V Vatikanu postavili slovensko božično drevo

V Vatikan je prispela smreka iz kočevskih gozdov, ki je stara 75 let in tehta sedem ton, na prvi pogled pa deluje, da je med potjo izgubila veliko iglic.
Fotografija: Drevo bodo slovesno osvetlili 11. decembra popoldne. FOTO: Filippo Monteforte/AFP
Odpri galerijo
Drevo bodo slovesno osvetlili 11. decembra popoldne. FOTO: Filippo Monteforte/AFP

V Vatikanu so danes dopoldne postavili slovensko smreko, ki bo med letošnjimi božičnimi prazniki krasila Trg sv. Petra, so nam potrdili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf je pri tem povedal, da je postavitev božičnega drevesa na vatikanskem trgu za Slovenijo lepa priložnost za počastitev 30. obletnice plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti.

image_alt
Slovenska božična okrasitev Vatikana velika promocija države


V Vatikan je ponoči prispela 30 metrov visoka smreka iz kočevskih gozdov, ki je stara 75 let in tehta sedem ton, na prvi pogled pa deluje, kot da je med potjo izgubila že veliko iglic. Dopoldne so jo tudi postavili, morali pa jo bodo še okrasiti z okraski, ki so jih prav tako izdelali v Sloveniji. Stala bo do 10. januarja, je povedal veleposlanik Štunf.

Zaradi epidemije bo okrnjen spremljevalni kulturni program, ki ne bo mogel potekati v živo. FOTO: Filippo Monteforte/AFP
Zaradi epidemije bo okrnjen spremljevalni kulturni program, ki ne bo mogel potekati v živo. FOTO: Filippo Monteforte/AFP


Dejal je, da bodo drevo slovesno osvetlili 11. decembra popoldne. Zaradi omejitev za zajezitev epidemije covida-19 bo v času slovesnosti trg zaprt za javnost. Tja bodo lahko prišli zgolj predstavniki slovenske delegacije in delegacije iz italijanske škofije Teramo, od koder prihajajo jaslice, ki bodo letos krasile trg pred baziliko svetega Petra. V vsaki delegaciji bo približno 50 ljudi, je povedal veleposlanik.

Zaradi epidemije bo okrnjen tudi spremljevalni kulturni program, ki ne bo mogel potekati v živo, je še pojasnil Štunf. Program so že posneli in ga bodo med slovesnostjo predvajali na velikih zaslonih, je dejal.

FOTO: Vatican Media/Reuters
FOTO: Vatican Media/Reuters


»Za Slovenijo je postavitev božičnega drevesa na Trgu sv. Petra predvsem lepa priložnost za počastitev 30. obletnice plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti naše države. Simpatična priložnost je tudi v tem, da se ta obletnica časovno ujema s stoto obletnico rojstva papeža Janeza Pavla II., hkrati pa tudi s stoto obletnico rojstva dveh velikih Slovencev, dveh velikih domoljubov in državotvornih osebnosti, ki sta veliko prispevali k uspešnemu osamosvajanju,« je poudaril veleposlanik.

To sta po njegovih besedah nekdanji ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar in prvi slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Štefan Falež. To je po Štunfovem mnenju lepa dodana vrednost na začetku praznovanja nekega obdobja, ki se bo prihodnje leto nadaljevalo s 30. obletnico osamosvojitve.

FOTO: Vatican Media/Reuters
FOTO: Vatican Media/Reuters


»Hkrati je to tudi priložnost, da ponovno izrazimo hvaležnost tako Svetemu sedežu kot papežu Janezu Pavlu II., ki sta v tedanjem obdobju res z izrazito naklonjenostjo spremljala proces našega osamosvajanja in pri tem tudi veliko veliko pomagala,« je še poudaril.

Komentarji: