Pahor se bo osebno zavzel za obvezno cepljenje, če bo zanj stroka

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Borut Pahor je prepričan, da bomo zdravstveno krizo premagali le kot skupnost. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Borut Pahor je prepričan, da bomo zdravstveno krizo premagali le kot skupnost. FOTO: Leon Vidic/Delo

20.05 V Združenem kraljestvu zabeležili največ okužb od začetka pandemije

V Združenem kraljestvu so v zadnjih 24 urah zabeležili 78.610 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije covida-19. Po podatkih nove raziskave je omikron v Londonu že postal prevladujoča različica, britansko tiskovno agencijo PA Media povzema nemška tiskovna agencija dpa. Prejšnji rekord so v Združenem kraljestvu zabeležili januarja letos, ko so zabeležili nekaj več kot 68.000 novih okužb.

Britanska vlada je ob valu zelo nalezljive različice omikron sprožila kampanjo poživitvenega cepljenja s ciljem, da do konca decembra tretji odmerek prejmejo vsi odrasli. Do danes je tretji odmerek prejelo 45 odstotkov odraslih in celo 88 odstotkov starejših od 70 let, medtem ko je prva dva odmerka doslej prejelo 81,5 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let, je danes povedal premier Boris Johnson. V ponedeljek je Združeno kraljestvo zabeležilo prvo smrt v Evropi, uradno povezano z omikronom.

19.55  Pahor se bo osebno zavzel za obvezno cepljenje, če bo to predlagala stroka

Predsednik republike Borut Pahor se bo v primeru, če bo stroka predlagala politiki, da je obvezno cepljenje proti covidu-19 edina prava smer za končanje zdravstvene krize, za to zavzel tudi osebno, je dejal v intervjuju za Studio ob 17h na Radiu Slovenija. Predsedovanje Slovenije Svetu EU ocenjuje kot uspešno, na prihodnost pa gleda z optimizmom. Po Pahorjevi oceni bi bilo prav, da poskušamo odstraniti vsaj strah pred cepljenjem. Razume, da imajo določeni ljudje strah pred cepljenjem zaradi nekaterih stranskih učinkov, ta strah pa bi bilo po njegovem mnenju treba naslavljati iskreno.

16.15 ECDC: Zgolj cepljenje ne bo ustavilo širjenja omikrona

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes opozoril, da samo cepljenje ne bo zaustavilo naraščanja okužb z različico omikron novega koronavirusa in da so nujno potrebni odločni ukrepi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»V sedanjih razmerah nam samo cepljenje ne bo omogočilo preprečiti vpliva različice omikron, saj ne bo časa za odpravo vrzeli v cepljenju, ki še vedno obstaja,« je izjavila direktorica ECDC Andrea Ammon. Po njenih besedah je zelo verjetno, da bo nova različica povzročila dodatne hospitalizacije in smrti poleg tistih, ki jih predvidevajo napovedi, osredotočene na doslej prevladujočo različico delta.

Različica omikron se širi »s hitrostjo, kot je nismo zabeležili pri nobeni drugi različici,« je medtem v torek opozorila Svetovna zdravstvena organizacija in pozvala k uporabi vseh sredstev za preprečevanje covida-19, da bi se izognili preobremenitvi zdravstvenih sistemov v prazničnem času.

FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

13.10 Na Poljskem zaostreni protikoronski ukrepi

Na Poljskem od danes veljajo novi ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Nove omejitve se med drugim nanašajo na dovoljeno število ljudi v restavracijah, hotelih in gledališčih. Poljska je prav danes potrdila največje število smrti covidnih bolnikov od aprila letos, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Omejitve na 30 odstotkov zmogljivosti sicer ne veljajo za osebe, ki so bile cepljene proti covidu-19. Izpolnjevanje tega pogoja morajo preverjati lastniki podjetij. Prav tako je za vse, ki na Poljsko priletijo iz držav zunaj schengenskega območja, odslej za vstop potrebno dokazilo o negativnem testu na okužbo, ki ne sme biti starejše od 24 ur. Poleg tega bodo poljske šole pred božičnimi prazniki prešle na pouk na daljavo, kar pomeni, da bodo otroci od 20. decembra do 9. januarja doma. Vrata morajo zapreti tudi nočni klubi. Izjema so novoletne zabave.

Poljsko ministrstvo za zdravje podpira predlog, da bi na Poljskem 1. marca uvedli obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce, učitelje in vojsko, a znotraj vlade o tem ni enotnega stališča. V parlamentarni proceduri je tudi zakonodaja, ki bi poljskim delodajalcem omogočala preverjanje, ali so zaposleni cepljeni proti covidu-19 oziroma ali je bil nedavni test na okužbo z novim koronavirosum negativen.

12.45 Pri cepljenju in testiranju pripravljenih pomagati več kot 200 zobozdravnikov

Več kot 200 zobozdravnikov, tako zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih kot koncesionarjev in zasebnikov, je pripravljenih pomagati v cepilnih centrih in na mestih za testiranje. Glede na potrebe so že vključeni v delo, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik odbora za zobozdravstvo pri zdravniški zbornici Krunoslav Pavlović. Pojasnil je, da so v začetku novembra pri odboru za zobozdravstvo potrdili kompetence zobozdravnikov za testiranje in cepljenje. S tem so po njegovih besedah želeli pomagati zdravstvenemu kadru pri cepljenju proti covidu-19 in izvedbi testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Pri tem pomagajo zunaj svojega rednega delovnega časa, da ne bi podaljšali čakalnih dob v zobozdravstvu.

12.32  Ema: Cepivo Johnson & Johnson se lahko uporablja za poživitveni odmerek

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da se cepivo proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson pri osebah, starejših od 18 let, lahko uporablja za poživitveni odmerek dva meseca po cepljenju s prvim odmerkom.  Kot so pojasnili, so se za priporočilo odločili, ker podatki kažejo, da poživitveni odmerek dva meseca po prvem odmerku pri odraslih poveča količino protiteles proti novemu koronavirusu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V sporočilu so še dodali, da tveganje za trombozo s trombocitopenijo oziroma druge redke neželene učinke pri poživitvenem odmerku za zdaj ni znano, zadevo pa pozorno spremljajo. To je sicer že tretje cepivo proti covidu-19, katerega uporabo je Ema odobrila za poživitveni odmerek, za cepivoma Pfizer/Biontech in Moderna.

FOTO: Dado Ruvic/Reuters
FOTO: Dado Ruvic/Reuters

12.19 Štrukelj: Brez zaščitnih sredstev bi okuženi z omikronom okužil od 20 do 30 ljudi

Najnovejša različica koronavirusa omikron je nastala neodvisno od drugih različic, prisotna pa je bila že marca, je na današnji vladni novinarski konferenci dejal Borut Štrukelj z ljubljanske farmacevtske fakultete. Pojasnil je, da bi brez zaščitnih sredstev osebe z omikronom lahko okužile od 20 do 30 ljudi, kar je precej več kot pri delti.

Oseba, okužena z delto, namreč po njegovih besedah okuži od tri do šest oseb. »Izkazalo se je, da je različica omikron nastajala neodvisno od preostalih različic novega koronavirusa, kar je presenečenje. V Bocvani je bila prisotna že marca letos,« je dejal Štrukelj. Različica omikron ima zelo visoko nalezljivost, po drugi strani pa kaže, da bi bil lahko omikron manj simptomatsko pogojen glede bolezni covida-19, kar pomeni, da je potek bolezni lažji. Po njegovem mnenju je to pozitiven scenarij, medtem ko je negativen scenarij nastanek novih mutacij, zaradi česar bi tudi ta različica lahko postala zelo nevarna.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Kot je dejal, je zanimivo, da se mutacije ponavljajo. »Večkrat smo povedali, da virus na bodički, s katero se pripne na naše celice, nima neskončno možnosti konformacij. Lahko so druge aminokisline, ampak podobna struktura. Zato nas navdaja upanje, da bo virus tako močno prilepljen na površino celice, da bo sčasoma izzvenel,« je povedal Štrukelj. Na vprašanje o simptomih omikrona je odgovoril, da so podobni simptomom prehlada, a da zaenkrat še ni podatkov iz vseh 77 držav, kjer so ga uradno potrdili. Prav tako kljub prebolelosti z vsako novo različico obstaja večja verjetnost za ponovno okužbo. Simptomi naj bi sicer bili bistveno lažji, čeprav tega ne morejo trditi z gotovostjo. Tako tudi še ni jasno, kako delujejo cepiva proti omikronu, a je bilo z več študijami ugotovljeno, da je tretji poživitveni odmerek tudi proti omikronu zelo učinkovit. 

11.10 Von der Leyen: Povečati moramo delež cepljenih v Evropi in premagati dvom o cepljenju

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom danes opozorila, da je pomembno povečati delež cepljenih v Evropi in premagati dvom o v cepljenju. Različica delta je še vedno odgovorna za največ okužb, vendar pa bi lahko omikron že sredi januarja postal prevladujoča različica, je dejala. V Evropi opažamo močno povečanje števila okužb z novim koronavirusom, pri tem pa tudi naraščanje števila obolelih in večji pritisk na bolnišnice ter povečano število primerov smrti zaradi covida-19, je v evropskem parlamentu v Strasbourgu dejala predsednica komisije.

To veliko povečanje števila okužb je skoraj izključno posledica širjenja koronavirusne različice delta. A skrb vzbuja tudi nova različica omikron, ki je menda še bolj nalezljiva. Slednja bi lahko do sredine januarja postala nova prevladujoča različica v Evropi, je opozorila Von der Leynova in pri tem znova poudarila pomen cepljenja. »Imamo dovolj odmerkov cepiva za vsakega Evropejca,« je poudarila. »Najpomembneje zdaj je, da čim prej povečamo delež cepljenih v Evropi. In sicer v vseh starostnih skupinah, vključno z otroki,« je dejala v razpravi o pripravah na četrtkov vrh EU in odzivu Unije na pandemijo covida-19. Za ta namen je treba doseči ljudi, zagotoviti več terminov za cepljenje in pomagati državam članicam, ki pri cepljenju zaostajajo. Evropska komisija je v nekaterih od teh članic medtem začela usmerjene kampanje na družbenih omrežjih, da bi izboljšala obveščanje o učinkovitosti cepiv, je pojasnila Von der Leynova.

11.06  Koronavirus, konflikti in podnebne spremembe okrepili problem podhranjenosti v Afriki

Lakota v Afriki se je v primerjavi z letom 2014 znatno poslabšala, je v torek opozorila Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Za skoraj 50 odstotkov je poraslo število tistih, ki veljajo za podhranjene. V novem poročilu FAO razkriva, da je število lačnih v Afriki leta 2020 naraslo na skoraj 282 milijonov, kar znaša več kot petino celotnega prebivalstva na celini. Število lačnih se je tako v zadnjih šestih letih povečalo za 89 milijonov. Največji porast lakote se je zgodil med letoma 2019 in 2020, za kar je bila glavni krivec gospodarska kriza, ki jo je povzročla pandemija. Pri porastu so pomembno vlogo igrali tudi pomanjkanje zdrave prehrane, podnebne spremembe pa tudi revščina in neenakost.

10.23  V Angliji od danes pogoj PCT za vstop v klube in diskoteke ter na večje prireditve

V Angliji od danes velja pogoj PCT (prebolevnik, cepljen, testiran) za vstop v klube in diskoteke ter na večje prireditve. Britanska vlada se je za zaostritev pogojev odločila zaradi hitrega širjenja nove različice novega koronavirusa omikron, kar pa je naletelo na nasprotovanje celo znotraj vladajočih konservativcev. V britanskem parlamentu je tako v torek zvečer proti predlogu britanske vlade glasovalo tudi 99 poslancev konservativne stranke, a je bil ta sprejet z večino 243 glasov, zahvaljujoč podpori iz vrst opozicijskih laburistov. Poslanci so prav tako podprli obvezno nošenje zaščitnih mask v večini notranjih prostorov, na spletni strani poroča britanski BBC.

Pogoj PCT tako velja za angleške klube in prireditve v notranjih prostorih brez sedežev z najmanj 500 udeleženci. Na prostem velja pravilo PCT za prireditve brez sedežnega reda z najmanj 4000 ljudmi ter za več kot 10.000 ljudi, če je sedežni red. Za pube in restavracije pogoj PCT ni potreben, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Britanski poslanci so glasovali tudi za obvezno cepljenje za zaposlene v javnem zdravstvu v Angliji ter dnevno testiranje tudi za polno cepljene proti covidu-19 namesto izolacije, če bodo ti v stiku z okuženimi z novim koronavirusom, še navaja BBC.

FOTO: Paul Ellis/AFP
FOTO: Paul Ellis/AFP

09.40 V torek potrdili 1526 okužb

Ob 5903 PCR-testih so potrdili 1526 okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 25,9-odstoten. Poleg tega so opravili še 64.783 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 20.631 primerov, 14-dnevna incidenca znaša 979, sedemdnevno povprečje pa 1307. V bolnišnični oskrbi so 804 bolnikov, 231 na intenzivni negi, umrlo je osem bolnikov s covidom-19.

08.53 V Franciji zaostrili pogoje za veljavnost covidnih potrdil in začeli cepljenje otrok

V Franciji od danes vsi, ki so starejši od 65 let in so zadnji odmerek cepiva proti covidu-19 prejeli pred sedmimi meseci ali več, potrebujejo poživitveni odmerek, če želijo, da bo njihovo covidno potrdilo o cepljenju veljavno še naprej. Prav tako so danes začeli cepiti proti covidu-19 otroke, stare od pet do 11 let. Do cepljenja so upravičeni otroci s predhodnimi boleznimi ter tisti z oslabljenim imunskim sistemom. Za preostale otroke naj bi bilo prostovoljno cepljenje na voljo v prihodnjih dneh, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 za starejše od 65 let je v Franciji sicer na voljo že od septembra dalje. Prejeti ga je mogoče tudi brez predhodnega naročanja na cepljenje. Za starejše od 18 let bo poživitveni odmerek obvezen po 15. januarju, prav tako ob pogoju, da je od zadnjega odmerka cepiva minilo sedem ali več mesecev. Poživitveni odmerek je v Franciji doslej prejelo 14,4 milijona ljudi.

FOTO: Yves Herman/Reuters
FOTO: Yves Herman/Reuters

08.40 Nova Zelandija je dosegla mejnik 90-odstotne precepljenosti

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je sporočila, da je država v celoti cepila 90 odstotkov svoje populacije, poroča Guardian. V svojem zadnjem letošnjem govoru v parlamentu je premierka dejala: »Teh 90 odstotkov nas uvršča nad ZDA, Združeno kraljestvo, Izrael … zdaj končujemo z veliko višjo stopnjo precepljenosti v primerjavi z njimi. In tukaj se ne bomo ustavili; V Tāmaki Makaurau (Auckland) vidimo, da nekateri [okrožni zdravstveni odbori] dosegajo 97-odstotno precepljenost, zato nadaljujmo.« Ardernova je svoj nagovor sklenila z zahvalo Novozelandcem, da so trdo garali, da bi prebrodili izbruh covida-19. »Težko je bilo, ljudje so bili utrujeni, a Kiviji so naredili vse, kar je bilo potrebno, da so nas postavili na najboljše možno mesto, da se lahko premikamo ... in zato ne bom nikoli podcenjevala Novozelandcev. Tako da vsem želim čudovit oddih, ki si ga zaslužimo.«

FOTO: Praveen Menon/Reuters
FOTO: Praveen Menon/Reuters

08.29 Športne lige v ZDA zaznavajo porast koronskih okužb

Porast okužb z novim koronavirusom povzroča skrbi v poklicnih športnih ligah v ZDA. Tako v košarkarski NBA, hokejski NHL kot tudi v ligi ameriškega nogometa NFL se vodstva lig ukvarjajo z odzivom na nov val okužb, ki ogroža varno in nemoteno izvedbo tekmovanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V zadnjih dneh najbolj odmeva dogajanje v NFL, kjer so v ponedeljek potrdili rekordnih 37 primerov okužb s covidom-19, največ v enem dnevu od začetka pandemije. Ta številka naj bi sicer po za zdaj neuradnih podatkih v torek narasla na 38. Kot izpostavlja AFP, gre za skrb vzbujajoč vdor virusa v ligo, ki je prve tri mesece letošnjega tekmovanja izvedla brez večjih težav.

07.25 WHO: Omikron verjetno prisoten že v večini držav

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da se različica omikron zelo hitro širi in se je verjetno razširila na večino držav, poroča Guardian. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je novinarjem v torek dejal, da »je dejstvo, da je nova različica omikron verjetno prisotna v večini držav, čeprav še ni bila odkrita. Omikron se širi s hitrostjo, ki je nismo videli pri nobeni prejšnji različici.« Svetovna zdravstvena organizacija je države pozvala, naj hitro ukrepajo, da bi zajezile prenos in zaščitile svoje zdravstvene sisteme. Strokovnjak Svetovne zdravstvene organizacije Bruce Aylward je strogo posvaril pred »prenagljenim sklepanjem, da gre za blago bolezen«. WHO pa je med drugim opozorila, da bi lahko bila Afrika prostor za nove okužbe, saj nizke stopnje precepljenosti v regijah, vključno z Afriko, kjer je bil pred tedni prvič odkrit omikron – to pa naj bi vzpostavilo gojišče za nove različice. WHO je ocenila, da bi lahko Afrika do maja 2022 imela 40-odstotno precepljenost, 70-odstotno pa do avgusta 2024. Čeprav je Afrika v zadnjem tednu zaznala velik porast primerov, regija poroča o nižjem številu smrti v primerjavi s prejšnjimi valovi.

image_alt
800.000 ameriških žrtev covida-19

V državah članicah EU in Evropskega gospodarskega prostora so do torka skupno potrdili 2127 primerov omikrona v 25 državah, število pa vsak dan narašča. Največ primerov omikrona imajo za zdaj na Norveškem, in sicer 1176. Po več deset primerov so med drugim potrdili še na Danskem, v Franciji, Nemčiji, Italiji in na Nizozemskem, piše na spletni strani Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni ECDC.

FOTO: Mohammad Farooq/AFP
FOTO: Mohammad Farooq/AFP

07.12 V Italiji razširili program obveznega cepljenja

V Italiji je od danes cepljenje proti covidu-19 obvezno za zaposlene v šolah, policiste, vojake in reševalce. Italijanska vlada se je za razširitev obveznega cepljenja odločila novembra v luči četrtega vala pandemije. Za zdravstveno osebje je cepljenje obvezno že od pomladi. Tisti zaposleni, ki ne bodo spoštovali uredbe o obveznem cepljenju, ne bodo mogli delati in ne bodo upravičeni do plače. Če bodo delo opravljali, ne da bi bili cepljeni, jim grozi do 1500 evrov kazni, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Italiji se bo v četrtek začelo tudi cepljenje otrok, starih od pet do 12 let. Obenem bodo vsi zdravstveni delavci pozvani k cepljenju s poživitvenim odmerkom. Že pred tednom dni je Italija zaostrila epidemiološke ukrepe ter necepljenim onemogočila dostop do večine javnih prostorov, kot so restavracije, kulturne ustanove ali športna prizorišča. Dostop imajo le prebolevniki in cepljeni. To pravilo bo veljalo do najmanj do 15. januarja. V torek pa je italijanska vlada sklenila, da bodo morali od četrtka necepljeni potniki iz drugih članic EU po prihodu v Italijo v petdnevno karanteno, medtem ko se bodo morali cepljeni pred vstopom v državo testirati na okužbo z novim koronavirusom. Italijanska vlada je v torek poleg tega izredne razmere zaradi pandemije novega koronavirusa, ki veljajo od januarja lani, podaljšala do 31. marca prihodnje leto.

V Italiji, ki je bila najbolj prizadeta v prvem valu epidemije, medtem v zadnjih tednih znova narašča število okužb z novim koronavirusom. V torek so jih zabeležili skoraj 21.000, umrlo je 120 covidnih bolnikov.

Preberite še:

Komentarji: