Ljudje, ki uživajo polnozrnata živila, bodo živeli dlje

Izsledki govorijo v prid sodobnim prehranjevalnim smernicam, ki priporočajo uživanje polnozrnatih živil kot preventivo pred kroničnimi boleznimi.
Fotografija: Znanstveniki po drugi strani niso ugotovili povezave med uživanjem polnozrnatih izdelkov in smrtnostjo zaradi raka. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Znanstveniki po drugi strani niso ugotovili povezave med uživanjem polnozrnatih izdelkov in smrtnostjo zaradi raka. FOTO: Shutterstock

Ljudje, ki uživajo polnozrnata živila, bodo verjetno živeli dlje in se izognili srčnim obolenjem, vendar pa s tem na zmanjšujejo tveganja za raka, kaže objavljena ameriška študija.
image_alt
Nahranimo imunski sistem, da ne bomo zboleli

Znanstveniki na univerzi Harvard so do zaključkov prišli na podlagi analiz več kot 74.000 žensk in skoraj 44.000 moških od sredine 80. let do leta 2015. Ugotovili so, da so tisti, ki so pojedli več polnozrnatih žitaric, imeli manjše tveganje, da umrejo zaradi bolezni srca.

Kdor vsak dan zaužije eno porcijo oz. 28 gramov polnozrnatih izdelkov, kot so rjavi riž, ovseni kosmiči, polnozrnati kruh in polnozrnate testenine, za devet odstotkov zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca, med drugim piše v študiji, objavljeni v strokovni reviji ameriškega zdravniškega združenja Internal Medicine. Znanstveniki po drugi strani niso ugotovili povezave med uživanjem polnozrnatih izdelkov in smrtnostjo zaradi raka.

»Izsledki govorijo v prid sodobnim prehranjevalnim smernicam, ki priporočajo uživanje polnozrnatih živil kot preventivo pred kroničnimi boleznimi, dokazujejo pa tudi, da tovrsten način prehrane lahko podaljša življenjsko dobo, ugotovitve študije,« še povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarji: