Kot hoja po vodi, le da je bolje

SUP, veslanje stoje je užitek, a zahteva tudi nekaj znanja.
Fotografija: Bodite pripravljeni na vse. Če so na reki močne padavine gorvodno od vaše lokacije, lahko povzročijo nenadne sunke v vodnih gladinah in povzročijo, da lene, vijugaste reke v kratkem postanejo hudourniki. FOTO: Arhiv Polet/Delo
Odpri galerijo
Bodite pripravljeni na vse. Če so na reki močne padavine gorvodno od vaše lokacije, lahko povzročijo nenadne sunke v vodnih gladinah in povzročijo, da lene, vijugaste reke v kratkem postanejo hudourniki. FOTO: Arhiv Polet/Delo

Veliko ljudi bo na dopusti preživljalo čas na vodi, tudi supali bodo. Pri redpaddle.co so pripravili 10 zlatih pravil za varnost na vodi.
image_alt
V čast Mohoričeve zmage je Šenčur postal pikčast

1. Preverite svojo opremo

Prepričajte se, da je v dobrem stanju, preden zapustite dom in nato spet na svojem mestu za veslanje.
Poskrbite, da bo vaša deska napolnjena do priporočenega tlaka, da je vaše veslo pravilno sestavljeno in da je vsa vaša oprema primerna za pogoje, v katerih boste šli ven.
 

2. Preverite samega sebe

Prepričajte se, da ste oblečeni primerno vremenu, predvsem pa temperaturi vode. Obleci se tako, da pri padcu v vodo ne bo težav.
 

3. Nosite povodec

Uporabite povodec za gleženj za surfanje ali netekočo vodo in hitro snemljiv pas za tekoče vode ali morje.
 

4. Nosite PFD

Vedno nosite torbico z rešilnim pasom PFD s pomočjo vzgona ali pasu (osebna plavajoča naprava). Če imate težave v vodi, se spomnite, Float To Live,Lebdeti za življenje: sprostite se in plavajte na hrbtu, dokler si ne povrnete nadzora nad dihanjem.
 

5. Telefon

Vedno obvestite nekoga (zanesljivega), kam greste in kdaj se nameravate vrniti. Tudi če imate zabavo svojega življenja, se dogovorite, da boste poklicali ob določenem času, da se ne boste odpravili kdo ve kam brez kakršne koli rezervnega načrta. Opomba - oseba na drugem koncu linije mora vedeti, kaj storiti, če ne pokličete!
S seboj vzemite komunikacijsko napravo, in če imate težave, pokličite reševalce. R
 

6. Podrobno preverite vremensko napoved

Seznanite se z različnimi razmerami vetra in plime in podatki kaj pomenijo za vkrcanje na desko. Prepričajte se, da si dolgo in natančno ogledate podrobno lokalno vremensko napoved, da boste vedeli, kakšne bodo razmere ob prihodu in - to je pomembno - do konca dneva!

Bodite pripravljeni na vse. Če so na reki močne padavine gorvodno od vaše lokacije, lahko povzročijo nenadne sunke v vodnih gladinah in povzročijo, da lene, vijugaste reke v kratkem postanejo hudourniki. Hitro premikanje vode predstavlja izjemno tveganje, valovi, vrtinci in močni tokovi pa zahtevajo napredno usposabljanje za navigacijo.
Če ste na jezeru ali na morju, vam lahko celo rahel veter veslanje izredno oteži in celo privede do prevrnitve.
 

7. Lokalna znanja so vredna zlata

Ne bodite sramežljivi, pogovorite se z drugimi lokalnimi veslači, deskarji, kajakaši ali jadralci, ko se pripravljate na odhod. Presenečeni boste nad globino znanja, ki ga imajo na tem področju, kot so skrite nevarnosti, gibanje plimovanja, smer vetra in lokalni učinki.
 

8. Veslanje v paru

Ko greste na vodo, se organizirajte, da veslate v skupini ali (vsaj) s kom drugim. Poleg tega je veslanje s prijateljem toliko bolj zabavno!
Seznanite se z različnimi razmerami vetra in plime in podatki kaj pomenijo za vkrcanje na desko. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Seznanite se z različnimi razmerami vetra in plime in podatki kaj pomenijo za vkrcanje na desko. FOTO: Mavric Pivk/Delo

9. Vadba je marsikaj

Kadar koli imate priložnost, vadite reševanje v lepih, mirnih, preprostih razmerah, poskusite se vrniti na desko z vso vso opremo, veslajte brez smernika, veslajte z rokama, kot če izgubite veslo ... bodite kreativni!


10. Hladnokrvnost

Najpomembnejša točka od vseh! Če bo šlo vse narobe, boste morali nekaj storiti glede tega, zato ni nobenega smisla panike ali stresa, saj vas to ne bo pripeljalo nikamor.

Komentarji: