Atenski maraton po originalni trasi turistični hit

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Atene so v nedeljo že 34. gostile tradicionalni maraton, ki poteka na originalni trasi prvih olimpijskih iger moderne dobe leta 1896. Za tokratno izvedbo je prijavljenih več kot 20.000 tekačev, prireditelji pa pričakujejo vsaj še toliko spremljevalcev in navijačev.

Start 42,195 m dolge dirke je v občini Maraton severovzhodno od Aten, cilj pa na stadionu Panathinaiko, v srcu grške prestolnice, kjer so leta 1896 gostili igre. Kot poročajo grški mediji, so atenski hoteli zaradi maratona kar 80-odstotno zasedeni.

Vsekakor je olimpijska tradicija velik magnet za tekače. Najdaljša tekaška maratonska preizkušnja pa temelji na 2500 let stari zgodbi, ko je sel po zmagi Grkov nad Perzijci v bitki pri Maratonu pretekel pot do Aten in tja prinesel veselo novico.

Poseben izziv konec tedna čaka atensko policijo, ki ne bo varovala le maratona, saj so konec tedna v mestu napovedani tudi protesti, prihodnji teden pa bo mesto obiskal tudi ameriški predsednik Barack Obama. Župan Aten Giorgos Kaminis je zato že pozval meščane, naj znajo povezati pravico do protesta s socialnim in gospodarskim življenjem grške prestolnice.

Več iz te teme:

Komentarji: