Več kot 60.000 japonskih voznikov z znaki demence

Na Japonskem je vedno več starejših voznikov vpletenih v prometne nesreče.
Fotografija: Japonski voznik FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Japonski voznik FOTO: Shutterstock

Tokio - Da se japonska družba stara vedno hitreje, ni nič novega. A rezultati raziskave, ki so jo zaradi vedno večjega števila prometnih nesreč, v katere so bile vpletene starejše osebe, naročile oblasti, so kljub temu zaskrbljujoči. Znake demence je po opravljenem zdravniškem pregledu namreč kazalo skoraj 60.000 Japonk in Japoncev. 

Marca letos je moralo poseben test kognitivnih sposobnosti opraviti dobra dva milijona voznikov, ki so želeli podaljšati vozniško dovoljenje. Oblasti so se za ta korak odločile, ker so bili starejši vozniki vedno pogosteje vpleteni v prometne nesreče, velikokrat tudi s smrtnim izidom. Znake demence je po opravljenem pregledu nato kazalo dobrih 57.000 voznikov, starih 75 let ali več. Več kot 1900 osebam so nemudoma preklicali ali začasno odvzeli vozniško dovoljenje, medtem ko ga je prostovoljno kar samo vrnilo okrog 1600 voznikov.  

Na Japonskem so po poročanju Guardiana lani sicer zabeležili rekordno nizko število smrtnih žrtev prometnih nesreč, a so policisti kljub temu zaskrbljeni zaradi dejstva, da vedno več nezgod povzročijo starejši vozniki. Veliko jih na primer namesto na zavoro pritisne na stopalko na plin, prav tako na avtocesti pogosto vozijo v napačno smer. 

Maja letos so japonski policisti tako aretirali 90-letno žensko, ki je v bližini Tokia prevozila rdečo luč na semaforju ter trčila v pešce. Eden je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče, še tri osebe so bile ranjene. Prav tako maja je voznica, stara okrog 70 let, na jugozahodu države zapeljala naravnost v ljudi, ki so stali pred bolnišnico. Poškodovanih je bilo 13 oseb. 

Novembra lani sta v prometni nesreči, ki jo je pred bolnišnico v Tokiu povzročila 83-letna ženska, umrla dva človeka. 

Strokovnjaki opozarjajo, da bo znake demence v prihodnosti kazalo vedno več ljudi, ker se japonska družba stara izjemno hitro. Po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva z neko obliko demence živi že 4,6 milijona prebivalcev. Številka naj bi v prihodnjih sedmih letih narasla na 7,3 milijona oziroma povedano drugače – do leta 2025 naj bi bil dementen že vsak peti Japonec, star 65 let ali več. 

Komentarji: