Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Dejan Zavec v Ljubljani. Za amaterje in boks nasploh

Slovenija, Maribor, 17.11.2010 - ZAVEC Dejan  foto:Tadej Regent/Delo
Slovenija, Maribor, 17.11.2010 - ZAVEC Dejan foto:Tadej Regent/Delo
10. 3. 2017 | 09:03
10. 3. 2017 | 09:03
5:06

Dvoboji v hotelu sredi mesta. Dejan Zavec Boxing gala. Večer boksa, gala večer boksa. Za slovenskega potnika na olimpijske igre.

Preden smo prvič slišali za Dejana Zavca, se je zdelo, da boksa v Sloveniji ni. Ko so mediji, predvsem Delo, začeli spremljati postopno, a zanesljivo Ptujčanovo pot na vrh, se je zanimanje za boks zelo povečalo. Zavčevi dvoboji v Mariboru in Ljubljani, kjer mu je pri organizaciji pomagal Tomaž Barada, zdaj eden podpredsednikov našega olimpijskega komiteja, so bili pravi spektakli, ki so – tako kot to pri boksu po vsem svetu tudi mora biti –postajali pravi družabni dogodki.

Dejan je osvojil naslov svetovnega prvaka med poklicnimi boksarji in se nedavno tekmovalno upokojil, hkrati pa je na Ptuju začel vzgajati mlade boksarje, poleg tega drži roko nad nekaterimi najbolj nadarjenimi slovenskimi amaterskimi borci.

Vendar ima šampion, ki dobro ve, kaj je boks, tako v ringu in tudi okoli njega velike načrte za promocijo plemenite veščine.

Eden izmed njih bo javnosti na ogled že to soboto, 11. marca, v Ljubljani, ko se bo zgodil Dejan Zavec Boxing gala. Večer boksa, gala večer boksa.

V Ljubljani, v Grand hotelu Union, na voljo je le 350 vstopnic.

Dejan Zavec pravi, da bo večer poseben zaradi za boksarske prireditve neznačilnega ambienta, pa tudi zaradi šestih dvobojev, v katerih se bodo predstavili slovenski boksarji, ki jim pomaga v njihovih karierah. Z željo, da bi se nekoč na olimpijskih igrah predstavil tudi slovenski tekmovalec. Pot do tja pa bo dolga in trnova.

Nedvomno gre za novo poglavje v razvoju boksa pri nas, in ker pri Poletu 02 predstavljamo boks kot rekreacijo, se nismo mogli izogniti temu dogodku. In pogovoru z Dejanom.

Dejan, boks v Ljubljani. Pogumno! Doslej je prestolnica zaživela za ta šport le med vašimi dvoboji? Tokrat gre za nekaj drugega?

Rad bi oživil boks, njegov življenjski utrip in dal v prestolnici boksu mesto, ki mu pripada. Grand hotel Union je prostor, kjer se lahko dogajajo najboljši dogodki, skupaj z boksom, seveda.

V tujini, denimo v Nemčiji in Angliji, so taki večeri zelo popularni, gostje pridejo v oblekah in z metuljčki. Tudi pri nas pričakujete ljudi s suknjiči?

Točno tako. Radi bi, da bi tujina prišla v Slovenijo, da ni treba nam hoditi v tujino. Zagotavljamo spektakularne dvoboje, ki se jih ne upajo lotiti niti na tujem. Gre za olimpijski boks, ki pa je lahko tako atraktiven kot profesionalni.

Kakšni so vaši občutki pred prvo revijo, verjetno prvo takšno pri nas nasploh? Ljudje niso vajeni boksa v hotelih, suknjičev za ogled boksarskega dvoboja, tudi vstopnina je višja?

Podobno kot pred mojim prvim dvobojem, veliko je neznank in vprašanj, gotovo tu in tam pride na površje tudi adrenalin.

Kje je po vašem mnenju zdaj slovenski amaterski boks, v kateri kakovostni ligi?

Imamo nekaj posameznikov, ki so na zavidljivi ravni. Treba jim je dati podporo in pogled naprej in v treh, štirih letih lahko dobimo potnika na olimpijske igre.

V naši reviji smo pred leti spremljali vašo kariero, zdaj precej pišemo o rekreativnem boksu. Kaj bi rekli tistim, ki menijo, da boks ni prava stvar za rekreativce?

Potem niso poskusili tistega najlepšega, ne pustijo se napotiti na pot, ki jih lahko popelje v čudovit svet. Če vztrajajo le pri svojem, kot ste rekli, ne bodo nikoli občutili užitka, ki ga ponuja boks.

Poznavalci pravijo, da tako kot se k sebi spraviš pri boksu, v glavi in telesu, je to mogoče le malo kje drugje?

Absolutno. Ne da gledamo na boks kot na agresijo, vsi v sebi nosimo stres, prepričan sem, da ga lahko veliko bolj obvladamo in izničimo s tem, ko lahko doživimo pravi maksimalni napor, fizičnega, pri katerem pozabimo na težave.

Za koga je boks, po vašem mnenju? Mi pravimo, da ni za reve, kar ni lepo, zato prosimo vas, da to opišete vi in lepše?

Za mene je boks za vsakogar, tudi za »pusije« je. Poudaril bi, da ne gre le za boksanje, pretepanje, boks je skupek elementov, ki so borba za življenje. Ne mislim dobesedno, ampak da smo se sposobni boriti proti težavam v življenju.

Kaj menite o tem, kdaj naj se z boksom srečajo mladi, in do katerega leta je boks primeren za starejše?

Boks je dvojen, tekmovalni in rekreativni. Drugi je od desetega leta naprej, zgornje meje ni. Tekmovalni boks pa je zaželeno kot igro in vaje za spretnost začeti od osmega leta naprej, ali desetega, vendar zelo pazljivo, z občutkom, pod nadzorom strokovnjakov. Trenerji morajo biti več kot le to, da nosijo štoparico in piščalko, biti morajo vzgojitelji, prijatelji, tisti, ki nas izoblikujejo v osebnosti, kakršne nekoč postanemo.

 

Foto: Tadej Regent/Delo

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine