Kaj vse potrebujemo za Franjo?

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa


Povedal sem, kakšno kolo je najbolj priporočljivo za maraton, kot je Franja BTC City. Vendar kolo ni vse, na žalost ali srečo, poleg sodi še cel kup opreme in pripomočkov. Kaj vse moramo imeti s sabo? Na prvem mestu so kolesarski čevlji, ki imajo pravilno privijačene blokeje, morajo biti očiščeni, ker le tako boste opazili morebitne pomanjkljivosti.

Kolesarski čevelj ne sme biti pretesen ali prevelik, vendar to že vemo. Najhuje je, če se vam odvijačijo blokeji, ne, najhuje je, če vas tiščijo. Potem so na vrsti kolesarske hlače s pleničko, pardon, s podlogo. Brez kolesarskih hlač se nikar ne podajte na tako dolgo pot. Spodnjice pustite v avtu, zelo seksi je, če jih pustite na vidnem mestu v avtu, tako, da mimoidoči vedo, da ste na kolesu. Torej, brez spodnjic v kolesarskih hlačah z najboljšo podlogo. Najboljšo podlogo? Da, z najboljšo, kajti, če se lotite tako dolgega maratona, potem si zaslužite najboljše hlače. Kupite si jih vsaj pet voženj, treningov, vadb, pred Franjo, tako boste lažje ugotovili ali so pravšnje za vas. Tu se ne hecam in ne spodbujam zapravljanja denarja kar tako. Za kratka ali občasna kolesarjenja so hlače hitro ok, vendar, ko se enkrat lotite prekolesariti 156 kilometrov, potem potrebujete zelo dobre hlače. Na tretjem mestu so nogavice. Kolesarite v kolesarskih nogavicah, ne v »košarkaških« ali katerikoli drugih. Kolesarske nogavice so prilagojene vložkom in na sploh kolesarskim čevljem, zato omogočajo udobnejšo vožnjo. Kolesarska majica s tremi žepi na hrbtu. Verjetno ni treba omenjati, da specialkarji nosimo oprijete majice, če tudi smo trebušasti.

 

ni podpisa
ni podpisa

Foto: Eroica

 

Pod majico sodi podmajica, švic majica, po domače, ki nam služi za dodatno odvajanje in vpijanje. To ni navadna bombažna spodnja majica, temveč prava kolesarska, ki je narejena iz naprednih, skoraj čudotvornih materialov. Omenili smo tri žepe na hrbtu. V enem, najraje v desnem, če ste desničar, imejte hrano (o hrani sledi posebno poglavje). Zakaj v desnem, če ste desničar? Zato, da bo najdostopnejša, da vas ne bo oviralo, ko jo boste ven jemali. V srednjem žepu imejte pumpico, »zadnji metek« v obliki najboljšega gela in telefon, v levem, če ste desničar, imejte odlagalni prostor za embalažo od hrane, za rokavičke, če jih boste vmes sneli ali rokavčke. In nič več. Zakaj pumpico v žep ne na kolo ali v podsedežno torbico?

 

ni podpisa
ni podpisa

V priročnikih in v Poletu marsikaj piše...berite.

Zato, ker smo Poletovci, ljubitelji, bralci Poleta na kisiku, zato spadamo med »Velominate«. Dva bidona sta skoraj obvezna, vendar dva pol litrska in nikoli enolitrski, ker nismo kamele. Osebno priporočam samo enega pol litrskega, ker je ob poti čisto dovolj okrepčilnih postaj, kjer so napitki zastonj. V kočarico drugega bidona raje spravim skladiščni bidon v katerem je ena rezervna zračnica, set krpic za krpanje zračnic, samolepilnih krpic, seveda, mini orodje za hitro popravilo, najlažje, ki se lahko kupi, dve montirki in deset evrov za vsak slučaj. To je vse, razen rokavic, zaščitnih očal in čelade na vrhu glave. Čelada je seveda obvezna, zato ji posvetimo več pozornosti. Devetdeset odstotkov kolesarjev na Franji ima narobe »namontirano« čelado na glavi, zato jim pada na zatilje, leze na nos, na levo ali na desno uho. Ko si čelado poveznete, ne smete vedeti, da jo imate na glavi.

V nobenem položaju ne sme biti moteča, zato si dobro preberite in oglejte navodila za uporabo čelade, tam vse piše in še slikice so, ki kažejo pravilno nastavitev. Posebno pozornost namenite paščkom čelade in seveda velikosti. Vizirji na čeladah so pri specialkarjih odvečni, dol z njimi. Zaščitna očala niso sončna očala. Sončnih očal kolesarji ne uporabljamo. Ščitijo nas pred vetrom, prahom in sončnimi žarki. Kupite si taka, ki vas ne bodo omejevala v senčnih delih cest, poti.  Rokavičke brez prstov spadajo med osnovne kose opreme. Služijo kot zaščita v primeru padcev in kot pripomoček za boljši oprijem balance. Niso modni dodatek. Smo kaj pozabili? Števec, brzinomer, pulz meter, merilec moči? Ne, to ne spada pod nujni del opreme za Franjo BTC City. Kaj pa če bo deževalo?

Več iz te teme:

Komentarji: