje javnega življenja v nočnih urah, je danes napovedal nizozemski premier Mark Rutte, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Šole se bodo zaprle že 20. decembra in ne za božič 25. decembra, saj nizozemsko vlado skrbi, da bi lahko otroci, med katerimi je najvišja stopnja okužb z novim koronavirusom, okužili starejše sorodnike.

»To očitno ni veselo sporočilo, ki smo ga pričakovali, ko se bliža božič. A ni presenečenje,« je na novinarski konferenci utemeljil Rutte. »Ne moremo prezreti opozorilnih znakov o različici omikron,« je dodal. Nizozemska vlada se je prav tako odločila, da bo do 14. januarja podaljšala protikoronske ukrepe, kar pomeni, da morajo biti trgovine, bari in restavracije zaprte vsak dan med 17. in 5. uro, ljudje pa lahko doma sprejmejo le štiri goste. Omenjeni ukrepi so začeli veljati 28. novembra za začetno obdobje treh tednov.

Nizozemski inštitut za javno zdravje RIVM je pred zaostritvijo ukrepov prav danes sporočil, da je indicenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 ljudi največja med osnovnošolskimi otroki. Nizozemska vlada je pojasnila, da se je odločila za predčasno zaprtje šole po nasvetu strokovnjakov za pandemijo, saj"zdaj obstaja velika zaskrbljenost glede različice omikron, ki se hitro širi".

18.43 Tedros: O primerih okužbe z omikronom je doslej poročalo 77 držav

Nova koronavirusna različica omikron se širi hitreje kot vse druge različice novega koronavirusa, je danes povedal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Omikron je po njegovih besedah verjetno že v večini držav po svetu.

»O primerih okužbe z omikronom je doslej poročalo 77 držav, a v resnici je verjetno že v večini držav po svetu, čeprav ga še niso zaznali. Omikron se širi s takšno hitrostjo, kot se ni nobena različica pred njim,« je na novinarski konferenci povedal Tedros, je WHO zapisala na Twitterju.

Dodal je, da jih pri WHO skrbi, ker ljudje omikron obravnavajo kot blagega. Čeprav omikron povzroča blažje oblike bolezni, bi lahko število okužb znova preplavilo zdravstvene sisteme, ki niso pripravljeni, je posvaril generalni direktor. Slovenija se je prav danes uvrstila na seznam držav, v katerih so potrdili primer okužbe z novo koronavirusno različico omikron.

Generalni direktor WHO je danes še opozoril, da samo cepiva proti covidu-19 ne bodo omogočila izhoda iz krize, in pozval k izvajanju vseh ukrepov, ki delujejo. Pri tem je omenil nošenje zaščitnih mask, ohranjanje medsebojne razdalje in prezračevanje prostorov.

Znova je bil kritičen tudi do neenakosti med revnimi in bogatimi državami pri dostopu do cepiv proti covidu-19. Dejal je, da so nekatere države zaradi pojava omikrona začele s poživitvenim odmerkom cepiti celotno prebivalstvo, čeprav še ni dovolj dokazov o učinkovitosti poživitvenega cepljenja proti tej različici.

»O primerih okužbe z omikronom je doslej poročalo 77 držav, a v resnici je verjetno že v večini držav po svetu, čeprav ga še niso zaznali. Omikron se širi s takšno hitrostjo, kot se ni nobena različica pred njim,« je na novinarski konferenci povedal Tedros. FOTO: Fabrice Coffrini/Pool via Reuters
»O primerih okužbe z omikronom je doslej poročalo 77 držav, a v resnici je verjetno že v večini držav po svetu, čeprav ga še niso zaznali. Omikron se širi s takšno hitrostjo, kot se ni nobena različica pred njim,« je na novinarski konferenci povedal Tedros. FOTO: Fabrice Coffrini/Pool via Reuters

14.58 Pfizer trdi, da je njegovo zdravilo za covid visoko učinkovito pri preprečevanju hospitalizacij in smrti

Ameriško podjetje Pfizer je danes sporočilo, da njihovo zdravilo za covid-19 tveganje za hospitalizacijo ali smrt pri ogroženih skupinah bolnikov glede na klinične preizkuse zmanjša za skoraj 90 odstotkov. Med tistimi, ki so v študiji prejeli zdravilo paxlovid, ni bilo nobenega primera smrti.

V klinični študiji je sodelovalo 2246 ljudi, pri katerih so v zadnjih petih dneh potrdili blago ali zmerno obliko bolezni covid-19 in ki imajo vsaj eno od bolezenskih stanj, zaradi katerega pri njih obstaja visoko tveganje za hud potek bolezni. Polovica sodelujočih je pet dni na vsakih 12 ur prejemala zdravilo paxlovid, polovica pa placebo, piše na spletni strani Pfizerja.

Če so zdravilo začeli prejemati v roku treh dni po pojavu simptomov, se je tveganje za hospitalizacijo ali smrt zmanjšalo za 89 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki so prejeli placebo. Pri tistih, ki so zdravilo začeli prejemati v roku petih dni, se je tveganje zmanjšalo za 88 odstotkov. Med tistimi, ki so v študiji prejeli zdravilo paxlovid, niso imeli nobenega primera smrti, med tistimi, ki so prejeli placebo, pa 12, so še zapisali v sporočilu za javnost.

»Te ugotovitve prinašajo dodatno potrditev, da bi lahko naše kandidatno oralno protivirusno zdravilo, če bo odobreno, bistveno vplivalo na življenja številnih ljudi, saj podatki kažejo na učinkovitost paxlovida pri zmanjševanju tveganja za hospitalizacijo in smrt ter tudi bistveno zmanjšanje virusnega bremena. To potrjuje potencial zdravila za reševanje življenj bolnikov po vsem svetu,« je ob tem povedal izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla.

Med tistimi, ki so v študiji prejeli Pfizerjevo zdravilo paxlovid, ni bilo nobenega primera smrti, med tistimi, ki so prejeli placebo, pa 12, so pri Pfizerju zapisali v sporočilu za javnost. FOTO: AFP
Med tistimi, ki so v študiji prejeli Pfizerjevo zdravilo paxlovid, ni bilo nobenega primera smrti, med tistimi, ki so prejeli placebo, pa 12, so pri Pfizerju zapisali v sporočilu za javnost. FOTO: AFP

13.47 Študija: Pfizerjevo cepivo 70-odstotno učinkovito proti hospitalizaciji zaradi omikrona

Iz Južne Afrike, torej z območja omikrona, so prišli še rezutati študije, ki se nanaša na učinkovitost Pfizerjevega cepiva proti tej različici novega koronavirusa. Cepivo je na splošno manj učinkovito proti omikronu, a nudi zaščito pred hospitalizacijo zaradi covida, so ugotovili. Učinkovitost pri zmanjševanju hospitalizacij oziroma hudi obliki bolezni po okužbi z omikronom je 70-odstotna, kaže južnoafriška študija.

Študijo so izvedli južnoafriška zasebna zdravstvena zavarovalnica Discovery, javni svet za medicinske raziskave (SAMRC) in nacionalni inštitut za prenosljive bolezni (NICD). Rezultati temeljijo na rezultatih 78.000 PCR-testov, odvzetih med 15. novembrom in 7. decembrom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pfizerjevo cepivo nudi 33-odstotno zaščito pred okužbo z omikronom, pred različico delta pa 80-odstotno. V raziskavi glede učinkovitosti cepiva proti najnovejši različici so ugotovili večje število ponovnih okužb in večje število kratkotrajnih okužb pri cepljenih osebah.

»Cepljenje z dvema odmerkoma Pfizerjevega cepiva je 70-odstotno učinkovito pri zmanjševanju hospitalizacij,« je pri tem povedal predsednik zavarovalnice Discovery Ryan Noach. Učinkovitost cepiva proti hudim oblikam bolezni po okužbi s predhodnimi različicami medtem znaša 93 odstotkov.

Predsednica sveta za medicinske raziskave Glenda Gray je ugotovitve študije označila za »izjemno spodbudne«. Spomnila je, da je cepivo namenjeno zaščiti pred hospitalizacijo in smrtjo. Noach je pri tem posvaril, da je kljub blažjim oblikam covida možno, da bi bili zdravstveni sistemi preobremenjeni zaradi velikega števila okužb, saj se omikron hitro širi.

13.07 V zadnjem valu so iz soboške bolnišnice zaradi prezasedenosti premestili 11 bolnikov

V soboški bolnišnici je za covidne bolnike predvidenih 55 postelj, ta hip sta sicer zasedeni dve več, na oddelku za intenzivno nego z 18 posteljami pa je danes 13 bolnikov. Ker so bile večkrat zasedene vse postelje, so morali v zadnjem valu 11 bolnikov premestiti v druge bolnišnice, predvsem v Sežano in Topolšico, so pojasnili v bolnišnici. Kot so za STA povedali v bolnišnici, število covidnih bolnikov sicer počasi upada. Na covidnih oddelkih je 70 odstotkov bolnikov, ki niso cepljeni, na intenzivnem oddelku pa je necepljenih kar 80 odstotkov bolnikov. Ta razmerja veljajo za ves zadnji val epidemije. 20 odstotkov cepljenih v intenzivni enoti ima pridružene bolezni s hudim potekom covida-19, niso pa življenjsko ogroženi. Najmlajši bolnik z umetnim predihavanjem je star 40 let.

12.55  Na Mariborskem Pohorju se pripravljalo na varianto A

Mariborsko Pohorje bo čez 26 dni gostilo tekmovanje alpskih smučark za 58. Zlato lisico. Beli cirkus se bo v mestu ob Dravi ustavil po dveletnem premoru, ko si je lisica v letih 2020 in 2021 rezervni brlog poiskala v Kranjski Gori. Tokrat mariborski prireditelji pričakujejo, da bodo smučarke tekmovale na klasični progi s ciljem na Snežnem stadionu. Za zdaj gre organizatorjem tekem za svetovni pokal alpskih smučark na roke tudi vreme, čeprav bi si želeli malce nižje temperature. Pri Arehu je več kot meter snega, zasnežen Snežni stadion in 40 topov ob progi pa čakajo na močnejši mraz.

Na Pohorju že dolgo v začetku decembra ni bilo takšne zimske pravljice, vseeno pa organizatorji 58. Zlate lisice po sneženju nestrpno pogledujejo v nebo. Pričakovali so vsaj 48 ur mraza, dobili pa vsaj 20 centimetrov snega. A novi sneg je le dobro namočil smučišče, za tekmovanje pa Zlata lisica potrebuje sneženje iz topov.

12.39 Nepovezani poslanci bodo v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih

Nepovezani poslanci bodo danes v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, kot so ga pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije. Kot je poudaril predsednik DZ Igor Zorčič, ocenjujejo, da gre za dober zakon, ki pomeni konec vladanja z odloki, ki so v nasprotju z ustavo.  Rešitve, ki jih prinaša predlog novele zakona, so po Zorčičevih besedah drugačne, kot jih predvideva obstoječi zakon o nalezljivih boleznih, ki ga je v pomembnem delu razveljavilo tudi ustavno sodišče in DZ naročilo, da zakon popravi in vanj implementira ustavno določbo, kar pa se do zdaj ni zgodilo. Nepovezani poslanci zato ocenjujejo, da je predlog novele zakona dovolj dober, da se ne bo vedno znova ponavljala zgodba z ustavno razveljavitvijo posameznih vladnih odlokov. Predlog novele zakona tako prinaša boljšo normativno podlago za upravljanje epidemije covida-19, je prepričan Zorčič.

11.24  Bolnišnice manjšajo covidne kapacitete

Slovenske bolnišnice so število akutnih postelj znižale z 893 na 698 postelj, je razvidno iz aplikacije sledilnika za covid-19. Spomnimo, v najbolj kritičnem obdobju je bili pripravljenih 1012 akutnih postelj. Trenutno imamo sicer 582 bolnikov na navadnih posteljah in dodatno 235 na intenzivnih posteljah. Trenutno delujejo vse covidne bolnišnice, če se bo nadaljeval trend umirjanja, bodo nekateri covidni oddelki ukinjeni.

Trenutno je v bolnišnični oskrbi 817 bolnikov s covidom-19, 235 na intenzivni negi. Včeraj je umrlo 14 bolnikov s covidom-19, kažejo podatki, ki jih je vlada objavila na svojem twitter profilu.

10.57 Italijanski vojaki le v UKC Ljubljana

V Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor naj bi v ponedeljek kot pomoč za delo v urgentnem centru prispeli predstavniki italijanske vojske, a so njihov prihod nato odpovedali. Za zdaj vsi ostajajo na delu v UKC Ljubljana. V UKC Maribor pravijo, da italijanskih vojakov ne bo v Maribor, ker je »na nivoju države prišlo do sprememb in tako ostajajo v Ljubljani«.

V UKC Ljubljana so v ponedeljek za POP TV povedali, da je razlog za to predvsem upadanje števila hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, na podlagi česar so ocenili, da potrebe za premestitev italijanskih zdravstvenih delavcev v Maribor ni. Kot je dejal vodja korporativne varnosti v UKC Ljubljana Matjaž Tavčar, bi lahko Italijani Slovenijo zapustili že pred božičem, čeprav je bilo sprva načrtovano, da bodo ostali do konca leta. »Dejansko ni več take potrebe, kot je bila pred tremi tedni,« je povedal.

Na državni ravni o kakšnih spremembah ne govorijo. »Poveljstvo logistične brigade se je o lokaciji zdravstvenega osebja italijanske vojske dogovarjalo glede na kadrovske potrebe covidnih bolnišnic. Za primarno lokacijo je bil predviden UKC Ljubljana,« so za STA danes povedali na ministrstvu za zdravje.

10.20 V Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z novo različico koronavirusa omikron

Slovenija se je danes uvrstila na seznam držav, v katerih so potrdili primer okužbe z novo koronavirusno različico omikron, je na današnji seji DZ sporočil predsednik vlade Janez Janša. Po njegovih besedah so v Ljubljani odkrili skupek okužb s to različico. Več informacij o tem je pričakovati na današnji vladni novinarski konferenci. Na njej bo sodeloval tudi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec. Kot kaže, so različico omikron potrdili na omenjenem inštitutu. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, ki poleg inštituta za mikrobiologijo še sledi posameznim različicam, so za STA namreč pojasnili, da pri njih omikrona do zdaj še niso potrdili.

image_alt
Omikron potrjen tudi pri nas, v Ljubljani so odkrili štiri okužene

FOTO: Dado Ruvic/Reuters
FOTO: Dado Ruvic/Reuters

V državah članicah EU in evropskega gospodarskega prostora so do ponedeljka skupno potrdili 1686 primerov omikrona v 23 državah, število pa se veča dnevno. Največ primerov omikrona imajo zaenkrat na Norveškem, in sicer 958. Po več deset primerov so med drugim potrdili še na Danskem, Franciji, Nemčiji, Italiji in Nizozemskem, piše na spletni strani Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC).

O novi različici še ni veliko znanega. Svetovna zdravstvena organizacija je nedavno sporočila, da očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje in »ni zelo verjetno«, da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva. V Veliki Britaniji je medtem omikron zahteval najmanj eno življenje. Cepivo Pfizer/BioNTech je po navedbah proizvajalcev proti različici omikron sicer učinkovito po tretjem odmerku.

09.36 V ponedeljek potrdili 1712 okužb

Ob 5111 PCR-testih so včeraj potrdili 1712 okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 33,5-odstoten. Poleg tega so opravili še 96.849 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 21.362 primerov okužbe, 14-dnevna incidenca znaša 1013, sedemdnevno povprečje pa 1352.

09.35  V Brazilijo po novem le cepljeni proti covidu-19

Za vstop v Brazilijo potrebujejo tuji potniki od danes potrdilo o cepljenju proti covidu-19. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, eden vidnejših nasprotnikov protikoronskih omejitev, je poskušal ta ukrep blokirati, a je vrhovno sodišče v soboto odločilo, da je nujen za upočasnitev širjenja različice novega koronavirusa omikron. Od danes je tako na vseh mejnih prehodih, še posebej na letališčih, nujno spoštovanje odločitve vrhovnega sodišča, ki za potnike ob vstopu v državo uvaja obvezno predložitev potrdila o cepljenju, francoska tiskovna agencija AFP navaja odlok brazilskega zdravstvenega regulatorja Anvisa.

FOTO: Mauro Pimentel/AFP
FOTO: Mauro Pimentel/AFP

Čeprav morajo odločitev vrhovnega sodišča potrditi še višja sodišča, je agencija Anvisa odločila, da začne ta veljati že danes, saj je potrebno hitro ukrepanje. Pred tem je brazilska vlada prejšnji teden omenjeni ukrep, ki ga je zaradi potrditve različice omikron v državi predlagala agencija Anvisa, zavrnila. Minister za zdravje Marcelo Queiroga je namesto tega napovedal uvedbo petdnevne karantene za necepljene potnike. Obvezna karantena, ki jo podpira tudi Anvisa, bo predvidoma začela veljati 18. decembra, poroča AFP.

08.04 Norveška zaradi omikrona omejuje prodajo alkohola

Da bi omejili širjenje nove koronavirusne različice omikron, na Norveškem zaostrujejo ukrepe. Vlada je v ponedeljek odločila, da restavracije, hoteli in lokali najmanj štiri tedne ne bodo smeli streči alkohola. Ukrepe so zaostrili tudi na področju javnih prireditev in kulture, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V okviru novih ukrepov priporočajo delo od doma za vse, ki ga lahko izvajajo, univerze pa naj izvajajo pouk na daljavo. Razširili so tudi območja, kjer je obvezna maska. Ukrepi bodo začeli veljati v sredo in bodo predvidoma trajali štiri tedne. Zaostritev ukrepov sledi opozorilom norveškega urada za javno zdravje FHI, da bi lahko omikron resno poslabšal epidemiološke razmere. Različica bo namreč že v kratkem postala dominantna, še ta mesec pa pričakujejo nov val okužb in hospitalizacij.

07.44 Kalifornija v zaprtih javnih prostorih uvaja maske

Ameriška zvezna država Kalifornija zaradi vse večjega števila novih okužb s koronavirusom znova uvaja zaščitne maske. Od srede bo maska obvezna v notranjosti vseh javnih prostorov. Ukrep bo veljal tudi za polno cepljene, poroča nemška tiskovna agencija DPA.  Maske bodo po trenutnih načrtih obvezne do 15. januarja, so v ponedeljek sporočile pristojne oblasti. Od zahvalnega dneva konec novembra v Kaliforniji zaznavajo porast števila okužb, veča se tudi število hospitalizacij zaradi covida-19. V povprečju so v zadnjih sedmih dnevih na dan potrdili po 6381 okužb, kar je 53 odstotkov več kot pred 14 dnevi. Sedemdnevno povprečje v bolnišnicah je 3774 bolnikov, kar je devet odstotkov več kot pred 14 dnevi, je razvidno iz podatkov časnika New York Times.

07.35 Novi Južni Wales za odpravo omejitev za necepljene

Število primerov okužb s covidom-19 se v najbolj naseljeni avstralski zvezni državi Novi Južni Wales še naprej povečuje, vendar se je državna vlada kljub temu zavezala svojemu načrtu za odpravo omejitev za necepljene prebivalce od srede, poroča britanski Guardian. V torek so v tej zvezni državi potrdili 804 nove primere okužbe, kar je precejšen skok v primerjavi s prejšnjimi dnevi. Vendar je vlada vztrajala, da je preučila vse možnosti in se zavezala, da bo v sredo ublažila omejitve, da bi državo vrnila »nazaj v polno normalno življenje«, poroča AAP. Od srede dalje bodo necepljene osebe spet lahko šle v lokale, kavarne, telovadnice in trgovine, razrahljale se bodo tudi omejitve glede nošenja mask. Zdravstveni minister NSW Brad Hazzard je sicer opozoril, da se bo število primerov, ko se bodo začeli »mešati cepljeni z necepljenimi, še povečalo. To je skrb vzbujajoče, ker to pritiska na naše zdravnike in medicinske sestre ter na naš zdravstveni sistem.«

FOTO: Loren Elliott/Reuters
FOTO: Loren Elliott/Reuters

07.00 Kitajska poroča o prvem primeru omikrona

Celinska Kitajska je poročala o svojem prvem primeru okužbe z različico omikron v severnem mestu Tjanjin, se pa vzhodna provinca Zhejiang v zadnjih tednih bori z naraščanjem števila novih okužb z različico delta, poroča Guardian. Kitajske oblasti so poročale, da je bil primer omikrona odkrit pri povratniku iz tujine, ki ob prihodu 9. decembra ni kazal nobenih simptomov. Bolnik je zdaj v karanteni in se zdravi v bolnišnici. Vzhodna kitajska provinca Zhejiang, to je provinca s 65 milijoni prebivalcev, se letos sooča s prvim domačim izbruhom covida-19. Med 80 novimi lokalno prenesenimi primeri s simptomi na celinski Kitajski 12. decembra jih je bilo 74 ugotovljenih v Zhejiangu. Oktobra je provinca poročala o le enem lokalnem primeru. Zaradi izbruha v Zhejiangu, kjer domuje velikan e-trgovine Alibaba, je več kot ducat podjetij, ki kotirajo na borzi, v ponedeljek ustavilo proizvodnjo. Njihove delnice so zaradi tega močno padle.

FOTO: Aly Song/Reuters
FOTO: Aly Song/Reuters

06.00 Danes začetek cepljenja otrok

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je včeraj sprejela predlog stališča pediatrične stroke, da se cepljenje proti covidu-19 posebej priporoča otrokom od pet do 11 let s kroničnimi boleznimi in tistim, ki so v stiku z osebami s tveganjem za hujši potek covida-19 in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem. Kot je povedal pediater Denis Baš, je pediatrična stroka oblikovala tudi stališče, da je cepljenje proti covidu-19 smiselno in varno tudi za preostale otroke med petim in enajstim letom starosti, saj tudi pri njih učinkovito preprečuje okužbo in zmanjšuje možnost hujšega poteka bolezni in zapletov, s tem pa bodo tudi zmanjšali širjenje okužb in otrokom omogočili normalno šolanje. Tudi to je podprla posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

FOTO: Andrej Ivanov/AFP
FOTO: Andrej Ivanov/AFP

Cepljenje otrok bi se po Baševih navedbah lahko začelo danes, ko bo na cepilna mesta prispelo tudi cepivo za otroke. To je prilagojeno za otroke z manjšimi in manj koncentriranimi odmerki. V eni viali cepiva za mlajše otroke je na voljo deset odmerkov.

05.00 Fed pred odločitvijo o pospešku ukinjanja izrednega programa pomoči

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) bo po mnenju večine analitikov v ZDA po decembrskem zasedanju, ki se začenja danes, pospešil ukinjanje izrednega programa pomoči gospodarstvu zaradi pandemije covida-19. Razlog je visoka stopnja inflacije. Visoka stopnja inflacije, ki je novembra na letni ravni znašala 6,8 odstotka, kar je največ v zadnjih štirih desetletjih, je presenetila centralne bankirje. Predsednik Feda Jerome Powell je v začetku meseca v kongresu napovedal, da bo treba upokojiti izraz »prehodne narave«, s katerim je Fed doslej označeval povišano stopnjo inflacije.

Inflacija raste zaradi hitrega gospodarskega okrevanja po odpravi ukrepov proti širjenju covida-19, ki so lani takoj po marčnem izbruhu ohromili gospodarstvo. Ponudba ne dohaja velikega povpraševanja, kar povzroča ozka grla, zaradi katerih rastejo cene.

Preberite še:

Komentarji: