Zaradi groženj evakuirali več mestnih hiš

Nemški mediji so pred dnevi razkrili, da so številni nemški politiki, institucije, novinarji in osrednji judovski svet v zadnjih mesecih prejeli grozilno elektronsko pošto, v kateri so se pošiljatelji sklicevali na nacizem.
Fotografija: Pošiljateljev pošte za zdaj niso odkrili. FOTO: Stefan Puchner/AFP
Odpri galerijo
Pošiljateljev pošte za zdaj niso odkrili. FOTO: Stefan Puchner/AFP

V najmanj šestih nemških mestih so davi izpraznili mestne hiše, ki so skoraj hkrati prejele grožnje z bombo. Največja policijska operacija je potekala v Augsburgu, za zdaj pa nikjer niso našli eksplozivnih teles, prav tako ni informacij o ozadju groženj. So pa politiki in sodišča v Nemčiji že mesece tarča groženj domnevnih desničarskih skrajnežev.

Po prvih ugotovitvah so grožnje z bombo prejeli na magistratih v Augsburgu, Göttingenu, Kaiserslauternu, Chemnitzu, Neunkirchnu in Redensburgu.

Za zdaj ni jasno, ali so današnje grožnje mestnim hišam povezane z nekdanjimi primeri. FOTO: Stefan Puchner/AFP
Za zdaj ni jasno, ali so današnje grožnje mestnim hišam povezane z nekdanjimi primeri. FOTO: Stefan Puchner/AFP


V Augsburgu so po prejemu groženj sprožili veliko policijsko operacijo. Mestno hišo so izpraznili, bližnjo tramvajsko linijo pa ustavili. Poteka tudi evakuacija drugih upravnih poslopij, prizadetih je okoli 500 ljudi.

Tudi v Göttingenu so preiskovalci izpraznili magistrat in zaprli okoliške ulice, promet pa preusmerili. Po pregledu poslopja niso našli ničesar. V mestu Kaiserslautern so magistrat po prejemu grozilne elektronske pošte, katere pošiljatelja ni bilo mogoče odkriti, pregledali tudi s psi, izurjenimi za iskanje eksploziva, in prav tako zaprli okoliško območje. Tudi v Neunkirchnu in Redensburgu so po navedbah policistov prejeli nepodpisano grozilno elektronsko pismo.

Berlinsko tožilstvo je navedlo, da so doslej po vsej Nemčiji odkrili najmanj sto tovrstnih primerov groženj. FOTO: Stefan Puchner/AFP
Berlinsko tožilstvo je navedlo, da so doslej po vsej Nemčiji odkrili najmanj sto tovrstnih primerov groženj. FOTO: Stefan Puchner/AFP


Nemški mediji so pred dnevi razkrili, da so številni nemški politiki, institucije, sodišča, odvetniške pisarne, novinarji in osrednji judovski svet v zadnjih mesecih prejeli grozilno elektronsko pošto, v kateri so se pošiljatelji sklicevali na nacizem. V tovrstni pošti so bile grožnje s smrtjo, bombnimi napadi ali na primer javnimi pouličnimi usmrtitvami državljanov. Pošiljateljev te pošte za zdaj niso odkrili, v prejšnjih evakuacijah poslopij pa prav tako niso našli eksplozivnih teles.

Berlinsko tožilstvo je navedlo, da so doslej po vsej Nemčiji odkrili najmanj sto tovrstnih primerov groženj. Za zdaj pa ni jasno, ali so tudi današnje grožnje mestnim hišam povezane s temi primeri.

Komentarji: