Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Boks v Ljubljani. Resno?

ni podpisa
ni podpisa
Miroslav Braco Cvjetičanin
1. 3. 2018 | 12:03
3:26

O boksu je tekla beseda. Da, tudi kri je tekla, a to čudi le tiste gledalce v parterju, ki boks prvič gledajo. Je, mar jasno, da sta kri in boks brata? In potem so v žlahti še podplutbe, otekline, zatekline, modrice… ne, ugrizov ne sme biti. Ne vem, kje tu je videti plemenitost? Boks je plemenita borilna veščina. Verjetno zato, ker se nasprotnika spoštujeta, četudi se eden na koncu čuti pretepenega.

ni podpisa
ni podpisa

Konex center v Ljubljani je središče boksa. Prejšnjo soboto se je tam odvijalo 4. kolo slovenske boksarske lige. Za dva evra si si lahko ogledal vso smetano slovenskega boksa. Na vratih čaka Sašo Veixler, gonilna sila Fight kluba Ljubljana in benti nad zamudo sodnikov. Vse skulaj se bo zamaknilo za eno uro ali več, ker so sodnki Hrvati in so se zadržali na meji. Zakaj Slovenci nimamo svojih boksarskih sodnikov? Ne zvem. Slovenski boks je tako ali tako v plenicah, pravijo.  Sašo komentira ta edinstveni dogodek, pravi, da če ne bi bilo Konex centra niti boksa ne bi bilo v Ljubljani. In potem pride v dvorano sam Dejan Zavec. Ni ga potrebno opisovati. Trener je, skrbi ga za svojo varovanko in varovance. Da, trenira tudi boksarko.

ni podpisa
ni podpisa


Prvo presenečenje za nepoznavalce. Boksajo tudi mladi! V ringi so bili starejši dečki, kadeti in mladinci in potem pride drugo presenečenje, tudi ženske boksajo! In presenečenja se ne končajo. Četrto kolo slovenske boksarske lige si je ogledalo zelo veliko število ljudi. Dvorana Konex je bila polna in med gledalci je skoraj enakovredno število gledalk, povečini lepotic in celo nekaj mamic. Boks in lepotice gredo vkup, to vemo.


»Jakob, ne se tepst`!«
Če se vrnemo k prvemu presenečenju, otroci boksajo. Če o tem športu ne veš kaj dosti, je najbolje vprašati nekoga, ki se z njim profesionalno ukvarja ali pa se enostavno pomešaš med boksarje in njihove trenerje. Zelo mlada sta stala v ringu in ko je gong oznanil začetek prve runde sta skočila vkup. Mama se je na ves glas drla: »Jakob ne se tepst`, Jakob, ne se tepst`!« Trener pa se je drugače drl: »Jakob, udari, leva, desna, leva desna, Jakob udari, leva, desna, leva, desna.« Torej ni šlo za pretep, šlo pa je za močne in natančne udarce.

ni podpisa
ni podpisa


Je to ženski šport?
Današnje ženske niso več mevžaste, pravijo strokovnjaki za opazovanje ljudi. Vse bolj se tunkajo v moški svet, vendar za te globine ne potrebujejo škrg, ampak boksarske rokavice. Videti ženski boks je nekaj najbolj groznega, pa če tudi nisi pusi od moškega.

ni podpisa
ni podpisa


In tekla je kri…
… Udarci padajo na točno določena mesta in naenkrat enemu iz ust izskoči nekaj… mar so to zobje? Niso, k sreči niso, samo zaščitna guma, ki jih čuva. Trener jo pobere, jo namesti borcu v usta in borba gre naprej…

 

 

Več si preberite v današnjih Lublanskih novicah...dobite jih v vseh lublanskih trafikah...na netu ne...1. marec. 2018
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine