Britanska različica v Belgiji predstavlja več kot polovico okužb

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Belgijski premier Alexander De Croo. FOTO: Benoit Doppagne/AFP
Odpri galerijo
Belgijski premier Alexander De Croo. FOTO: Benoit Doppagne/AFP20.55 Rahljanja ukrepov v Belgiji ni pričakovati

V Belgiji sedaj prevladuje bolj nalezljiva britanska različica novega koronavirusa, zato je število okužb znova začelo naraščati, je danes sporočila vlada. Tiskovni predstavnik vlade Steven Van Gucht je na novinarski konferenci pojasnil, da ocenjujejo, da je bilo minuli teden 53 odstotkov vseh okužb s to različico, teden pred tem pa 38 odstotkov, piše francoska tiskovna agencija AFP.
Premier Alexander De Croo je na drugi novinarski konferenci dejal, da so razmere zelo občutljive, še posebej zaradi skrb zbujajočega naraščanja hospitalizacij v zadnjem tednu. V državi so danes poročali o 24-odstotnem porastu okužb glede na prejšnji teden. 

De Croo je dejal, da bi bilo neodgovorno razmišljati o omilitvi omejevanja javnega življenja, ki so ga uvedli pred skoraj štirimi meseci in ga za tem zaostrili. V Belgiji velja nočna omejitev gibanja, zaprti so bari in restavracije, na prostem se lahko zberejo do štirje ljudje. Šole so odprte, študenti pa imajo pouk na daljavo. Od 27. januarja so prepovedana vsa nenujna potovanja v tujino.

Delež britanske različice novega koronavirus narašča tudi v sosednji Franciji, kjer predstavlja okoli polovico primerov.

19.00 Varnostni svet ZN poziva k pravičnemu dostopu do cepiv

Varnostni svet Združenih narodov je danes soglasno sprejel resolucijo, v kateri poziva k pravičnemu dostopu do cepiva proti covidu-19. V tej drugi resoluciji o pandemiji je pozval tudi k solidarnosti in prekinitvi oboroženih konfliktov po svetu, da bi se lahko bolje borili proti pandemiji in začeli cepljenje. V redkem primeru v Združenih narodih je resolucijo, ki jo je pripravila Velika Britanija, podprlo vseh 15 članic VS ZN, se je izvedelo iz diplomatskih virov.

Cepivo proti covidu-19. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepivo proti covidu-19. FOTO: Blaž Samec/Delo


V resoluciji izpostavljajo nujno potrebo po solidarnosti, pravičnosti in učinkovitosti. Razvite države in vse tiste, ki to lahko storijo, pozivajo, naj podarijo cepivo državam z nizkimi in srednjimi dohodki ali tistim, ki potrebujejo, tako da bo zagotovljen pravičen dostop do cepiva proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pozvali so tudi k okrepitvi nacionalnih in multilateralnih pristopov ter k mednarodnemu sodelovanju, da bi olajšali pravičen in cenovno dostopen dostop do cepiv med oboroženimi konflikti, po konfliktih in v kompleksnih humanitarnih krizah. Izpostavili so, da v teh pogojih živi okoli 160 milijonov ljudi. Vse vpletene v oborožene konflikte so pozvali k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja, da bi med drugim omogočili dostavo cepiv na konfliktna območja.

17.50 V Srbiji cepili skoraj 1,4 milijona ljudi

V Srbiji, kjer so proti covidu-19 cepili skoraj 1,4 milijona ljudi, od tega z drugim odmerkom že več kot pol milijona, število novih okužb z novim koronavirusom ostaja visoko. Zato bodo v državi uvedli nove omejitve, ki bodo zaenkrat veljale konec tedna. Epidemiologinja in članica kriznega štaba Darija Kisić Tepavčević je na novinarski konferenci kriznega štaba povedala, da so v državi s sedmimi milijoni prebivalcev doslej cepili skoraj 1,4 milijona ljudi, od tega z drugim odmerkom 507.000. V zadnjih 24 urah so potrdili 3339 novih okužb z novim koronavirusom. Naraslo pa je število smrti med bolniki. V zadnjih 24 urah je umrlo 16 bolnikov s covidom-19, skupno 4414. V bolnišnicah se jih trenutno zdravi 3876, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

17.00 Slovaška podaljšala izredne razmere

Slovaški parlament je danes podprl predlog vlade za podaljšanje izrednih razmer v državi, ki so jih oblasti v Bratislavi razglasile 1. oktobra lani. Izredne razmere zaradi pandemije covida-19 so podaljšali do 19. marca, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Izredne razmere med drugim omogočajo prepoved javnih zbiranj in prerazporejanje zdravstvenih delavcev. V državi od začetka leta velja policijska ura, vendar je njeno spoštovanje zaradi nejasnih izjem težko nadzorovati, poroča dpa. Doslej so na Slovaškem, ki ima 5,5 milijona prebivalcev, zabeležili skoraj 7000 smrti zaradi novega koronavirusa. Po podatkih slovaških zdravstvenih oblasti so od izbruha pandemije potrdili 303.420 primerov okužbe z novim koronavirusom. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) so v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev na Slovaškem zabeležili 526 novih okužb. Na milijon prebivalcev v zadnjih 14 dneh Slovaška trenutno beleži 239,3 smrti zaradi covida-19, kar je največ med članicami EU.

15.55 Kurz se dogovarja o nakupu ruskega cepiva

Ruski predsednik Vladimir Putin in avstrijski kancler Sebastian Kurz sta se danes po telefonu dogovorila, da njuni državi začneta pogovore o dobavi in skupni proizvodnji ruskega cepiva Sputnik V, so sporočili iz Kremlja. V kanclerjevem uradu so medtem povedali zgolj, da sta govorila o možnosti dobave Sputnika po odobritvi v Evropski uniji. Kurz je sicer že v začetku februarja dejal, da bi v Avstriji lahko omogočili proizvodnjo cepiva proti covidu-19 iz Rusije in Kitajske. Vendar pa je pogoj za to, da je cepivo pred tem odobreno za uporabo v Evropski uniji. Zanimanje za rusko cepivo, ko bo to odobreno v EU, je izrazilo tudi več drugih članic povezave. Madžarska pa ga je že odobrila in z njim tudi začela cepiti. Po navedbah ruskih oblasti so ga registrirali v 35 državah.

Po prvotnem posmehovanju, se Evropska unija vse bilj zanima za rusko cepivo. FOTO: Shamil Zhumatov/Reuters
Po prvotnem posmehovanju, se Evropska unija vse bilj zanima za rusko cepivo. FOTO: Shamil Zhumatov/Reuters


15.19 Do konca februarja tudi izplačilo solidarnostnega dodatka študentom na tujih visokošolskih zavodih

Ministrstvo za izobraževanje je v skladu z zakonom o dodatnih ukrepih za omilitev posledic covida-19 v predpisanem roku, do 15. februarja, prejelo 1914 vlog za izplačilo solidarnostnega dodatka študentom, ki se izobražujejo v tujini. V prvem paketu pregledanih vlog bodo dodatek nakazali do 28. februarja 903 študentom v skupnem znesku 135.450 evrov. O nakazilu bodo obveščeni po elektronski pošti, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Trenutno na ministrstvu pregledujejo ustreznost dokazil o izobraževanju v tujini. Nakazovanje dodatka za ostale vloge bo sledilo v marcu. Tiste, ki bodo morebiti morali vlogo še dopolniti, pa bodo k temu pozvali predvidoma v prihodnjem tednu.

14.18 Japonska ponekod predčasno odpravlja izredne razmere zaradi epidemije

Japonska bo zaradi izboljšanja epidemiološke slike v nekaterih prefekturah predčasno odpravila izredne razmere, ki so v veljavi zaradi novega koronavirusa. V določenih, tudi v Tokiu, pa ostajajo v veljavi, je danes sporočil japonski premier Yoshihide Suga.
Izredne razmere, ki pomenijo blažje ukrepe od strogih omejitev javnega življenja v drugih državah, trenutno veljajo v desetih japonskih prefekturah. Po prvotnih načrtih naj bi se iztekle 7. marca, a jih bodo ponekod odpravili en teden prej. Japonska, kjer so pretekli teden začeli tudi cepljenje proti covidu-19, je sicer pod drobnogledom mednarodne javnosti, saj so vse bližje poletne olimpijske igre, ki naj bi se v japonski prestolnici začele 23. julija. Potekati bi sicer morale že lani poleti, a so jih zaradi pandemije preložili.

13.44 V prihodnjem tednu pošiljki s predvidoma 46.290 odmerkov cepiv

V prihodnjem tednu v Sloveniji pričakujemo dve pošiljki s cepivi proti covidu-19. V ponedeljek je predvidena dobava 19.890 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha, v četrtek še predvidoma 26.400 odmerkov cepiv AstraZenece, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Cepivo Pfizerja bo v prihodnjem tednu namenjeno za starejše od 75 let, pa tudi vse starejše od 80 let, ki se doslej še niso cepili. Direktor NIJZ Milan Krek je na današnj novinarski konferenci pojasnil, da so pozvali združenja družinskih zdravnikov in splošnih zdravnikov, naj obvestijo zdravnike v zdravstvenih domovih kot tudi koncesionarje, naj se aktivirajo in čim več starostnikov pošljejo na cepljenje.  V tem tednu so namreč zagotovili drugi odmerek cepiva proti covidu-19 vsem, ki so starejši od 80 let in so se prijavili k cepljenju. A ostajajo še vedno starejši od 80 let, ki še niso bili cepljeni. Če bi se odločili za to, bodo prednostno dobili cepivo, je zagotovil Krek.

V tem tednu so sicer v Slovenijo prišle tri pošiljke cepiv proti covidu-19. V ponedeljek je prišla pošiljka z 22.230 odmerki cepiv Pfizerja, v četrtek pa še pošiljki Moderne z 8400 odmeri in AstraZenece s 16.80 odmerki. S cepivom AstraZeneca sicer cepijo posebej ranljive kronične bolnike, mlajše od 65 let, nepokretne osebe na domu, zdravstvene delavce, mlajše od 65 let, ki še niso bili cepljeni, pa tudi institucionalizirane osebe, zaposlene in učence šol za osebe s posebnimi potrebami, mlajše od 65 let.
Cepivo AstraZenece naj bi zagotavljajo dobro zaščito že po prvem odmerku, zaradi česar nekatere države odlašajo z drugim odmerkom in na ta način zagotavljajo čim prejšnji dostop do cepiva prebivalstvu. Krek je potrdil, da v svetovalni skupini za cepljenje razpravljajo tudi o tem. Cepivo AstraZence je bilo namreč načrtovano, da bo zadostoval le en odmerek, šele v nadaljevanju so dodali tudi drugega.

image_alt
Bratstvo in enotnost


13.36 V Izraelu proti covidu-19 cepili polovico prebivalcev

V Izraelu so od začetka cepljenja proti covidu-19 decembra lani z vsaj enim odmerkom doslej cepili polovico prebivalcev, je razvidno iz današnjih podatkov tamkajšnjega ministrstva za zdravje. S prvim odmerkom so cepili okoli 4,7 milijona ljudi, od tega z drugim odmerkom okoli 3,3 milijona. Vlada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja načrtuje cepljenje najmanj 6,2 milijona prebivalcev. Izrael ima 9,29 milijona prebivalcev. Kar 30 odstotkov je mlajših od 16 let, ki se s cepivi, ki so sedaj na voljo, ne morejo cepiti. Kljub velikemu številu cepljenih ostaja dnevno število okužb z novim koronavirusom v Izraelu visoko. V zadnjih 24 urah so potrdili 3782 novih okužb.

13.23 V Avstriji porast novih različic novega koronavirusa

V Avstriji se po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje pospešeno širijo nove različice novega koronavirusa in predstavljajo že več kot polovico vseh novih okužb. V zadnjem dnevu so znova potrdili več kot 2000 novih okužb, poročajo tuje tiskovne agencije. »Mutacije, ker so močnejše, se hitreje širijo,« je danes povedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober. V Avstriji sicer vse pozitivne teste PCR analizirajo na mutacije novega koronavirusa. Minister je še opozoril, da še najmanj do velike noči pričakuje težke čase. Med uspešnejšimi zgodbami pa je Anschober danes izpostavil, da so skoraj končali cepljenje v domovih starejših in zato pričakujejo manj težjih potekov covida-19.

V Avstriji so v zadnjem dnevu opravili 223.000 hitrih in PCR testov na novi koronavirus, potrdili so 2093 okužb, umrlo je 22 ljudi. Incidenca zadnjih sedmih dni je okoli 148 okužb na 100.000 prebivalcev. V avstrijskih bolnišnicah je na zdravljenju 1285 covidnih bolnikov, od tega jih je 258 na intenzivnem oddelku. Po podatkih avstrijskega statističnega urada je lani sedem odstotkov vseh smrti bilo zaradi pandemije. Avstrijska vlada bo v ponedeljek odločala o morebitnem novem sproščanju ukrepov na področju gastronomije in hotelirstva. Pogoj za obisk lokala bi bil sicer negativen test na novi koronavirus, piše nemška tiskovna agencija dpa.

FOTO: Alex Halada/Afp
FOTO: Alex Halada/Afp


13.04 Prizivno sodišče na Nizozemskem pritrdilo vladi glede policijske ure

V ostri pravni bitki glede nočne prepovedi gibanja, ki so jo v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa pred kratkim uvedli na Nizozemskem, je prizivno sodišče pritrdilo argumentom nizozemske vlade. Odločilo je, da ima uvedba policijske ure zakonito pravno podlago, in s tem razveljavilo drugačno sodbo sodišča nižje stopnje. Na prvi stopnji je sodnik pred desetimi dnevi ocenil, da vlada ni dokazala posebnih okoliščin, ki so potrebne za uvedbo ukrepa, kot je policijska ura, brez odobritve v obeh domovih parlamenta. Vlada se je na to odločitev pritožila, nakar je prizivno sodišče še isti dan začasno ustavilo uresničitev prvostopenjske sodbe, ki je terjala odpravo policijske ure. Zdaj je prizivni sodnik sprejel še končno odločitev, in sicer da je spričo teže pandemije tudi tovrstna omejitev temeljnih pravic, kot je pravica gibanja, upravičena, razumna in sorazmerna.

Nočno policijsko uro je vlada prvič po drugi svetovni vojni na Nizozemskem uvedla 23. januarja in naj bi trajala vsaj še do 15. marca. Uvedba nočne omejitve gibanja med 21. uro in 4.30 je sprožila večdnevne množične proteste v več mestih po državi, ki so se sprevrgli v izgrede in nasilje. Na sodišče se je zaradi nasprotovanja policijski uri obrnilo protestno gibanje Viruswaarheid (Resnica virusa). Po porazu na prvostopenjskem sodišču je sicer vlada v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o policijski uri, ki so ga poslanci nato po hitrem postopku 19. februarja tudi potrdili. S tega vidika današnja sodba prizivnega sodišča sama po sebi nima oziroma ne bi mogla imeti nekih konkretnih posledic.

image_alt
Zakaj Kopriva ni smešna


12.24 Na Hrvaškem s ponedeljkom odpirajo terase gostinskih lokalov

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5071 testih potrdili 505 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 14 bolnikov s covidom-19. Vsi gostinski lokali na Hrvaškem bodo s ponedeljkom lahko začeli obratovati na terasah ob spoštovanju epidemioloških ukrepov, je potrdil hrvaški notranji minister in vodja nacionalnega štaba civilne zaščite Davor Božinović. Pojasnil je, da bodo dovolili delo vseh gostinskih lokalov zgolj na terasah, ki so popolnoma odprte. Razdalja med mizami bo morala biti najmanj tri metre, med stoli pa najmanj meter in pol, če ne gre za člane istega gospodinjstva. Glede na velikost terase bo tudi omejeno število gostov, ki bodo lahko istočasno na terasi. Predvajanje glasbe na terasah bo prepovedano. Vstop v zaprti del objekta bo dovoljen samo za uporabo sanitarij, ob tem bo obvezna maska. Obratovanje teras bo dovoljeno med 6. in 22. uro, je povedal Božinović. Dejal je še, da so ukinili prepoved prihoda potniških križark v hrvaška pristanišča, medtem ko so obstoječe epidemiološke ukrepe za obratovanje trgovin, javni prevoz in prehod meje podaljšali za 14 dni. Na Hrvaškem nadaljujejo rahljanje ukrepov, čeprav v zadnjih dneh znova beležijo porast dnevnega števila na novo okuženih.

FOTO: Mavric Pivk/Delo
FOTO: Mavric Pivk/Delo


V državi so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5071 testih potrdili 505 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 14 bolnikov s covidom-19. Od začetka tedna se je število okuženih zvišalo za 35 odstotkov v primerjavi s prvimi petimi dnevi prejšnjega tedna, je na novinarski konferenci izpostavil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Kot je dodal, znaša 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 122,7. Stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev je 346,6.

11.44 Estonija zaradi porasta okužb zaostruje ukrepe za zajezitev virusa

Estonija je zaradi porasta okužb z novim koronavirusom zaostrila ukrepe za zajezitev epidemije, je v četrtek sporočila estonska premierka Kaja Kallas. Med drugim so po novem prepovedani dogodki v zaprtih prostorih, zapirajo pa se centri za kulturne in prostočasne dejavnosti, ki so bili doslej odprti ob določenih omejitvah. Estonska vlada se je zaradi poslabšanja epidemioloških razmer odločila za zaostritev ukrepov, ki jih je uvedla v začetku tega tedna. Zaostreni ukrepi bodo predvidoma veljali do konca marca. Zapirajo se centri za kulturne in prostočasne dejavnosti, ki so bili doslej odprti ob določenih omejitvah. Po novem so prepovedani dogodki v zaprtih prostorih, na prostem pa se na dogodkih lahko zbere največ deset ljudi. Restavracije lahko ostanejo odprte, a so lahko le polovično zasedene, zapreti pa se morajo ob 18. uri. Hrano in pijačo za s seboj lahko strežejo tudi kasneje. Supermarketi ostajajo odprti, vendar morajo sprejeti dodatne higienske ukrepe. Otroci, z izjemo učencev od 1. do 4. razreda, se bodo še naprej šolali na daljavo. V tej baltski državi, ki ima 1,3 milijona ljudi, so v četrtek potrdili 1154 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ima Estonija trenutno eno najvišjih stopenj okužb v Evropi. Doslej so potrdili skoraj 62.000 primerov okužbe, umrlo je 567 covidnih bolnikov.

11.26 V Braziliji svarijo pred novo etapo v pandemiji covida-19

V Braziliji je vlada zaradi pospešenega širjenja nove različice sars-cov-2 posvarila pred novo etapo v pandemiji covida-19. Nova različica, ki se je prvič pojavila na območju Amazonije, je postala del vsakdana, je v četrtek opozoril minister za zdravje Eduardo Pazuello. »Danes imamo zaradi mutacij virusa trikrat večjo nalezljivost. Hitrost, s katero se to dogaja, lahko preseneti. Moramo biti pozorni in pripravljeni,« je povedal minister za zdravje po srečanju s predstavniki za zdravje zveznih držav. Pazuello je med strategijami izpostavil premestitev bolnikov, da se tako izognejo prenapolnjenim intenzivnim oddelkom. Podrobnosti sicer ni pojasnil. Predstavniki za zdravje pa so opozorili, da so v vseh državah že na mejah svojih sposobnosti. Medtem ko se Brazilija sooča z najhujšimi časi pandemije, je predsednik države Jair Bolsonaro znova pozval proti nošenju mask. V prenosu na družbenih omrežjih je brez navajanja vira zatrdil, da je nemška univerza posvarila, da so maske škodljive za otroke.

image_alt
Surs: Naš BDP se je lani realno skrčil za 5,5 odstotka


Brazilija je 25. februarja lani potrdila prvi primer okužb z novim koronavirusom in postala ena najbolj prizadetih držav v pandemiji na svetu. Doslej so potrdili skoraj 10,4 milijone okužb, za posledicami okužbe pa je umrlo več kot 251.000 ljudi, v zadnjem dnevu 1541. Januarja so zagnali množično kampanjo cepljenja.

11.20 Portugalska kljub izboljšanju epidemiološke slike podaljšala izredne razmere

Portugalski parlament je v četrtek izredne razmere zaradi epidemije covida-19 podaljšal do 16. marca, čeprav so se epidemiološke razmere bistveno izboljšale. Predsednik države Marcelo Rebelo de Sousa je dvotedensko podaljšanje izrednih razmer, ki med drugim vključujejo strogo policijsko uro, zahteval po pogovoru z vlado. Na Portugalskem so v četrtek potrdili 1160 novih okužb z novim koronavirusom, potem ko so še 28. januarja zabeležili rekordnih več kot 16.400 okužb, pred tednom dni pa 1944. V četrtek je umrlo 49 covidnih bolnikov, kar je najmanj v enem dnevu od 7. novembra lani. Izboljšujejo se tudi razmere v portugalskih bolnišnicah. Na intenzivni negi je bilo v četrtek 536 covidnih bolnikov, kar je 31 manj kot dan pred tem in najmanj od 7. novembra. V zadnjih 14 dneh so po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) na Portugalskem potrdili 287 okužb na 100.000 prebivalcev. Še prejšnji mesec je ta številka večkrat presegla 1600. V državi, ki ima 10,3 milijona prebivalcev, so doslej potrdili več kot 800.000 primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je 16.185 covidnih bolnikov.

10.25 V Južni Koreji in Hongkongu začetek cepljenja proti covidu-19

V Južni Koreji in Hongkongu sta danes stekli kampanji množičnega cepljenja proti okužbi z novim koronavirusom. Južna Koreja namerava v prihodnjih sedmih mesecih cepiti 70 odstotkov prebivalstva, cilj hongkonških oblasti pa je do konca leta cepiti vse odrasle prebivalce. Tudi širše v azijsko-pacifiški regiji sicer cepljenje zdaj dobiva večji zagon.

image_alt
Andrej Šter: Države bodo odločno omejile nenujna potovanja


Tako Južna Koreja kot Hongkong sta bila med prvimi na svetu, kjer so se v začetku lanskega leta soočili z izbruhom novega koronavirusa, potem ko se je ta razširil iz osrednje Kitajske. A po zaslugi strogih karantenskih ukrepov, še posebej pri potnikih iz tujine, doslednega spoštovanja pravil glede ohranjanja varne razdalje ter učinkovitega sledenja stikom okuženih in množičnega testiranja sta oba uspela število okuženih zadržati na relativno nizki ravni. Medtem ko se je v Evropi in ZDA, pa tudi na Kitajskem, cepljenje začelo že pred časom, so se številne države v azijsko-pacifiški regiji, ki so se sorazmerno dobro spopadle s pandemijo, odločile za počasnejši pristop. Na Novi Zelandiji in v Avstraliji so na primer z množičnim cepljenjem prebivalstva začeli minuli konec tedna. Na Japonskem se medtem strokovnjaki bojijo, da se ljudje zaradi pestre zgodovine afer in polemik glede cepljenj ne bodo cepili proti okužbi z novim koronavirusom, ko bodo ta cepiva tam enkrat široko dostopna.

10.09 Air France se marca vrača na ljubljansko letališče

Air France se s 6. marcem vrača na ljubljansko letališče, ki ga bo enkrat tedensko povezoval s Parizom. Postopoma bodo število letov povečevali; za poletno sezono načrtujejo pet letov tedensko, so sporočili iz letalskega prevoznika. Kot so pojasnili, bodo urnik letov objavili na svojih spletnih straneh, glede na razmere pa se lahko sproti spreminja. Poudarili so, da zdravje in varnost potnikov postavljajo na prvo mesto, zato so že na začetku zdravstvene krize sprejeli številne varnostne ukrepe. Potnikom tudi omogočajo, da kupljeno vozovnico za lete do 31. decembra lani kadarkoli brez dodatnih stroškov ali dokazil zamenjajo za drug izbrani datum in destinacijo ali pa zahtevajo dobropis, ki ga lahko unovčijo do konca letošnjega leta. Če je let odpovedan, so upravičeni do povračila denarja.

image_alt
Cepljenje proti covidu ne bo le muha enoletnica


Z ljubljanskega letališča trenutno letijo štirje prevozniki. Lufthansa slovensko prestolnico povezuje s Frankfurtom, Air Serbia z Beogradom, Turkish Airlines leti v Istanbul, Aeroflot pa v Moskvo. Več letov si v Fraportu Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, obetajo v poletni sezoni, ki se bo začela konec marca. Za zdaj je kar nekaj letalskih prevoznikov napovedalo polete z Brnika v okviru poletnega voznega reda. Slovenija sicer tuje letalske prevoznike vabi tudi z državnimi subvencijami. Na prvem razpisu, v okviru katerega je na voljo slab milijon evrov, je bilo izbranih osem prevoznikov, in sicer Turkish Airlines, Swiss Air, Air Serbia, Lufthansa, Air France, Wizzair in LOT, pa tudi Montenegro Airlines. Slednji se je vmes zlomil pod težo covida-19 in prenehal z delovanjem. Vsi, ki bodo prejeli državno subvencijo, bodo morali vsaj dva meseca dvakrat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed letališč v Sloveniji, in sicer v obdobju od 28. marca do 30. oktobra letos, torej v času poletne letalske sezone.

9.58 Kitajska odobrila še dve domači cepivi proti covidu-19

Kitajska uprava za zdravila je izdala pogojno dovoljenje za splošno uporabo še dveh cepiv proti okužbi z novim koronavirusom, ki sta jih razvili domači podjetji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za cepivi podjetij CanSino Biologics ter inštituta za biološke proizvode v Wuhanu, ki je podružnica podjetja Sinopharm, so v četrtek sporočili iz omenjene uprave. Cepivo podjetja CanSino naj bi 28 dni po cepljenju zagotavljalo 65,28-odstotno zaščito pred okužbo z novim koronavirusom, medtem ko naj bi bilo cepivo inštituta v Wuhanu 72,51-odstotno učinkovito. Kitajski regulatorji so tako prižgali zeleno luč že štirim cepivom, izdelanim na Kitajskem. Prvo je bilo cepivo podjetja Sinopharm decembra lani, drugo pa cepivo CoronaVac podjetja Sinovac v začetku tega meseca. A učinkovitost vseh štirih občutno zaostaja za cepivoma podjetij Pfizer-BioNTech in Moderna, ki sta 95- oziroma 94-odstotno učinkoviti. Kitajske oblasti so si zadale cilj, da do sredine tega meseca cepijo 50 milijonov ljudi, a se jim je ta izmaknil, saj so uspele do 9. februarja uporabiti 40 milijonov odmerkov. Država sicer obenem ponuja brezplačna cepiva 53 državam ter jih prodaja v več kot 20 držav, ki so za to zaprosile.

9.27 V četrtek 912 novih okužb s koronavirusom, umrlo je 14 bolnikov

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v četrtek v Sloveniji opravili 4.484 PCR testov in 20.446 hitrih antigenskih testov ter potrdili 912 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR testih je bil 20,3-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 10.614. Umrlo je 14 oseb, je na twitterju sporočila vlada. V bolnišnicah se je v sredo zdravilo 529 oseb, intenzivno nego pa je potrebovalo 95 bolnikov. 7-dnevno povprečje okuženih je v četrtek znašalo 764.7.56 V ZDA ponovno umrlo več kot 3000 covidnih bolnikov

V ZDA je v četrtek število smrtnih primerov zaradi covida-19 po več kot tednu dni spet naraslo čez 30000. Po podatkih ameriške univerza Johnsa Hopkinsa so hkrati potrdili okoli 74.000 novih okužb z novim koronavirusom. V ZDA so doslej potrdili približno 28,4 milijona okužb s sars-cov-2. Umrlo je več kot 508.000 covidnih bolnikov. ZDA so pred nekaj dnevi obeležile žalostno prelomnico 500.000 smrti zaradi novega koronavirusa. Predsednik Joe Biden pa je v četrtek obeležil dejstvo, da so doslej od njegove prisege na položaj 20. januarja proti covidu-19 cepili 50 milijonov ljudi, od tega 20 milijonov z dvema odmerkoma cepiva Pfizerja ali Moderne. »Več ljudi se bo cepilo, hitreje bomo premagali pandemijo. Smo že na polovici poti. 50 milijonov cepljenj v 37 dneh. To je več tednov hitreje od časovnice,« je dejal Biden, ki si je za cilj zadal 100 milijonov cepljenj v prvih 100 dneh vladanja. Kot kaže, bo ta cilj sedaj presežen. Biden je dodal, da bo v 60 do 90 dneh v ZDA na voljo dovolj cepiva, da se bo cepil vsak, ki si to želi. Veliko si jih v ZDA tega sicer ne želi in Biden namerava sprožiti kampanjo osveščanja o cepljenju, saj želi, da se cepi 80 odstotkov prebivalstva in na tak način doseže tako imenovana čredna imunost, ko se virus več ne bo širil. Predsednik ZDA si bo danes v Houstonu ogledal tamkajšnji vojaški objekt za množično cepljenje, ki je eden od 100, ki jih njegova vlada odpira po ZDA. Konec tedna ali v začetku prihodnjega v ZDA tudi pričakujejo zeleno luč ameriške uprave za hrano in zdravila za cepivo proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson.

FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Biden je v četrtek prav tako pozval guvernerje ameriških zveznih držav, naj mu pomagajo pri prepričevanju republikanskih kongresnikov za potrditev 1900 milijard dolarjev vrednega stimulacijskega paketa za boj proti covidu-19, ki obsega pomoč ekonomiji, posameznikom in zveznim državam ZDA. Republikanci so enotno proti pomoči, ki pa jo glede na ankete podpira več kot 70 odstotkov prebivalcev ZDA.

Preberite še:

Komentarji: