Dobrodelni tekaški koncert v supergah

Pogovor s Klemnom Dolencem in Juretom Vajsem
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

V Festivalni dvorani na Bledu bo v soboto, 23. aprila, ob 17.00 uri veliki dobrodelni "Tekaški koncert v supergah". Organizira ga Tekaška skupina Klemena Dolenca s pomočjo Zavoda za kulturo Bled ter Občine Bled.

Nastopili bodo: operna solista Ivan Andres Arnšek in Matej Vovk, operni ženski tercet Casta  Diva, kitarski duo Denis in Alen Mujkič ter pianist Tadej Horvat. Moderator dogodka bo Grega Janežič. Koncerta se bodo udeležili številni vrhunski slovenski športniki in športnice.

Vstopnine ni, zbirali se bodo prostovoljni prispevki. Zbrana sredstva bodo namenjena  tekačem z motnjo v duševnem razvoju, ki sodelujejo v vse slovenskem projektu "5 tekov za 300 nasmehov". S tem bodo tudi organizatorji doprinesli k promociji njihove udeležbe na pripravljalnem tekaškem taboru v Puli in na Ljubljanskem maratonu. Ker gre za dobrodelni koncert organizatorji upajo, da bo Festivalna dvorana polna. Z dogodkom želijo javnost spodbuditi k dobrodelnosti in zdravemu načinu življenja, kamor sodi tudi tek.

Pogovor z organizatorjem dogodka Klemnom Dolencem

Zakaj ste se odločili za organizacijo takšnega dogodka?

Uporabnikom centrov za usposabljanje delo in varstvo in naši tekaški skupini je skupna ljubezen do teka. Vsi se udeležujemo tekaških prireditev širom Slovenije, za tekače centrov je to že četrto leto pridobivanja tovrstnih izkušenj in redne vadbe.

V tem času so se stkale določene vezi, spoznanja in izkušnje, zato želimo  prispevati k promociji njihove udeležbe na vseh tekaških prireditvah, zlasti na Ljubljanskem maratonu in  tekaškem taboru, ki ga organiziramo v Puli.

Jih mislite v prihodnosti izpeljati še več?

Zaenkrat je edini cilj letošnja prireditev, glede na naše iskrene odnose pa ne dvomimo v sodelovanje in naše prijateljstvo tudi  v prihodnosti.

ni podpisa
ni podpisa

Klemen Dolenc je tudi poletov preizkuševalec tekaških copat.

Za kaj točno boste porabili denar zbran na prireditvi?

Denar bomo porabili za stroške organizacije tekaškega tabora in plačilo štartnin na Ljubljanskem maratonu. V prvem letu projekta je 10km razdaljo preteklo šest uporabnikov CUDV Radovljica, v lanskem letu pa 23 tekačev in osmih različnih ustanov, šest pa jih je preteklo 21km. Prvo leto se je tekaškega tabora udeležilo 25 športnikov letos pa že 33. Gre torej za skokovit porast športnikov.

Kakšen tekaški načrt ste sestavili?

Poleg organizirane vadbe, se tekači vsakoletno udeležijo vsaj  5 tekaških prireditev. Tradicionalna sta postala zlasti tek trojk na prireditvi Pot ob žici in češnja na torti tekov Ljubljanski maraton. V prvi sezoni projekta so se tekači CUDV Radovljica udeležili 5 različnih tekov, v lanskem letu pa se je 8 ekip udeležilo kar 17 različnih tekaških prireditev. Vsakoletno vadbo zaključimo s sklepni pripravami in druženjem na tekaškem taboru v Puli po vodstvom prof. dr. Branka Škofa, profesorja atletike na Fakulteti za šport. Ni več skrivnost, da se v letošnjem letu dva tekača CUDV Radovljica pripravljata za nastop na 42km razdalji na Ljubljanskem maratonu. Kljub zahtevnemu cilju, ki je velik izziv vsakemu rekreativnemu tekaču, verjamemo, da nam bo uspelo!

Kaj vam in vašim varovancem skozi izkušnje, ki ste jih nabrali, pomeni tek?

Mislim, da gre pri vseh vključenih zlasti za ogromen premik v glavi. Pri trenerjih in uporabnikih, da zmoremo, pri drugih ljudeh pa, da sprejmejo osebe z motnjo v duševnem razvoju, kot sebi enake in na tekih tekmujejo z njimi tako, kot z ostalimi udeleženci. Nenazadnje naši tekači dosegajo zavidljive rezultate in se na prireditvah uvrščajo v zlato sredino, včasih pa tudi v prvo tretjino absolutne kategorije.

Več iz te teme:

Komentarji: