Apple preizkuša, do kod lahko gre

Kalifornijski tehnološki velikan Apple bo letos ponudil tri nove različice telefona. Baza zvestih kupcev ostaja trdna.
Fotografija: Glede novosti bo najzanimiveje preveriti fotoaparat, pri katerem obljubljajo precejšen napredek zaradi tako imenovane računske fotografije.« FOTO: Justin Sullivan/AFP
Odpri galerijo
Glede novosti bo najzanimiveje preveriti fotoaparat, pri katerem obljubljajo precejšen napredek zaradi tako imenovane računske fotografije.« FOTO: Justin Sullivan/AFP

Najzvestejši uporabniki zapuščine Steva Jobsa so v sredo dočakali veliko razkritje treh povsem svežih modelov pametnih telefonov – iphone XS, iphone XS Max in iphone XR. Trije bratje naj bi zadostili širokemu spektru želja zvestih kupcev, tako tistih z malo več pod palcem kot tistih z nekaj manj.

Matjaž Ropret, urednik spletne strani Tehnozvezdje, je za Delo povedal, da je Apple predstavil tisto, kar je večina pričakovala: »Celotno paleto celozaslonskih telefonov, ki prevzemajo podobno lanske desetice.« Na predstavitvi so poudarili pridobitve zaradi novega, bolj zmogljivega procesorja, med drugim pri igrah, obogateni resničnosti in fotografiji, pa tudi sposobnostih umetne inteligence.

A je, kot pravi Ropret, za večino uporabnikov dovolj hiter tudi lanski in predlanski iphone. »Ta dva tudi ostajata v ponudbi, ker se cene novih modelov začenjajo še nekoliko višje kot do zdaj. Apple še naprej preizkuša, do kad lahko gre in koliko še lahko dvigne povprečno prodajno ceno, s tem pa tudi ceno delnice. Ima dovolj veliko bazo zvestih kupcev, da si to (še) lahko privošči.«

Meni, da ima zdaj kalifornijski tehnološki velikan verjetno tudi dovolj raznovrsten nabor telefonov, da bo večina zvestih kupcev našla ustreznega tako po lastnostih, velikosti kot tudi po ceni. »Glede novosti pa bo najzanimiveje preveriti fotoaparat, pri katerem obljubljajo precejšen napredek zaradi tako imenovane računske fotografije.« Pojasnjuje, da sistem za vsako fotografijo naredi kopico posnetkov in izračunov, preden jih združi v končni rezultat z večjim dinamičnim razponom, pravilnejšimi barvami in drugimi izboljšavami v primerjavi s prejšnjimi telefoni.
 

»Prišel bo čas, ko bodo ljudje začeli postrani gledati na cene«


Na vprašanje, ali se bo 28. septembra postavil v vrsto za nov telefon, nekdanji urednik in tehnološki zanesenjak Denis Oštir odgovarja: »Zame je telefon orodje, ki ga intenzivno uporabljam. Je odlična naprava, ampak zdaj smo s cenami prišli do tod, kjer moramo začeti razmišljati, ali je to še sprejemljivo.« Sam je bil eden tistih, ki je leta 2007 napovedoval, da iphoni odhajajo v zgodovino. »Usekal sem mimo. Nisem si predstavljal, da bodo tako velik uspeh.«

Prepričan je, da kupci ne kupujejo le blagovne znamke, ampak tudi vrhunski produkt. »Je pa res, da kupci s tem, ko kupijo Apple, plačajo premijo.« Tudi drugi proizvajalci, predvsem kitajski, se lahko pohvalijo z dobrimi napravami, a po veliko nižji ceni.

Največji od novih iphonovih bratov naj bi stal kar okoli 1700 evrov. »Počasi bo prišel čas, ko bodo ljudje začeli postrani gledati na te cene,« je prepričan Oštir. Po drugi strani pa, da je treba upoštevati dve dejstvi.



Ob tem se strinja z Applovo odločitvijo, da uporabnikom ponudi telefon z večjim zaslonom. »Kamere niso dosti boljše, zaslon je.« Glavno področje, kjer se bo v prihodnje bila glavna bitka med proizvajalci, pa je: »Baterija, baterija, baterija.«

Primerjava iphonov FOTO: Marcio Jose Sanchez/AP
Primerjava iphonov FOTO: Marcio Jose Sanchez/AP




Za najdražjega od novih iphonov – imel bo 512 gigabajtov novega pomnilnika – bo v Evropi treba odšteti 1649 evrov. Cene za manjši iphone XS se začnejo pri 1149 evrih. Najcenejši XR pa naj bi stal 849 evrov.

Po kakšni ceni bo na voljo slovenskih uporabnikom, še ni znano. Ponudniki mobilne telefonije pričakujejo povečano zanimanje, ne pa tudi dolgih vrst ob začetku prodaje, kot je običajno ponekod v tujini. »Zanimanje slovenskih uporabnikov je sicer veliko, kljub temu pa za nov telefon niso več pripravljeni čakati v dolgih vrstah pred prodajnimi mesti,« so sporočili iz Telemacha. Dolgih vrst verjetno ne pričakujejo niti v Telekomovih centrih, se pa, kot so sporočili, vsako leto ob pričetku prodaje pri njih zbere veliko navdušencev. Operater A1 Slovenija sicer pričakuje, da bosta dražji različici telefona (Xs in Xs Max) v Sloveniji na voljo od 28. septembra, cenejši Xr pa 26. oktobra.

iphone XS bo nasledil najbolj klasičen model majhnega brata Applovih pametnih telefonov. Iphone XS Max naj bi zamenjal dosedanji veliki model plus, iphone XR pa naj bi z nekoliko prijaznejšo ceno dosegel širši krog kupcev.

Nove modele telefonov – z njimi si bo Apple poskušal izboriti svoj tržni delež na trgu pametnih naprav, ki zadnje čase stagnira – spredaj v celoti pokriva zaslon. Prostora za precej prepoznaven gumb »domov« tako ni več, s tem pa niti za senzor prstnega odtisa. Tega bo, tudi pri cenejši različici, nadomestil sistem prepoznavanja obraza faceID. Modela XS in XS Max se ponašata z zaslonom tehnologije OLED, njun cenejši brat pa je opremljen s cenovno ugodnejšim zaslonom LCD in ohišjem iz aluminija, ne jekla.

Komentarji: