5 utrinkov o povezavi kosti in mišic

Fotografija: Elastični trak. Ljubljana, 16. 07. 2013
Odpri galerijo
Elastični trak. Ljubljana, 16. 07. 2013

Osteoporoza in sarkopenija se praviloma razvijata skupaj, zato ju čedalje bolj obravnavamo kot enoten zdravstveni problem. Ta pogled nam omogočajo novejša znanja o presnovnih poteh, ki prikazujejo neločljivo življenje teh tkiv. Ker je večina populacije, ki jo problemi v tem spisu načenjajo, še iz drugih zgodovinskih časov, lahko uporabim besedo iz jugoslovanske armade: kost in mišica sta prava »jedinica«! Da je presnovna zgodba še bolj zanimiva, v to enoto spadajo tudi druga tkiva, ki so ob kosteh in mišicah, kot so hrustanec, tetive ipd. Ta tkiva si ne delijo le lokacije in oskrbe, med seboj tudi nenehno komunicirajo in presnovni procesi v njih potekajo usklajeno.

Utrinki o povezavi kosti in mišic

- Zdravstveni zapleti krhkih kosti so številni in dragi. Zato ogrožajo tudi zdravstveno blagajno oziroma bolje rečeno državo, ki to blagajno vzdržuje. Preventivni ukrepi tako niso samo problem in skrb posameznika, so tudi odgovornost države do svojih državljanov.

- Koncept medsebojne povezave mišic in kosti poudarja predvsem nenehno in neločljivo prepletenost teh tkiv: vse, kar se dogaja na kosti, se izrazi na funkciji mišic in obratno.

- NCE, ki jih pospešeno razvijajo, bodo hkrati vplivale na centralne presnovne poti v mišicah in kosteh ter še boljšo komunikacijo med lokalnimi tkivi.

- Na interakcijo med kostjo in mišico vplivajo biokemični signali, ki so povezani tako z vnosom hranil, kot tudi s telesno aktivnostjo.

- Preventiva ostesarkopenične debelosti se smiselno začne že v otroštvu! Res je, da so zdravstvenopreventivni nasveti za marsikoga dolgočasni, celo pretirani, vendar so, tudi če niso najboljši za naše zdravje, pomembni vsaj toliko kakor vsa zdravila skupaj!

 

 

Več iz te teme:

Komentarji: