Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Bliža se Planica in z njo... Oviratlon 2017!

ni podpisa
ni podpisa
Anita Drev
13. 6. 2017 | 12:06
5:57

To soboto, 17. junija 2017, čaka oviratlonke in oviratlonce premierna izvedba oviratlona v Planici. Poleg tradicionalnih ovir, kot so tobogan spolzki Janez, elektro žur, plazenje po vseh štirih pod žico in skozi ozke tunele, premagovanje najrazličnejših lesenih konstrukcij, preskakovanje železnih ograj in še kaj se bo našlo, omogoča nov teren v Planici mnogo novosti. Seveda ne bo šlo brez vzpona na planiško velikanko, vseh adutov nove lokacije pa organizatorji še ne razkrivajo, kajti pomemben element oviratlona so tudi presenečenja. Sprememba prizorišča ni edina novost letošnje oviratlon sezone – prvič se bodo na oviratlonu, na zanje posebej prilagojenem poligonu, lahko pomerili otroci, stari od šest do 15 let. Oviratlon pa bo znova zaznamovala dobrodelna nota, saj bo en evro od vsake plačane prijavnine namenjen otrokom, ki so na rehabilitaciji v URI – Soča.

Oviratlon – edinstven izziv, na katerem udeleženci premagujejo ovire, zasnovane po vzoru treninga specialnih enot, s čimer preizkusijo svojo vzdržljivost, moč, agilnost, psihično trdnost in sposobnost za timsko delo, se po petih pokljuških izvedbah (prva je bila leta 2012 in je bila prva tovrstna športno-rekreativna prireditev pri nas) in dveh v Prekmurju letos seli v Planico. Že od prve izvedbe velja za sinonim nepozabnega doživetja, ki privabi mlade in mlade po srcu, predvsem pa tiste, ki jim pri športni aktivnosti več kot boj za točke, sekunde in uvrstitev pomeni preseganje meja lastnih sposobnosti ob pomoči ostalim udeležencem ter seveda, česar pri oviratlonu ne manjka, druženje in zabava. Priljubljenost oviratlona dokazujejo tudi številke: za sobotno prireditev v družbi planiških velikank je prijavljenih že skoraj 2500 udeležencev.

V Planici osem kilometrov dolga proga in kar 23 ovir
Organizatorji iz Športnega društva Oviratlon so v dolini pod Poncami začrtali osemkilometrsko progo, na kateri bodo postavili 23 ovir. Seveda ne bodo manjkale oviratlon klasike, kot so tobogan spolzki Janez, elektro žur, plazenje po vseh štirih pod žico in skozi ozke tunele, premagovanje najrazličnejših lesenih konstrukcij, preskakovanje železnih ograj in še kaj se bo našlo, obilo pa bo tudi novosti. Ekipa Oviratlon je namreč nad novo lokacijo in možnostmi, ki jih ta nudi za organizacijo oviratlona, izjemno navdušena. »Tako kot za naše udeležence je tudi za nas, organizatorje, pomembno, da imamo vselej kakšen nov izziv. S Športnim centrom Pokljuka in Triglavskim narodnim parkom, del katerega je Pokljuka, smo vsa ta leta res izjemno dobro sodelovali, a ravno to, da je Pokljuka del TNP, je prinašalo določene omejitve pri načrtovanju trase in postavitvi ovir. S tega vidika je zagotovo največja prednost nove lokacije ta, da je Nordijski center Planica izven območja TNP, dodana vrednost pa so še drugi atributi zibelke slovenskega skakalnega športa, kot je seveda planiška letalnica, ki smo jo vključili med izzive, ki jih bodo morali oviratlonci premagati, pa ta, da bomo lahko na primer na določenem delu proge, kljub poletnim temperaturam, pričarali prave zimske razmere, in še bi lahko našteval. Velika prednost je tudi logistična podpora prireditvi v smislu možnosti parkiranja v neposredni bližini startno-ciljnega prostora«, je novitete predstavil predsednik Športnega društva Oviratlon Luka Ravnič.

Novost v Planici je tudi HOFER JUNIOR OVIRATLON, na katerem se bodo lahko na povsem zanje prilagojenem oviratlon poligonu v čisto prave oviratlonce prelevili otroci in najstniki, stari od šest do 15 let.  Otroci od šest do 12 let se bodo podali na en kilometer dolgo progo z 10 ovirami, tisti med 12 in 15 let pa se bodo na dvokilometrski trasi preizkusili na 15 ovirah. »Otroke in najstnike čakajo za skok v počitnice izzivi, kot so plezanje, plazenje, preskakovanje ..., na katerih bodo lahko pokazali vse svoje junaštvo, za piko na i pa se bodo, tako je za oviratlon značilno, pri vsem skupaj še neskončno zabavali,« je nad programom za otroke, o katerem so se s člani ekipe Oviratlon že nekaj let pogovarjali in bo v Planici končno zaživel, navdušen Ravnič. 


Z medsebojno pomočjo so vse ovire premagljive
In kako se oviratlona lotiti? Predvsem brez strahu, pogumno in v timskem duhu, saj so prav vse ovire premagljive, še posebej, če si bodo udeleženci med sabo pomagali. Sicer je zelo pomembno, da se oviratlonci soočijo z lastnimi strahovi in na ta način prestavljajo meje svojih fizičnih in psihičnih sposobnosti, vendar pri tem velja pravilo, da je namen oviratlona tudi sprostitev, zabava in druženje. In še nečesa ne gre pozabiti: pri oviratlonu čas ni pomemben in ura ne bo nikomur nadležno tiktakala, zato se bodo lahko oviratlonci še toliko bolj prepustili užitkom, adrenalinu in enkratnim doživetjem.

Oviratlon znova z dobrodelno noto
S takšnim konceptom športnega udejstvovanja, ki daje velik poudarek medsebojni pomoči in solidarnosti, želi ekipa Oviratlon spomniti, da tudi sicer v življenju največ štejejo vrednote, kot so sodelovanje, nesebična pomoč, prijateljstvo in skupinski duh, saj je na ta način premagovanje vsakodnevnih izzivov veliko lažje.

Oviratlonci bomo tudi letos en evro od vsake plačane prijavnine podarili URI – Soča, ki bo zbrana sredstva namenila za nakup prilagojenih športnih pripomočkov. V Športnem društvu Oviratlon upajo, da bo s pomočjo te donacije rehabilitacija otrok še bolj uspešna.

 


***

 

Veselimo se srečanja z vami,

Športno društvo Oviratlon

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine