Žrtve napada v Belgiji dve policistki in mimoidoči

Ker napad vsebuje elemente, ki kažejo na teroristično dejanje, je primer prevzelo belgijsko zvezno tožilstvo.
Fotografija: Kraj napada. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kraj napada. FOTO: Reuters

V belgijskem mestu Liège so danes v napadu oboroženca, ki je zajel talko, umrli štirje ljudje. Ubiti so bili dve policistki, napadalec in mimoidoči. Še dva policista sta bila ranjena.

Prvi streli so v mestu odjeknili okoli 10.30. Oborožen moški je streljal na policiste, nato pa se je zatekel v bližnjo srednjo šolo in za talko vzel čistilko. Policisti so talko uspeli osvoboditi, napadalca pa so ubili.
 

Območje napada zaprli za javnost


Guverner province Liege Herve Jamar je po napadu sporočil, da so vsi dijaki srednje šole na varnem ter da v zajetju talke nihče od njih ni bil ranjen. Območje napada so sicer zaprli za javnost, policija pa je opozarjala ljudi, naj se izogibajo širšemu območju napada.

Sprva motiv napada še ni bil znan, kasneje pa je vodja lokalnih varnostnih sil Christian Beaupere sporočil, da je napadalec očitno imel v vizirju policijo. »Jasno je, da je bil cilj morilca napasti policijo,« je dejal Beaupere.

Ker napad vsebuje elemente, ki kažejo na teroristično dejanje, je primer prevzelo belgijsko zvezno tožilstvo, pristojno za terorizem, je sporočila tiskovna predstavnica tožilstva v Liegeu. Ob tem za zdaj ni potrdila poročanja medijev, da je napadalec med streljanjem vzklikal Alah je velik.

Belgijska televizija RTBF je poročala, da so napadalca v ponedeljek izpustili iz zapora. V policijski kartoteki ima doslej zabeležena le manjša kazniva dejanja in ni znano, da bi bil povezan s skrajneži.

AFP, ki navaja vire blizu preiskave, sicer poroča, da so napadalca že dlje časa opazovali, ker je bil v stiku z radikalnimi islamisti in da naj bi se radikaliziral v zaporu.

Komentarji: