Volivci Albinu Kurtiju dali jasno sporočilo

Izid lokalnih volitev kot hladna prha za premierovo stranko.
Fotografija: Kosovski premier Albin Kurti bi moral po mnenju analitikov pravilno prebrati volilni rezultat in spremeniti taktiko.

Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Kosovski premier Albin Kurti bi moral po mnenju analitikov pravilno prebrati volilni rezultat in spremeniti taktiko. Foto Jože Suhadolnik

Reformno usmerjena leva stranka Samoopredelitev (Vetëvendosje) je na kosovskih lokalnih volitvah osvojila najmanj občin, po predhodnih rezultatih volitev bo vodila le štiri od 38 občin. Če premier Albin Kurti sporočila drugega kroga lokalnih volitev ne bo pravilno razumel, mu bo 50,28-odstotna podpora s februarskih parlamentarnih volitev hitro skopnela, so posvarili analitiki.

Opozicija je zmagala tako v Prištini kot v drugem največjem kosovskem mestu Prizren in v mestu Gjakovë (srbsko: Đakovica). Volilna udeležba je bila manj kot 38-odstotna, so poročali v kosovskem časniku Koha Ditore, v prvem krogu pred slabim mesecem dni je bila udeležba približno 43-odstotna.

Z drugim krogom županskih volitev v 21 občinah so se lokalne volitve končale. V prvem krogu je opozicija osvojila 17 občin, v nedeljo pa je uspeh v veliki meri ponovila. Najbolje se je odrezala Srbska lista, ki ji je pripadlo skupno deset županskih mest v večinsko srbskem delu Kosova. V skupno 21 občinah so slavile druge opozicijske stranke.

Prištino je Samoopredelitev za las izgubila. Novi župan bo kandidat Demokratske lige Kosova (LDK) Perparima Rame, ki je prejel dobrih 51 odstotkov glasov, njegov tekmec iz vrst Samoopredelitve Arben Vitia pa slabih 49 odstotkov. Slednji je v prvem krogu prepričljivo premagal Ramo.

»Premier Kurti bi moral pravilno prebrati volilni rezultat. Če potegnem vzporednico z nogometom, Kurti v 60. minuti tekme izgublja z dve proti nič. V takšnih primerih trener običajno spremeni taktiko, kar spremlja tudi menjava igralcev,« je za kosovski spletni portal Ekonomia online povedal politični analitik Ilir Ibrahimi.

STA, N. M.

Komentarji: