V ZDA divja 98 požarov, še vedno je najhuje v Kaliforniji

Gasilci obvladujejo petino največjega požara Carr na severu zvezne države Kalifornija.
Fotografija: V Kaliforniji divja 17 požarov, na območju celotnih ZDA pa 98. FOTO: Noah Berger/AP
Odpri galerijo
V Kaliforniji divja 17 požarov, na območju celotnih ZDA pa 98. FOTO: Noah Berger/AP

Sacramento – Število požarov, ki divjajo po ameriški zvezni državi Kalifornija, se je povečalo. Zahtevali so dve novi smrtni žrtvi, od minulega ponedeljka je umrlo skupaj osem ljudi.

V Kaliforniji divja 17 požarov, na območju celotnih ZDA pa 98, navaja Nacionalni medagencijski požarni center (National Interagency Fire Center). Medtem ko so skupaj evakuirali več kot 50.000 ljudi, je bilo uničenih najmanj tisoč hiš, več kot 20.000 jih je ogroženih. S požari se bori 12.000 gasilcev.
 

Največji je požar Carr v okrožjih Shasta in Trinity


Ogenj je zajel približno 1000 kvadratnih kilometrov površin Kalifornije. Kot smo že poročali, se je največji požar Carr zaradi pokvarjenega vozila razplamtel nedaleč od mesta Redding z 92.000 prebivalci severno od Sacramenta. Požar divja na 400 kvadratnih kilometrih površin in je požgal več kot osemsto hiš, svoje domove je moralo zapustiti malo manj kot 40.000 ljudi. Gasilci so v ponedeljek nadzorovali dobro petino požara, pišejo ameriški mediji.

Z ognjenimi zublji se v ZDA bori 12.000 gasilcev. FOTO: Paul Kitagaki Jr./AP
Z ognjenimi zublji se v ZDA bori 12.000 gasilcev. FOTO: Paul Kitagaki Jr./AP


V ponedeljek sta se okrepila še dva požara severno od Carra, in sicer v okrožjih Mendocino in Lake. Požara sta doslej uničila 225 kvadratnih kilometrov površin in ogrožata okoli 10.000 zgradb.


 

Bi pravočasna evakuacija preprečila smrtne žrtve?


Urad šerifa Kalifornije se srečuje z očitki, da opozorilo za evakuacijo ni bilo izdano pravočasno. V tem kontekstu v ameriških medijih odmeva smrt babice in dveh vnukov, ki so izgubili življenje, saj je ogenj zajel njihovo hišo, o nevarnosti pa, kot pripoveduje mož pokojne, niso bili obveščeni. Težave na območju požarov povzročajo tudi tatovi – ti ropajo domove hiš, ki so jih lastniki zapustili zaradi nevarnosti.

V ponedeljek sta se okrepila še dva požara severno od požara Carr, in sicer v okrožjih Mendocino in Lake. FOTO: Marcio Jose Sanchez/AP
V ponedeljek sta se okrepila še dva požara severno od požara Carr, in sicer v okrožjih Mendocino in Lake. FOTO: Marcio Jose Sanchez/AP

 

Komentarji: