Bled Bike Festival. Ko ne gre samo za dirko

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Kolesarski turizem. Kdo se z njim ukvarja in kdo se še bo. Pravzaprav je bila to rdeča nit tiskovne konference za letošnji Festival z razgledom.

Kolesarski turizem je tudi v Sloveniji pred vrati. V nekaterih obrisih se že kaže, vendar še vedno daleč zadaj za na primer sosedi Italijani, Avstrijci, prehitevajo nas tudi Hrvati.


Tiskovno konferenco je v idiličnem Best Western Premier Hotel Lovec, vodila Maja Zupan, gonilna sila festivala. Povabila je zanimive goste: blejskega podžupana Tonija Mežana, Marka Lenarčiča, GIZ pohodništvo in kolesarjenje, Matija Blažič, Hotel Ribno, Tadej Valjavec, hotelir in kolesar, Andrej Remškar, kolesarski vodnik, Boštjan Tržan, tehnični direktor maratona.

ni podpisa
ni podpisa


Blejski podžupan Toni Mežan je lepo razložil zakaj so prav Blejski kolesarski festival izbrali za vrhunec športno rekreativne prireditve poletne sezone na Bledu. Kot je dejal, je Bled zanimiv že za vsako »pasjo procesijo«, zato je dogodkov preveč, nujno je bilo začeti izbirati le najboljše. V kolesarskem festivalu so videli potencial, ki širi zavest kolesarskega turizma v Sloveniji. Tudi sam je priznal, da je ta zvrst turizma še vedno na veliki rezervi, da so možnosti ogromne in da se bodo pogoji na Bledu zelo v kratkem spremenili na bolje seveda. Marko Lenarčič iz Gospodarskega interesnega združenja za pohodništvo in kolesarjenje je ravno tako pohvalil Bled, da se je odločil za prireditev, ki ima ogromen potencial. Hkrati povedal, kaj je to dober kolesarski produkt. Kolesarska infrastruktura se bo na Bledu izboljšala v kratkem, že po gradnji obvoznic. Premiki se dogajajo v vseh smereh, tako, da kolesarji lahko v kratkem pričakujejo še več kolesarskih povezav na gorenjskem.

ni podpisa
ni podpisa

 


Dobra infrastruktura in dobra namestitev je osnovni pogoj za kolesarski turizem.


Matija Blažič iz hotela Ribno je povedal, da njihov hotel že je in da bo v prihodnosti še bolj prepoznaven kot kolesarski hotel. Kaj to pomeni? To pomeni, da se bo v takem hotelu kolesar počutil »kot doma« ali celo bolje. Hotel Ribno je postal vzgled, kako se kolesarski turizem izvaja v praksi.


Romana Purkart iz Turizma Bled:  "Pomembno je, da se na Bledu spodbuja kolesarski turizem. Bled že dela na tem, da je kolesarjenje sestavni del ponudbe. Kolesarjem so šli že toliko na roke, da imajo celo izposojevalnico električnih koles, ker vemo, da so okoli Bleda same vzpetine, ki pa niso prijetne prav vsem ljubiteljem kolesarjenja...."  Andrej Remškar je kolesarski vodnik, ki je pripomogel, da je Tržič postal pravi kolesarski raj za gorske kolesarje.

V tednu pred blejskim kolesarskim festivalom, se bo v Tržiču živelo pravo kolesarsko življenje. https://www.visit-trzic.com/poti/kolesarske-poti/


Tadej Valjavec je hotelir in kolesar. Poudaril je, da je zelo pomembno stalno opominjanje turistov, da je Bled z okolico kot ustvarjen za kolesarski turizem. Navedel je nekaj zgledov iz tujine, ki bi jih morali prenesti tudi v naš prostor. Kot bivši tekmovalec je pohvalil tudi seveda sam maraton oziroma dirko, ki je pravzaprav vrhunec vse te zgodbe. Trasi letošnjega maratona je natančno opisal Boštjan Tržan. Letošnja trasa bo imela nekaj manjših, boljših sprememb. Vse si lahko ogledate na njihovi spletni strani. Ogledate si lahko tudi ves spremni program, saj bo festival trajal kar tri dni.

https://www.bledbikefestival.com/sl/

Več iz te teme:

Komentarji: