Z vodnim topom in solzivcem pregnali protestnike

Začelo se je s stavko tržaških pristaniških delavcev zaradi zahteve po covidnem potrdilu za prihod na delovno mesto, nadaljuje se s splošnim protestom.
Fotografija: Demonstrante, ki so v Trst prišli tudi od drugod, razganjajo na silo, saj ovirajo delovanje pristanišča. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters
Odpri galerijo
Demonstrante, ki so v Trst prišli tudi od drugod, razganjajo na silo, saj ovirajo delovanje pristanišča. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters

Danes dopoldne so policisti  z vodnim topom in solzivcem »udarili« po protestnikih v Trstu, ki so od petka zasedli enega od vhodov v pristanišče. Po podatkih italijanskih medijev je trenutno med protestniki izrazita manjšina pristaniških delavcev, njihov vodja Stefano Puzzer pa je že med koncem tedna prekinil stavkovne aktivnosti. Demonstrante, ki so v Trst prišli tudi od drugod, so razgnali na silo, saj so ovirali delovanje pristanišča. Nekateri med njimi so celo molili, medtem ko se niso hoteli ukloniti ukazom policistov. Del protestnikov se je med splošnim kaosom umaknil proti središču mesta – na osrednjem trgu jih je po oceni okoli dva tisoč –, manjši del pa še vztraja v bližini pristanišča. Ljudje so se posedli po tržaškem Velikem trgu (Piazza Unità), med njimi so tudi otroci, nagovarja pa jih prav Puzzer, ki se je iz predstavnika Odbora pristaniških delavcev prelevil v »splošnega« protestniškega vodjo.

Med današnjimi protesti so po poročanju Primorskega dnevnika in Il Piccola pridržali pet ali šest ljudi, trije policisti pa so ranjeni. Skupina protestnikov naj bi napadla neko televizijsko ekipo, a naj bi jo - tako poroča Il Piccolo - branili prostaniški delavci. Promet v mestu je takorekoč blokiran.

Vhod pred pristaniščem varujejo policisti. Del protestnikov še vztraja v tem delu mesta. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters
Vhod pred pristaniščem varujejo policisti. Del protestnikov še vztraja v tem delu mesta. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters

»Zeleno potrdilo« ali »green pass«, ki zagotavlja izpolnjevanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani), je od petka naprej v Italiji obvezno za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju. Kljub temu da je že 80 odstotkov Italijanov nad 12 let polno cepljenih, državo še vedno pretresajo protesti. Poleg nasprotnikov zelenemu potrdilu prihajajo v ospredje tudi ideološke teme, ki ponekod preraščajo v nasilje. Če je predprejšnjo soboto v Rimu neofašistična stranka Forza Nuova sprožila izgrede in napadla sedež sindikalne centrale CGIL (Confederazione Generale Italiana del Lavoro), pa so ta konec tedna proti vsaki obliki fašizma demonstrirali antifašisti.

Policisti so v polni opremi. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters
Policisti so v polni opremi. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters

S transparenti sporočajo, da protestirajo za pravice in proti diskriminaciji. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters
S transparenti sporočajo, da protestirajo za pravice in proti diskriminaciji. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters

Obenem danes v Trstu poteka drugi krog županskih volitev, kjer si stojita nasproti kandidata desnice Roberto Dipiazza in levice Francesco Russo. Po trenutnih rezultatih, ki jih povzema Primorski dnevnik,  z več kot 52 odstotki glasov vodi Dipiazza. Nekateri volivci, ki so se dopoldne odpravili na volišča v bližini pristanišča, so imeli po poročanju tržaškega Il Piccola težave zaradi solzivca, ki so ga zaradi protestnikov uporabili policisti Predstavnika politične desnice Matteo Salvini (LIga) in Giorgia Meloni sta bila prek svojih tvitov kritična do uporabe sile nad protestniki.

Preberite še:

Komentarji: