Zgodovinsko rokovanje Kim Džong Una in Putina

Predsedik Rusije in voditelj Severne Koreje sta razpravljala o nerešenih vprašnjih okoli Korejskega polotoka.
Fotografija: Vladimir Putin in Kim Džong Un sta tako pozirala pred številnimi fotografi. FOTO: Aleksander Zemljaničenko/Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin in Kim Džong Un sta tako pozirala pred številnimi fotografi. FOTO: Aleksander Zemljaničenko/Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob srečanju s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom poudaril, da bo to srečanje pripomoglo k dogovoru o prihodnosti Korejskega polotoka in poglobilo vezi med državama. Kim Džong Un pa je dodal, da bosta lahko poenotila stališča o nerešenih vprašanjih. Putin je še povedal, da podpira Kimova prizadevanja za normaliziranje odnosov med Pjongjangom in Washingtonom.

Po dvournem srečanju sta pogovore označila za vsebinske. »Pogovorila sva se tudi o zgodovini dvostranskih odnosov, sedanjem stanju in njihovem nadaljnjem razvoju,« je po srečanju še dejal ruski predsednik.
Kim pa je povedal, da sta izmenjala stališča o vseh zadevah skupnega interesa in o vseh glavnih težavah. Izrazil je še upanje, da bodo pogovori med stranema še naprej tako plodni in konstruktivni kot doslej. Podrobnosti pogovorov voditelja nista razkrila.

Pogovori med voditeljema so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass trajali dvakrat dlje od predvidenih 50 minut.

Putin in Kim sta se srečala v ruskem mestu Vladivostok na skrajnem vzhodu Rusije, kamor je Kim v sredo, dan pred Putinom, pripotoval z vlakom, nato pa je v značilnem spremstvu varnostnikov, ki tečejo ob avtomobilu, odpotoval do dvorane srečanja v univerzitetnem kampusu. Kim je na srečanje prispel dobre volje in poln upanja na uspešne pogovore, navajajo tuji mediji.

Nasmejana moža pred pogovori na štiri oči. FOTO: Juri Kadobnov/AFP
Nasmejana moža pred pogovori na štiri oči. FOTO: Juri Kadobnov/AFP


Osrednja točka pogovorov je jedrska razorožitev, prav tako si Kim želi podpore po propadlih pogovorih z ZDA.


Težko pričakovano srečanje


Okoli 300 akreditiranih novinarjev je pričakovalo voditelja, ki sta se rokovala pred sedmo silo in nato sedla k pogovorom. 

Kim Džong Un išče podporo pri Rusiji po propadlih pogovorih z ZDA. FOTO: Juri Kadobnov/AFP
Kim Džong Un išče podporo pri Rusiji po propadlih pogovorih z ZDA. FOTO: Juri Kadobnov/AFP


Tuji poznavalci srečanje označujejo za priložnost, da se Severna Koreja pohvali z močno zaveznico, potem ko so propadli pogovori z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom februarja letos v Hanoju. Severna Koreja je za propad pogovorov obtožila ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea, češ da govori neumnosti, zato so tudi zaprosili za zamenjavo. Uradni Pjongjang s srečanjem z Rusijo tudi sporoča svetu, da ekonomska prihodnost ni odvisna le od ZDA.

Nazadnje je bil na obisku v Rusiji Kimov oče Kim Džong Il leta 2011.

To je njuno prvo srečanje. FOTO: Aleksander Zemljaničenko/Reuters
To je njuno prvo srečanje. FOTO: Aleksander Zemljaničenko/Reuters

Preberite še:

Komentarji: