Duatlonska sezona je pred vrati

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Sezona za vadbo kolesa in teka traja od zgodnje spomladi do pozne jeseni. Za razliko od duatlonskih tekmovanj, ki so navadbo organizirane zgodaj spomladi ali pozno jeseni (takrat ko ni triatlonov) imamo možnost obiskovanja tekaških in kolesarskih prireditev vsak teden čez celo leto. Dejansko je škoda, ker ni duatlon kot šport bolj cenjen in da ni več organiziranih prireditev. Je pa zanimiva situacija duatlona v svetu. Imamo nekaj “lokalnih” duatlonov, ki imajo močno tradicijo in so množično obiskani. Ena izmed takšnih prireditev je duatlon v Londonu, kjer na večih razdaljah pritegnejo več kot tri tisoč udeležencev. Seveda se to ne more primerjati s tekaškimi maratoni, kjer organizatorji pritegnejo desetkrat več udeležencev, vendar je logistika in organizacija duatlona malce zahtevnejša. Predvsem pa se za udeležbo na teh prireditvah tudi zaradi logistike odloči manj ljudi.

Iz teka na kolo

Duatlon in triatlon imata kar nekaj specifičnih situacij, ki jih v drugih športih ne srečamo. Najbolj očitna pri duatlonu je menjava iz teka na kolo ali obratno. Prva menjava iz teka na kolo, je manj zahtevna, saj dejansko samo nataknemo čelado in skočimo na kolo. Druga menjava, ko pridemo s kolesa na drugi del teka je malce bolj zahteven. Na tej drugi menjavi pa pomembno vlogo igra specifična priprava na menjave, saj se večkrat zgodi, da koga noge ne “ubogajo” povsem ko stopi s kolesa. Nekateri imajo kar nekaj težav da preklopijo iz kolesarke aktivnosti na tekaško. Noge so trde, težko jih je premakniti, oziroma “zavrteti”, kot da bi bile brez moči. To so navadno občutki tistih, ki so nevajeni tega početja. Izkušeni triatlonci ali duatlonci teh težav dejansko nimajo, za kar poskrbijo predvsem na treningu.

Kako se specifično pripraviti na menjavo?

Vsaj enkrat tedensko je potrebno v svojo vadbo vključiti tudi trening menjav. To lahko storimo tako, da takoj ko pridemo s kolesa, obujemo tekaške copate in gremo tečt za deset ali petnajst minut, oziroma tako dolgo, da so noge povsem sproščene in lahko brez težav tečete. Opazili boste, da boste prvič rabili dolgo časa, mogoče sploh ne boste začutili spremembe in bo vaš tekaško korak težek in počasen. Sčasoma, bo ta čas, ki je potreben da normalno stečete, vedno krajši.

Še en način kako trenirati menjave je povsem specifičen. V enem treningu nekajkrat opravite menjavo. To pomeni da se malce ogrejete, nato pa pet ali šest minut močno poganjate na kolesu, da vam noge malce zaječijo, potem pa skočite s kolesa, obujete tekaške copate in narediti še kilometer hitrega teka. Vse skupaj ponovite trikrat, šririkrat ali še večkrat. Zelo zanimiva zadeva, kjer ugotovimo nove razsežnosti vzdržljivostne vadbe v kombinaciji kolesa in teka. Na ta način lahko v dokaj kratkem času (recimo vse skupaj traja 45´) opravimo kvalitetno, bolj intenzivno vadbeno enoto.

Opisano je “recept” kako se pripraviti v menjavo v treningu. Imamo pa še drugi vidik menjave v duatlonu, ta je pa organizacijski, oziroma lepše rečeno lahko to imenujemo taktika menjave. V triatlonu in duatlonu je tako, da je menjalni prostor nedvoumno označen, veljajo pa določena pravila. Imamo črto, ki označuje kdaj lahko zajahamo svoje kolo (mount line). Čez to črto moramo teči, kolo pa vodimo z roko. Prav tako je na koncu kolesarskega dela črta preko katere ne smemo na kolesu (dismount line), to pomeni, da moramo še pred njo stopiti s kolesa. V menjalnem prostoru je s startno številko označen prostor, kjer moramo pustiti svoje kolo oziroma tekaške copate. Vsaka nepravilnost v menjalnem prostoru vas lahko stane krajše kazni (15” kazni za napako v menjalnem prostoru, recimo da prevozite črto pred katero bi morali zapustiti kolo, če narobe parkirate svoje kolo, če namerno ovirate druge v menjalnem prostoru, in podobno).

ni podpisa
ni podpisa

Pravila so v resnici preprosta

Napisano se mogoče zdi zapleteno, vendar v praksi je zadeva zelo preprosta. Preden se odpravite na tekmovanje je mogoče dobro da greste na spletno stran Triatlonske zveze in si preberete tekmovalna pravila za duatlon. V kolikor vam kaj ne bo jasno, vam lahko zadeve na terenu prijazno razložijo sodniki ki so odgovorni da tekmovanje poteka po pravilih.

Kako opraviti z duatlonskim tekmovanjem, prireditvijo?

Na start duatlona greste v oblačilih, v katerih boste tudi kolesarili, tako da se ne rabite preoblačiti med menjavami. Obuti ste v tekaške copate, ki jih zavežete tako, da jih boste lahko dokaj lahko sezuli. Po prvem tekaškem delu boste pritekli v menjalni prostor in morate najprej najti svoje kolo. Če boste med prvimi, morate biti kar pozorni da najdete svoje kolo, če boste med zadnjimi, ga boste videli že od daleč. Ko pritečete do kolesa, najprej zagrabite čelado in jo pripnete na glavo. Medtem lahko z nogami sezujete tekaške čevlje. Le te “pospravite”, oziroma si jih pripravite za drugo menjavo ko boste prišli iz kolesa. Zagrabite svoje kolo, tečete čez črto, ki označuje kje lahko skočite na kolo in že poganjate na polno. Prej smo že omenili, da vas čevlji čakajo že na kolesu. To zadevo je treba doma preizkusiti, da ne boste na duatlonu ugotovili, da to ne gre. Treba je imeti tudi primerne čevlje, bolj odprte, saj so navadno specifični kolesarski bolj trdi in bolj tesno zapeti. Te boste težko obuli na kolesu.

Ko zaključite kolesarski del, si par sto metrov pred koncem odpnete čevlje in daste nogo ven ter položite stopala na vrh čevljev. tako lahko “bosi” prekolesarite zadnje metre. S tem boste prihranili kar nekaj časa saj boste po tem ko stopite s kolesa kar stekli v menjalni prostor, kjer na svoje mesto odložite svoje kolo, odpnete čelado, ter hitro obujete tekaške copate. Tako se lahko kar najhitreje odpravite do cilja. Opisana zadeva je optimalna oblika menjave, ni pa nujna. V menjavi si vzemite toliko časa kot potrebujete, da imate vse s sabo in da česa ne pozabite. Je pa zagotovo treba doma enkrat preizkusiti kako poteka zadeva, da vas na tekmovanju kaj ne preseneti. Itak boste tam bolj na trnih, pa drugi duatlonci bodo okoli vas, tako da boste z lahkoto naredili kakšno napako. Vendar se ne obremenjujte s tem, ravno to dela ta šport zanimiv in vznemirjliv.

Več iz te teme:

Komentarji: