ZDA in Velika Britanija izvedle tretji skupni napad na hutijevske cilje

ZDA niso navedle krajev, kjer so potekali napadi, a po navedbah lokalnih medijev so bile tarča napada jemenska prestolnica Sana in še nekatera druga mesta.
Fotografija: Napad je potrdila tudi britanska vojska, ki je sporočila, da so britanska letala napadla dva nadzorna centra za izvajanje napadov in prepoznavo dronov. FOTO: Cpl Samantha Drummee/AFP
Odpri galerijo
Napad je potrdila tudi britanska vojska, ki je sporočila, da so britanska letala napadla dva nadzorna centra za izvajanje napadov in prepoznavo dronov. FOTO: Cpl Samantha Drummee/AFP

Ameriške in britanske sile so v soboto izvedle nov napad na cilje hutijevcev v Jemnu. Gre za tretji tovrstni skupni napad, po navedbah ameriških predstavnikov so napadli 36 hutijevskih ciljev na 13 krajih v Jemnu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina je cilj napadov hutijevcem, ki jih podpira Iran, onemogočiti nadaljevanje napadov na ladje v Rdečem morju.

»Koalicijske sile so napadle 13 krajev, kjer imajo hutijevci nameščeno orožje, raketne sisteme, radarje ter sisteme protizračne obrambe,« je dejal Austin.

ZDA niso navedle krajev, kjer so potekali napadi, a po navedbah lokalnih medijev so bile tarča napada jemenska prestolnica Sana in še nekatera druga mesta.

Napad je potrdila tudi britanska vojska, ki je sporočila, da so britanska letala napadla dva nadzorna centra za izvajanje napadov in prepoznavo dronov.

Hutijevci se bodo na napad odzvali

Hutijevski uporniki so danes napovedali, da bodo na napad odgovorili. Novi napadi ne bodo omajali podpore hutijevcev palestinskemu narodu v Gazi ter ne bodo nekaznovani, je dejal njihov predstavnik Jahja Sare.

Hutijevci pravijo, da so njihovi napadi na ladje v Rdečem morju odgovor na izraelsko ofenzivo v Gazi oziroma izraz solidarnosti s Palestinci.

ZDA so sicer pred tem v petek napadle 85 ciljev v Siriji in Iraku v odgovor na napad proiranske milice na ameriško oporišče v Jordaniji pred tednom dni, v katerem so bili ubiti trije ameriški vojaki.

Preberite še:

Komentarji: