Istrska mineštra za na izlet

Pot je ravno prav dolga, da pretegnemo ude, pa še otroci ne bodo kaj preveč javkali, ker je pot bolj ali manj položna, kot se pač za železniške proge spodobi.
Fotografija: Serviramo še toplo, jed lahko zabelimo z žlico ali dvema dobrega oljčnega olja. Zraven mineštre se odlično poda sveže pečeni koruzni ali rženi kruh. FOTO: Arhiv Polet/Delo
 
Odpri galerijo
Serviramo še toplo, jed lahko zabelimo z žlico ali dvema dobrega oljčnega olja. Zraven mineštre se odlično poda sveže pečeni koruzni ali rženi kruh. FOTO: Arhiv Polet/Delo  

Kaj bi počeli ta konec tedna? Šli na tržnico in malo pohajkovali po mestu? Kofetkali s prijatelji, pa naj se otročad igra med sabo? Eno družinsko karto za bazen imamo še nekje založeno v predalu. Kaj pa če jo udarimo na izlet?

image_alt
Petka - ne s čevapčiči, ampak s tekaškimi copati


Zapeljimo se do Buj, zaparkiramo avto in se peš odpravimo po stari terasi železnice Paranzane naravnost do Grožnjana. Super ideja, pojdimo. Pot je ravno prav dolga, da pretegnemo ude in dobro poživimo telo, pa še otroci ne bodo kaj preveč javkali, ker je pot bolj ali manj položna, kot se pač za železniške proge spodobi. Še prej pa si doma pripravimo gosto istrsko enolončnico, ki nas bo pogrela in okrepčala, ko pridemo izlakotnjeni in prijetno utrujeni domov.
 

Za istrsko mineštro potrebujemo:


¼ kg suhega fižola
½ kg krompirja
¼ kg vloženih koruznih zrn
4 stroki česna
2 lovorjeva lista
suha panceta s kožo ali kost od pršuta
oljčno olje
sol (odvisno od slanosti mesa)
1 jedilna žlička mletega črnega popra
kost od pršuta ali suha panceta

Priprava istrske mineštre


V mrzlo vodo damo kuhati čez noč namočen fižol, lovorova lista, kost pršuta ali panceto s kožo. Ko je fižol že skoraj kuhan, dodamo sesekljan česen, na kocke narezan krompir in zrna vložene koruze. Preverimo slanost juhe in dosolimo po potrebi. Kuhamo na mirnem ognju približno dve uri, nato vse skupaj grobo pretlačimo in po želji popopramo. Serviramo še toplo, jed lahko zabelimo z žlico ali dvema dobrega oljčnega olja. Zraven mineštre se odlično poda sveže pečeni koruzni ali rženi kruh.

***
Klemen Košir si služi kruh s kuhanjem, pisanjem knjig, delavnicami peke kruha, raziskovanjem in založništvom.

Preberite še:

Komentarji: