Katere so najbolj popularne diete in zakaj to ni dobro

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Ko govorimo o dietah, so zopet na prvi mesti labilnosti in slabe obveščenosti prijatelji Američani. Tudi rekreativci in športniki niso izjema – ljudje imamo tendenco, da diete vidimo kot čarobno palico, le ona nam lahko omogoča, da naslednjič podremo rekord proge ali pa osvojimo medaljo, kjerkoli že. Pri reviji Outside so se odločili, da preverijo, katera je najbolj popularna dieta med športniki ta hip. Ali je to paleo dieta, brezglutenska, ketogenična? Pri tolmačenju rezultatov in učinkov diet, nam je pomagala nutricistka Christine Rosenbloom iz univerze Georgia Tech, kjer je kot strokovna sodelavka delovala 30 let.

»Za prehrano je ta trenutek zgodovinski čas, saj se še nikoli toliko ljudi ni zanimalo za njo. Obenem pa je ta trenutek tudi najslabši, saj v svetu prehrane kroži preveč neresnic in slabih nasvetov,« pravi Rosenbloomova.

Medtem ko najboljši športniki dobro vedo, kaj za njih deluje in se znajo trendom vsaj deloma izogniti, so rekreativci v tem pogledu najbolj ranljivi in izpostavljeni lažem, obenem pa najbolj podvrženi sprejemanju prehranskih odločitev, ki so ponavadi slabe (topilci maščob, prehranski dodatki, ...).

Katera je najbolj popularna?

Iz googlovega grafa je razvidno, da je leta 2013 na popularnosti najbolj pridobila paleo dieta, potem ko so ljudje v svoje roke dobili knjigo Paleofantasy, ki je govorila o povratku v čas prehranjevanja v paleolitiku. Trend se je obdržal vse do danes, saj je zelo popularen v CrossFit svetu ter v ZDA med bejzbol igralci, ki so začeli dieto celo oglaševati, kot življenski slog.

ni podpisa
ni podpisa

Mar ni tega počel Phillip Morris, ko je otrokom porinil cigareto v roko in oglaševal nov življenjski slog? No, primerjava ni ravno na mestu, a vsak novodoben prehranski trend je lahko zelo nevaren, če ne upoštevate svojega telesa.

Brezglutenska dieta je še ena v vrsti diet, ki so med najbolj popularnimi. Njen največji zagovornik in ambasador je trenutno najboljši športnik na svetu, Novak Đoković, katerega knjiga »Serve to win« je bila uspešnica in najbolje prodajana knjiga nekaj mesecev zapored. Zanimanje za dieto se je dvignilo tudi takra, ko je Đoković nazadnje (lani) zmagal Wimbledon in med svojim standardnim wimbledonskim proslavljanjem pojedel malček travnate podlage, na kateri je igral. 

Rosenbloomova pravi: »Če nimate resničnega in resnega razloga zakaj se lotiti brezglutenske diete, vam ta sprememba ne bo pomagala. Največkrat brezglutenska dieta pomaga pri nekaterih bolezenskih stanjih, predvsem avtoimunskih.«

Ketogenična je naslednja dieta, ki pa ni tako popularna med športniki, bolj pa med tistimi, ki niso preveč dovzetni za 10-kilometrski tek. Malo ogljikovih hidratov in veliko maščobe je njihovo vodilo. Je pa zanimivo, da so dieto prevzeli tudi ultramaratonci in kolesarji, saj naj bi jim pomagala med dolgimi teki, saj želijo prilagoditi svoja telesa, da maščobo kurijo bolj zanesljivo.

Kaj prihaja?

Rosenbloomova pravi, da so v porastu prehranski trendi, ki pa jih že poznamo. Genetsko nepredelana hrana, ekološka pridelava, bio, organsko, eko, iz vrta na mizo, ... Vseeno pa ne pozabite: dieta = trend, trend = marketing, marketing = denar. Ne pustite se preslepiti.

Več iz te teme:

Komentarji: