Vojna Italije in Slovenije za balzamični kis

Italija je kritična do slovenske odločitve, da je mogoče katero koli mešanico vinskega kisa in grozdnega mošta označiti in prodati kot balzamični kis.
Fotografija: Balzamični kis je med najbolj znanimi italijanskimi živilskimi izvoznimi izdelki. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Balzamični kis je med najbolj znanimi italijanskimi živilskimi izvoznimi izdelki. FOTO: Shutterstock

Po tem, ko je Slovenija septembra lani izgubila bitko za teran s Hrvaško, ki lahko zdaj uporablja ime teran za sorto vinske trte, se je odprla nova fronta glede zaščitenega porekla, tokrat s sosedo Italijo. Je pa položaj tokrat obrnjen. Med državama se je vnela 'vojna' za balzamični kis, kot je situacijo slikovito opisal Kleine Zeitung. Italija se je namreč ostro odzvala na to, da je Slovenija Evropski komisiji predložila standard, po katerem lahko katero koli mešanico vinskega kisa in zgoščenega soka ali mošta imenujejo, označijo in prodajajo kot 'Aceto balsamico' – balzamični kis. Temu med drugim odločno nasprotuje združenje italijanskih kmetov Coldiretti. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z italijanskim stališčem niso seznanjeni, tudi sicer doslej niso prejeli pripomb na pravilnik.

Balzamičnim kis iz Modene je poseben italijanski kis iz rdečega vina, ki se stara v lesenih sodih in ima intenziven, nekoliko sladek okus. FOTO: Shutterstock
Balzamičnim kis iz Modene je poseben italijanski kis iz rdečega vina, ki se stara v lesenih sodih in ima intenziven, nekoliko sladek okus. FOTO: Shutterstock


V sporočilu za javnost je združenje Coldiretti slovensko odločitev označilo za nevaren precedenčni primer, pred katerim se mora Italija braniti v Bruslju. Coldiretti je pozval italijanske institucije, naj pri komisiji EU delujejo za obrambo balzamičnega kisa.
Italijanski evropski poslanec Paolo De Castra se je včeraj na obvestilo o tem, da je Slovenija komisiji predložila omenjeni standard, odzval z besedami, da bi to lahko zavedlo potrošnike. Dodal je, da bo komisarju za kmetijstvo poslal vprašanje o imenu 'Aceto Balsamico', je njegove besede po poročanju Anse povzel STA.


 
Na ministrstvu za kmetijstvo pojasnjujejo, da področje kisa v EU ni urejeno in da lahko vsaka država sama predpiše tehnične predpise za to področje, vsak tak predpis pa je posredovan EK v notifikacijo. Predlog pravilnika je Slovenija Komisiji poslala decembra, rok mirovanja se izteče prihodnji teden. Če bo komisija dala mnenje, ga bodo upoštevali, so pojasnili z MKGP.

Pri značilnem balzamičnem kisu ni odmikov. FOTO: Shutterstock
Pri značilnem balzamičnem kisu ni odmikov. FOTO: Shutterstock


Ime »Aceto Balsamico di Modena« je zaščiteno kot geografska označba za balzamični kis iz Modene v Italiji. Balzamični kis je svetovno znana in edinstvena specialiteta, ki jo proizvajajo v severno italijanski provinci Modena. Kis pridobijo s tradicionalno predelavo grozdnega mošta in vinskega kisa, ki zori oziroma se izboljša v lesenih sodih, kjer dobi posebno aromo.


Za steklenico lahko odštejete tudi do 1500 evrov


Na severu Modene lahko najdete številne proizvajalce in dobavitelje svetovno znanega kisa 'Aceto Balsamico di Modena', ki imajo posebno oznako odobritve. Steklenice z balzamičnim kisom, ki imajo tovrstno nalepko oziroma oznako, stanejo med štiri in dvajset evri. Za steklenico balzamičnega kisa z najdragocenejšim odobravanim pečatom pa lahko ljubitelji tega kisa odštejejo tudi do 1500 evrov, še navaja Kleine Zeitung

Balzamični kis iz Modene ima zaščiteno geografsko označbo in mora biti tako označen tudi na steklenički. FOTO: Shutterstock
Balzamični kis iz Modene ima zaščiteno geografsko označbo in mora biti tako označen tudi na steklenički. FOTO: Shutterstock

Komentarji: