Indijski športniki imajo recept za zaščito pred ziko

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Atleti z vroče in tako kot Brazilija tropske in subtropske Indije so našli najbolj učinkovit recept za zaščito pred nevarnimi komarji, prenašalci zahrbtne okužbe z boleznijo zika. Najbolj učinkovito orožje je ponavadi tudi najbolj preprosto, najbolj neboleče in najcenejše. Torej samozaščitno ravnanje, oblačila z dolgimi rokavi in repelenti.

Zika je v mednarodni športni javnosti postala zlovešči simbol, povezan s premiernimi olimpijskimi igrami v Braziliji. Tako Svetovna zdravstvena organizacija WHO, Mednarodni olimpijski komite in predstavniki brazilskih gostiteljev ves čas trdijo, da so opozorila pred ziko preveč napihnjena in da bo za zdravje in varnost udeležencev dobro poskrbljeno. Brazilci senzacionalistična poročila in svarila odpravljajo tudi z dejstvom, da je avgusta v Riu zima, ko nadležni komarji mirujejo.

Kljub minimalnim možnostim za okužbo pa je že prišlo do nekaj odmevnih odpovedi olimpijskih iger, prav zaradi zike. Odhod v Brazilijo je odpovedal trenutno najboljši golfist na svetu, vodilni na svetovni lestvici, Avstralec Jason Day. Olimpijski turnir v golfu so zaradi zike že pred tem odpovedali štirikratni zmagovalec prestižnih golfskih turnirjev najvišje ravni major severnoirski golfist Rory McIlroy, nekdanji prvi golfist sveta Vijay Singh s pacifiškega otoka Fidži in Avstralec Marc Leishman. V Brazilijo pa ne bosta odpotovala niti golfista Avstralec Adam Scott in Južnoafričan Louis Oosthuizen.

V indijskem olimpijskem komiteju ne nameravajo po nepotrebnem zganjati preplaha, zato ne razmišljajo o odpovedi odhodov njihovih športnikov v Brazilijo. Članom odprave, na seznamu za Rio je več kot 100 športnikov z indijske podceline, pa so vseeno svetovali, naj sami poskrbijo za svojo varnost oziroma zdravje, tako da ne nosijo oblačil, s katerimi bi po nepotrebnem izpostavljali gole dele telesa pikom komarjev. Prav tako naj uporabljajo že obstoječa in učinkovita sredstva za odganjanje žuželk. Gre za repelente, s katerimi se je možno učinkovito ubraniti pikov komarjev kot glavnih prenašalcev okužb.

Brazilija je ena od držav, kjer so doma okuženi komarji ter je tako med najbolj prizadetimi z nevarno okužbo z virusom zika. V večini primerov okuženi bolezen preboli z bolezenskimi znaki, podobnimi navadnemu prehladu ali gripi. Lahko pa tudi ne zboli, a postane prenašalec bolezni, ki ima lahko v najbolj hudi obliki tudi smrtno nevarne zdravstvene posledice. Okužba se lahko prenaša med ljudmi s stiki, spolnimi odnosi, v nevarnosti pa so zlasti nosečnice, saj ima lahko okužba z ziko hude nevrološke posledice za še nerojeni plod.

Eden od predstavnikov indijskega olimpijskega komiteja Rakesh Gupta je dejal, da so svojim športnikom svetovali naj po možnosti ves čas nosijo majice z dolgimi rokavi ter dolge hlače, trenirke, pajkice in uporabljajo repelente za odganjanje žuželk. "Med opremo, ki jo bo dobil vsak od članov naše odprave v Rio, bo dovolj kosov oblačil z dolgimi rokavi. Našim športnikom smo svetovali, naj to opremo, ko bodo v Braziliji, tudi oblečejo in nosijo kot zaščito pred ziko," je dejal Gupta.

Več iz te teme:

Komentarji: