Eno najboljših kolesarjenj kjerkoli

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Alpinisti so  kolesarjem vzeli nekaj, kar so in še vedno prodajajo za svoje izgovore, ko gredo na vrhove. Klic gora! Gora me je poklicala…moral sem gor…gora me hoče…Ni ga alpinista, ki vsaj enkrat ne bi priznal, da je slišal klic. Le, kako drugače lahko opraviči svoje početje? Kolesarjev kolo ne kliče. Kolesarje kolo vabi, lepo in vljudno. Alpinisti povsod slišijo odmev, zato se mi zdi, da so že naglušni in rabijo višje tone, da bi se premaknili.

Ko se človek zasači, da je odvisen od cepina se spomni kak hudič je, da sili tja gor kjer ni nič. Ko se človek zasači, da je odvisen od kolesa pa se mu duša spremeni v ljubico. Odvisnosti brez igle ni, romantike brez ljubezni ni. Gora ne kliče. Gora je nema in ne mara radovednih obiskovalcev. Kolo ne kliče. Kolo vabi na čudovito preživeti dan. Le poslušati ga je treba…

Ko mislite, da ste se zaljubili v kolo ste šele na začetku….šele na prvem randiju. 

Kolesar si polni dušo z razgledi. Veter, ki ga posluša ga vodi po cestah, ki nekam peljejo. Ni konca, ne vrha, ceste in poti so povsod kjer duša hoče biti. Kolo je treba častiti s svojim telesom in voljo. Peljite ga tja kjer bo vaša duša polnila rezervoarje…

Angleži imajo ciklokros za nekaj več kot je šport. Ciklokros Trije vrhovi pošiljajo vabila. Ne kliče! Vabi! Vabi vse tiste, ki čakajo na nekaj drugačnega. Kaj ni vsaka vožnja s kolesom drugačna. Seveda je in zato so tako milostni nasmeški vsakič, ko se sliši najprej en klik in takoj za njim še drugi klik pedala. Ste se že zasačili, da se vam po drugem kliku usta vedno razlezejo v črko U? Niste? Opazujte se…

Three Peaks Cyclo cross se vozi  po grofiji. Kje drugje pa bi se. Yorkshire se nahaja v severnem delu Anglije in je največja zgodovinska grofija v Združenem kraljestvu. Široki pasovi neokrnjene zelene narave v območju Yorkshire Dales je prizorišče najzanimivejšega ciklokrosa na svetu. Angleži pravijo, da v tej deželi živi Bog. Vsakega prvega avgusta je proslava kulture grofije Yorkshire. Vsaka zadnja nedelja v septembru pa je rezervirana za Three Peaks ciklokros.

Ingleborough…

Whernside…

Pen-y-Ghent…

Kolesarju gre veter v srce…Kolesarski klub Bradford. Strmina, vreme, razgledi. 61 kilometrov dolga trasa. Start v Helwith Bridgeu. Sredi ničesar. Sredi grofije…tam kjer Bog stanuje. Kje vse ga alpinisti iščejo?

Tom je spustil kolo v travo. Potem je zleknil svoje telo poleg. Z levo roko je držal krmilo kolesa. Njegova rokavica je bila mokra. Ni imel časa sneti čelade. Srce je še vedno galopiralo pod majico kot bi ne videlo še cilja. Nogi sta mu trzali od bolečin. Potem se je vse umirilo. Začelo je deževati in kaplje so zbadale naguban obraz. V podočnjakih se je videlo vseh ena in šestdeset kilometrov razdrapanih travniških poti, kamenja, makadama, asfalta in blata…blata je bilo preveč, čevlji so se lepili in koraki so bili težji in počasnejši…kolo je žulilo rame in sedež je venomer trkal po čeladi…ko je najtežje je treba kolo nositi…ko si najbolj izčrpan moraš kolo povezniti čez rame in stopati na prvi, na drugi, na tretji vrh…spust po kamenjih pa je potres za telo…Tom je bil že tretjič na Three Peaksu…trikrat je dejal, da ga ne bodo nikoli več videli tam. Trikrat je prelomil obljubo….

Three Peaks je kolesarjenje, ki ga morate doživeti…

Vsaj enkrat v življenju…

Oglejte si spodnje videoposnetke, kjer vam na splošno predstavimo ciklokros, njegovo zgodovino, zapeljete pa se lahko tudi z enim izmed tekmovalcev.

Več iz te teme:

Komentarji: