Večina Nemcev ne verjame, da Evropa še potrebuje ZDA

Samo 37 odstotkov vprašanih v raziskavi je menilo, da je varnost celine še vedno odvisna od ameriške vojaške moči.
Fotografija: Ameriški predsednik Trump je Nemce razburil z očitkom, da je njihova država pod vodstvom Angele Merkel čedalje bolj odvisna od Rusije. FOTO: REUTERS/Carlos Barria
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Trump je Nemce razburil z očitkom, da je njihova država pod vodstvom Angele Merkel čedalje bolj odvisna od Rusije. FOTO: REUTERS/Carlos Barria

Izsledki javnomnenjske raziskave nemškega inštituta Forsa so pokazali, da več kot polovica Nemcev ne verjame, da Evropa za svojo obrambo še vedno potrebuje pomoč svoje tradicionalne zaveznice, Združenih držav Amerike, poroča agencija Reuters.

Raziskava, v katero je bilo vključenih več kot tisoč nemških državljanov, je bila izvedena manj kot dva tedna po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump članice Nata opozoril, da bi jim lahko ZDA zavrnile vojaško podporo, če te ne bodo pripravljene deliti večjega dela bremena stroškov financiranja severnoatlantskega zavezništva.  
 

Brez razlik med zahodom in vzhodom


Več kot polovica vprašanih je na vprašanje, ali Evropa še potrebuje ZDA za svojo zaščito, odgovorila nikalno. Avtorji ankete niso zaznali nikakršne razlike med mnenji prebivalcev nekdanjih Zahodne in Vzhodne Nemčije. Na zahodu države je 55 odstotkov vprašanih menilo, da Evropa ne potrebuje več ameriške pomoči, na vzhodu pa je bilo takšnih 60 odstotkov vprašanih. Samo 37 odstotkov vprašanih je menilo, da je varnost Evrope še vedno odvisna od ameriške vojaške moči.

V raziskavi so anketirance povprašali tudi o tem, kaj si mislijo o Trumpovih kritikah Nemčije in njene »odvisnosti« od Rusije zaradi načrtovane sporne gradnje plinovoda Severni tok 2. Dve tretjini vprašanih je dejalo, da podpira gradnjo plinovoda, kar 92 odstotkov ljudi pa je izrazilo prepričanje, da je bil glavni motiv Trumpovih kritik promocija utekočinjenega plina iz ZDA. 

Preberite še:

Komentarji: