V streljanju na osnovni šoli ubitih najmanj 19 otrok in dva odrasla

V teksaškem mestu Uvalde je 18-letnik izvedel krvav strelski pohod na osnovni šoli.
Fotografija: Strelca so ustrelili. FOTO: Marco Bello/Reuters
Odpri galerijo
Strelca so ustrelili. FOTO: Marco Bello/Reuters

V streljanju na osnovni šoli v Teksasu je bilo ubitih najmanj 19 učencev, starih med sedem in deset let, in dva odrasla, poroča portal CNN. Več ljudi je ranjenih. Guverner Teksasa Greg Abbott je na novinarski konferenci sporočil, da je bil strelec 18-letnik, ki je živel v okolici. Identificirali so ga kot Salvadorja Ramosa.

Strelski pohod se je zgodil v mestu Uvalde, 133 kilometrov od San Antonia. Po zadnjih podatkih je skupno število mrtvih zraslo na 21.

Učiteljica se pogovarja s preživelimi. FOTO: Marco Bello/Reuters
Učiteljica se pogovarja s preživelimi. FOTO: Marco Bello/Reuters

Morilec je bil oborožen s pištolo in polavtomatsko puško AR-15. Ustrelili so ga policisti. Dva izmed njih sta bila v spopadu lažje ranjena, poroča BBC. ​CBS News poroča, da je strelec osumljen tudi umora svoje stare mame. Ubil naj bi jo pred pričetkom morilskega pohoda po šoli.

Biden pozval k uporu orožarskemu lobiju

FOTO: Stefani Reynolds/AFP
FOTO: Stefani Reynolds/AFP
»Ko sem postal predsednik, sem upal, da mi tega ne bo potrebno početi,« je državljane ZDA po napadu naslovil vidno pretresen predsednik Joe Biden. Napad je obsodil in pozval k uporu orožarskemu lobiju. »Kot narod se moramo vprašati: 'Kdaj se bomo, v imenu Boga, postavili proti orožju? Moramo se upreti, ukrepati,« je poudaril in predlagal vnovično uvedbo prepovedi t. i. jurišnega (avtomatskega oziroma polavtomatskega) strelnega orožja.

Nazadnje je v ZDA množično streljanje v živilski trgovini v Buffalu pred desetimi dnevi stopnjevalo zahteve po strožjih zakonih o orožju. Ko je kandidiral za Belo hišo, je Biden obljubil, da bo uveljavil nove varnostne ukrepe glede orožja in da bo njegova administracja znižala število smrtnih žrtev zaradi orožja. Teh je v ZDA letno več deset tisoč.

FOTO: Allison Dinner/AFP
FOTO: Allison Dinner/AFP

ZDA so sicer država z daleč največ kosi strelnega orožja v lasti civilistov na prebivalca; kar 120,5 kosov na sto prebivalcev. Število kosov orožja je v zadnjem desetletju strmo naraslo. Lani so zabeležili kar 61 strelskih pohodov, v katerih so bili ubiti 103 ljudje, 140 je bilo ranjenih, poroča STA.

Preberite še:

Komentarji: