Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Bliža se sezona prstometa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
M.C.
3. 3. 2017 | 08:03
3:28

To je zahtevna igra, ki zahteva seveda tako znanje kot maksimalno koncentracijo, natančnost in psiho fizične sposobnosti. Pravzaprav zahteva vse kar zahtevajo vsi ostali športi. Ne sprašujte pa ali je to šport zares ali je le igra, ker tisti, ki to počnejo pravijo, da se enako lahko vprašamo za vse igre z žogo, na primer. Torej ali je nogomet igra ali je šport?

Prvič sem gledal tekmo prstometa. Igral sem ga nekoč pred davnimi časi, gledal kako ga drugi igrajo pa še nikoli. Zanimivo? Če napišem, da vas je večina bralcev zagotovo že igralo prstomet pa vas utegne začeti zanimati kaj to sploh je. To je pravzaprav balinčkanje...škulje! Še natančneje, to je balinčkanje z ploščicami in ne kroglami, ki je že bolj podobno balinanju. Če človek ne najde besed za opis potem se mora spomniti, da je Slovenec in mi imamo marsikdaj težave pri izbiri imen za nekaj kar je že imenovano vendar nam je »tujka« ali pa nam zgolj ni všečno. Če nekaj z roko vržeš z roke potem je to rokomet. Ker pa je rokomet že zaseden zardi rokometa potem ostane, da plošček vržeš s prsti, ki so na koncu vsake roke in glej domislice – prstomet.

ni podpisa
ni podpisa-Francl, a greva eno vržt! Človk se mora mau razmigat. Francl je prikimal in že sta metala balinčke. Površen pregled je opazil večino upokojencev vendar  nimam prav. Tekmovali so zastopnikih vseh starosti razen tistih pod trideset let se mi zdi, da jih nisem opazil. Potem je nekdo dejal, da je to šport za zrele ljudi, karkoli že pomeni ta definicija. Ženske so prav tako vzele ta šport za svojega in kot je bilo videti se bo število le še večalo iz sezone v sezono. 

Prstomet ima svojo prvo in drugo slovensko ligo v kateri je 41 ekip.  Skupno tekmuje kar 345 tekmovalcev! Vsaka ekipa ima od pet do deset članov. Liga se igra od 20. aprila do 20 julija. Zmagovalci so državni prvaki med posamezniki kot tudi med ekipami. Nisem zasledil, da bi obstajala slovenska zveza v prstometu pa vendar zapoje himna pred skoraj vsako tekmo državnega pomena.  Prihodnost se nagiba k novi strukturi saj bi radi igrali z vseslovenskimi  ekipami in se razdelili na državni in pokrajinski nivo.  Pravila igre niso tako preprosta kot se jih sami spominjamo zato morajo biti sodniki še posebej pazljivi in odgovorni.
Mogoče ste si mislili, da je to piknik igra, ki služi kot mašilo med čakanjem na pečene čevapčiče vendar morate zdaj vedeti, da se gredo nekateri med nami prstometa bolj zares. To se takoj opazi. Nekateri igralci so že taki mojstri, da hitro dobite občutek, da so nepremagljivi. Njihovi meti so izpopolnjeni do potankosti in videti je da so balinčki daljinsko vodeni. Tako napetih bojev in bližnjih srečanj teh gumijastih ploščkov ne boste videli na nobenem pikniku in pred nobenim blokom niti na nobeni ulici. Tipi so »profesionalci« in če boste kdaj slišali za koga, da je član prstomet ekipe Senica, Veseli Gorjanci, Skledlarji, Leški centraši, Ribiči, Flinger, …potem se ga v dvoboju raje izognite, če nočete biti ponižani v igri, ki se vam je zdela od nekdaj ena od najpreprostejših. 

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine