»Videti je, kot bi na območje padla atomska bomba«

Umrlo je najmanj šest ljudi, a oblasti se bojijo, da bo končna številka še precej višja. 
Fotografija: Najhuje je na obalnih območjih. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Najhuje je na obalnih območjih. FOTO: Reuters

Počasi, a vztrajno, se razkrivajo resnične razsežnosti ene izmed najhujših neviht, ki je kdaj koli zajela ZDA. Orkan Michael je najhuje opustošil ameriške zvezne države Florida in obe Karolini. Oblasti so potrdile, da je umrlo najmanj šest ljudi, čeprav se bojijo, da bo končna številka še precej višja. Agencija Reuters poroča o sedmih smrtnih žrtvah. Zaradi razbitin in ruševin, ki ležijo vsepovsod, se reševalci do najhuje prizadetih območij namreč le stežka prebijajo. 

Ciklon, ki je Florido dosegel v sredo kot orkan četrte kategorije, je s seboj prinesel močne vetrove. Pihali so s hitrostjo okrog 155 kilometrov na uro, na tla se je zlilo ogromno dežja, kar je povzročilo hude poplave v predelih Severne in Južne Karoline, ki si še vedno nista povsem opomogli od orkana Florence. A najbolj prizadeta je bila prav Florida. 



Tamkajšnji guverner Rick Scott je dejal, da je uničenje »nepredstavljivo«. Najhuje je na obalnih območjih. Hiše so zravnane s tlemi, številni prebivalci so ostali brez strehe nad glavo. Še kar nekaj časa bo trajalo, da bodo reševalci in prostovoljci ulice Panama City očistili ruševin, čolni v pristaniščih so le še kupi lesenih desk. 

Podrta drevesa so popadala na električne drogove, tako da je več kot milijon gospodinjstev v Alabami, Georgi, Virginiji, Severni in Južni Karolini ter na Floridi brez električne energije. 

»Videti je, kot da je padla atomska bomba,« je stanje opisal prebivalec Panama City David Barnes. »Škoda je ogromna.«

Tudi število žrtev bo najverjetneje naraslo. FOTO: Reuters
Tudi število žrtev bo najverjetneje naraslo. FOTO: Reuters


Tudi število žrtev bo najverjetneje naraslo. Ameriške oblasti so potrdile, da je umrlo šest ljudi. Štirje na Floridi v bližini prestolnice Tallahassee. Nekega moškega je pokopalo drevo, ki je padlo na njegovo hišo. 11-letna deklica Sarah Radney pa je umrla, potem ko je močan veter odtrgal streho garaže, ta pa je zletela na streho stanovanjske hiše in podrla strop. Tragedija je neopisljiva, saj so bili stari starši, pri katerih je bila punčka na obisku, prepričani, da so v notranjosti hiše varni pred divjanjem nevihte. Šesta smrtna žrtev prihaja iz Severne Karoline.

Tudi v mestecu Long na Floridi, kamor je Michael udaril v sredo okrog kosila, je stanje alarmantno. Vetrovi, ki so pihali s hitrostjo do 175 kilometrov na uro, so kraj s približno 1000 prebivalci, dobesedno zravnali s tlemi. Novinar televizijske mreže CNN je razdejanje opazoval s helikopterja in območje opisal kot orkanovo »točko nič«. Reševalci so se do mesteca uspeli prebiti šele včeraj zjutraj, poroča Guardian

Svetnik iz Mexico Beach Rex Putnal je dejal, da težko čaka informacije o tem, kako je s prebivalci. Kljub opozorilom, da se bliža malodane sodni dan, se nekateri namreč niso želeli evakuirati. »V mestu je ostalo več kot 200 ljudi. Vem, da so pomagal eden drugemu, a podatkov o tem, kakšni prizori so pričakali reševalce, še vedno nimamo.«

Michael je bil ena izmed najhujših neviht, ki je v zadnjih 25 letih prizadela ZDA. FOTO: Reuters
Michael je bil ena izmed najhujših neviht, ki je v zadnjih 25 letih prizadela ZDA. FOTO: Reuters


Scott Boutell je bil na robu solz, ko je novinarjem opisoval razdejanje. »Naše življenje tu je končano. Vse trgovine, vse restavracije so uničene. Nič več ni ostalo.«

Guverner Floride Scott je orkan opisal kot »pravo pošast«. Spremenil je toliko življenje. Domovi so uničeni, s podjetji je konec. Vse, kar mu je prišlo na pot, je zravnal s zemljo. Uničene so ceste in ostala infrastruktura, je dejal Scott. 

»Upamo na najboljše, pripravljeni pa smo na najslabše,« je povedala Stephanie Palmer, gasilka in reševalka s Floride 

Večino kraja Port St. Joe, ki leži 19 kilometrov vzhodno od Mexico Beach, je poplavljenega. »Hiše, ki so stale na eni strani ulice, sedaj porušene ležijo na drugi strani,« je župan Bo Petterson opisal razdejanje. Ocenil je, da je uničenih približno 1000 domov. Mestece ima sicer okrog 3500 prebivalcev. 



Orkan Michael je Georgio udaril v sredo kot orkan tretje kategorije z vetrovi, ki so pihali s hitrostjo okrog 135 kilometrov na uro. Eden od vrtincev je uničil pet hiš v Roberti. V Panama City sta močno poškodovani dve bolnišnici, zato je moral osebje bolnike premestiti  v bolnišnico v Pensacoli. 

Oblasti so za najbolj prizadeta območja že sprostile državne denarne rezerve, kljub temu, da se sploh še ne ve natančno, katera so dejansko najbolj prizadeta območja. Naokrog leži ogromno ruševin, zato se reševalci do nekaterih krajev sploh še niso uspeli prebiti. Vsi so osredotočeni na iskanje in reševanje preživelih. 
 
»Tako je torej videti orkan na meji med četrto in peto stopnjo. Najhujša nevihta, kar jih sploh obstaja. Še vedno lahko hudo prizadene tudi Severno in Južno Karolino,« je opozoril Scott. 

Župan Apalachicole, ki ga je nevihta prav tako hudo prizadela, se trudi, da bi čim prej ocenili višino škode. »Močni vetrovi so porušili toliko dreves in električnih drogov, da je prehod skozi kraj praktično nemogoč.«

Škoda v mestu Panama City na Floridu bo ogromna. FOTO: Afp
Škoda v mestu Panama City na Floridu bo ogromna. FOTO: Afp


Michael je bil ena izmed najhujših neviht, ki je v zadnjih 25 letih prizadela ZDA in zagotovo najmočnejša na območju okrog floridske meje. Med vikendom se je iz tropske nevihte najprej razvil v orkan druge kategorije, nato napredoval v orkan četrte kategorije in slednjič udaril ob obalo. 

Žal so nekateri razdejanje že izkoristili za nečedna dejanja. Kongresnik Neal Dunn je potrdil, da je policija aretirala nekaj ljudi, ki so plenili trgovine in hiše. Zaradi tatov so oblasti vzpostavile policijsko uro. 

Ob razdejanju se je že oglasil tudi ameriški predsednik Donald Trump. Odobril je pomoč za Florido, Michaela pa opisal kot »neverjetno uničujočo nevihto. Takšnega uničenja že dolgo nismo videli.«

Močan ciklon je povzročil močne poplave in številne zemeljske plazove tudi na zahodu Kube. V Hondurasu je nevihta zahtevala šest življenje, še štiri v Nikaragvi, dve osebi pa sta umrli v El Salvadorju. 

Oblasti so za najbolj prizadeta območja že sprostile državne denarne rezerve. FOTO: Reuters
Oblasti so za najbolj prizadeta območja že sprostile državne denarne rezerve. FOTO: Reuters

Komentarji: