Študija o segrevanju oceanov bo dobila popravke

Tudi znanstveniki seveda niso imuni na napake. Bistveno pa je, da jih priznajo in popravijo. 
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Znanstveniki, ki so ta mesec predstavili študijo o segrevanju oceanov, priznavajo, da so naredili napake pri izračunih, zato zaključki niso tako zanesljivi, kot so sprva poročali.

V študiji, ki so jo predstavili v reviji Nature, so zaključili, da oceani absorbirajo več toplote, kot so verjeli do zdaj. Po objavi se je pojavilo več dvomov v pravilnost izračunov, zato zdaj avtorji iz instituta za oceanografijo Scripps in univerze Princeton obljubljajo popravke.

Kot je v izjavi za portal Realclimate zapisal Ralph Keeling, profesor geoznanosti pri institutu Scripps in soavtor študije, avtorji priznavajo nepravilnosti v metodologiji, ki so vplivale na izračune segrevanja in prinašajo negotovosti pri zaključkih. »Radi bi se zahvalili Nicholasu Lewisu, ki je opozoril na anomalijo. Hitro smo nato opazili, da so naši izračuni nepravilno odpravili sistematske napake pri merjenju kisika,« je zapisal raziskovalec, ki je bdel nad temi meritvami in je za napake tudi prevzel odgovornost. »Odpoklicali smo naše izračune in reviji posredovali popravke.«

»Težko je, ampak sem zadovoljna, da bomo zadeve popravili,« je, kot navaja spletna stran revije Science, dejala glavna avtorica študije Laure Resplandy, profesorica geoznanosti na Princetonu.

Tiskovni predstavnik revije Nature pa je povedal, da so jih opozorili na napake v tem znanstvenem članku. »Vsa opozorila glede člankov, ki jih objavimo, vzamemo zelo resno, in bomo, ko bodo pripravljeni popravki, le-te tudi objavili.«

Na napake je s prstom pokazal britanski raziskovalec Lewis na blogu Judith Curry, nekdanje profesorice na tehnološkem inštitutu Georgia. »Samo nekaj ur analiz in preračunavanj, ki so temeljile le na objavljenih informacijah, je bilo dovolj za odkritje resnih, a zagotovo nenamernih, napak v izračunih,« je zapisal.

V študiji so opozorili, da bo treba sprejeti še ostrejše ukrepe od predlaganih za spopadanje s podnebnimi spremembami, saj so v novem modelu opazili hitrejše segrevanje oceanov. Keeling je dejal, da je segrevanje oceanov še vedno večje od ocen, ki jih podaja Medvladni panel za podnebne spremembe, a je morda razpon bližje rezultatom nekaterih prejšnjih študij.

Napake se seveda dogajajo, tudi v znanstvenih študijah. »Dejstvo je, da je znanost kompleksna. Ko več ljudi iz različnih podpodročij dela veliko število korakov, se lahko kaj izmuzne,« je, kot poroča Science, dejal Gavin Schmidt, direktor inštituta Goddard za vesoljske študije, in dodal, da ni prvič, da se je pojavila napaka v strokovno pregledanih študijah.

Podnebne spremembe so občutljivo področje in obstaja veliko skeptikov. Nekateri znanstveniki se zdaj bojijo, da bodo napake v študiji njihovo novo orožje, drugi pa poudarjajo, da so tudi napake legitimni del znanstvenih procesov, da jih je sicer treba priznati in popraviti, to pa je v ostrem nasprotju s psevdoznanostjo in aniznanostjo.

Preberite še:

Komentarji: