Odleteli v pandemiji, pristali v pandemiji

Z Mednarodne vesoljske postaje so se vrnili astronavt Chris Cassidy ter kozmonavta Anatolij Ivanišin in Ivan Vagner.
Fotografija: Chris Cassidy, Anatolij Ivanišin in Ivan Vagner FOTO: Chris Cassidy/Nasa
Odpri galerijo
Chris Cassidy, Anatolij Ivanišin in Ivan Vagner FOTO: Chris Cassidy/Nasa

Po 196 dneh, preživetih na Mednarodni vesoljski postaji, so na trdna tla pripotovali Nasin astronavt Chris Cassidy, ki je tako sklenil že tretjo odpravo v vesolje, ter ruska kozmonavta Anatolij Ivanišin, ki je prav tako vpisal tri vesoljske misije, in 35-letni Ivan Vagner, ki je bil tokrat na krstni odpravi. V tem času so Zemljo obkrožili 3136-krat in prepotovali 133 milijonov kilometrov. 50-letni Cassidy je skupno v vesolju preživel 378 dni, 51-letni Ivanišin pa 476.

Posadka se je na postajo odpravila v začetku aprila, le nekaj tednov po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo covida-19. To je bila prva odprava, ki je v vesolje odpotovala v spremenjenih življenjskih pogojih, upali smo, da se bodo vrnili v svet, kakršen je bil pred pandemijo, a še zdaleč nismo rešeni krempljev koronavirusa.

image_alt
V kakšen svet se bodo vrnili oktobra?


Takole si je Cassidy že na postaji nadel masko, ki je zdaj naša nova realnost:



V torek je na slovesnosti Cassidy predal poveljstvo postaje ruskemu kozmonavtu Sergeju Rižikovu, ki je na postajo s kolegoma Sergejem Kud-Sverčkovim in Kate Rubins pripotoval prejšnji teden.

Sojuz MS-16 je takole ožgan pripotoval skozi atmosfero. FOTO: Russian Space Agency Roscosmos / AFP
Sojuz MS-16 je takole ožgan pripotoval skozi atmosfero. FOTO: Russian Space Agency Roscosmos / AFP


Po dobrih treh urah vznemirljive poti skozi atmosfero so astronavti okoli pete ure po našem času srečno pristali v puščavi v Kazahstanu. Cassidyja so s posebnim Nasinim letalom odpeljali v Houston, Ivanišin in Vagner pa sta odpotovala v Gagarinov center v Zvezdnem mestu v Rusiji.



Trojica je na postaji opravila več znanstvenih poskusov, ki lahko pomagajo ljudem na trdnih tleh, Cassidy pa je sodeloval tudi z novimi robotskimi pomočniki, ki bi lahko v prihodnosti namesto astronavtov opravljali nekatera rutinska dela.



Je pa Cassidy našel čas, da je odgovoril na pogosto vprašanje, kako je na postaji videti stranišče:



Seveda so si astronavt in kozmonavta vzeli tudi čas za občudovanje naše modre krogle:










 
Med večjimi dogodki v času odprav 62/63 je bil seveda prihod komercialnega taksija dragon, s katerim sta na postajo prispela astronavta Bob Behnken in Doug Hurley. To je bil prvi polet posadke s komercialnim plovilom in prva odprava s posadko z ameriških tal od leta 2011, ko so upokojili raketoplane. S tem se je tudi končal ruski monopol, ki je imel do zdaj edini usposobljeno kapsulo za prevoz ljudi v vesolje.

Behnkem in Cassidy sta junija in julija opravila tudi štiri vesoljske sprehode v skupni dolžini 23 ur in 37 minut, da sta na zunanji strani postaje menjala odslužene baterije. Oba sta tako v karieri opravila kar deset izhodov na prosto in se izenačila na vrhu ameriške lestvice vesoljskih sprehajalcev, kjer sta še Michael Lopez-Alegria in Peggy Whitson.

Če ne bi bilo testne odprave, bi bil Cassidy skoraj šest mesecev edini astronavt na ameriški strani postaje. Zdaj je na tem delu ostala sama astronavtka in znanstvenica Kate Rubins, a predvidoma sredi novembra se ji bodo pridružili Nasini kolegi Michael Hopkins, Victor Glover in Shannon Walker ter japonski astronavt Soiči Noguči, ki bodo potovali z dragonom na njegovem prvem operativnem poletu. Tako bo po dolgem času na postaji spet sedem ljudi.

Postaja letos tudi praznuje. Od 2. novembra 2000 ni minil dan, da bi bila nenaseljena. Edinstveni laboratorij je do zdaj obiskalo 241 astronavtov in kozmonavtov iz 19 držav in opravilo več kot 3000 znanstvenih in tehnoloških poskusov.

Komentarji: