Makadamkar z dušo gorskega kolesa

Zima je za smučanje, in tudi za razmišljanje o prihajajoči kolesarski sezoni. Predstavljamo vam makdamkarja z dušo gorskega kolesa.
Fotografija: Nukeproof Digger. FOTO: Arhiv proizvajalca
Odpri galerijo
Nukeproof Digger. FOTO: Arhiv proizvajalca

Vemo, da trenutno razmišljate zgolj o tem, kako priti do snega, si pripeti smučki in se pognati v uživanje. Žal so smučišča zaprta, tekaške proge pa so letos res bogato obložene s snegom. Pa vendar smo si dovolili predstaviti letošnje prvo kolo. 

Gorskemu kolesu zamenjaš ravno za krivo balanco in dobiš Nukeproof digger. Dočakali smo tudi to. Kakšen je smisel takega kolesa? Gorsko kolo z ravnim krmilom? Ni čisto tako, čeprav so tega makadamkarja naredili strokovnjaki za izdelavo gorskih koles, je to čistokrvno, napredno gravel kolo. Napredno? Tega nisem hotel zapisati, ker spadam med tiste, ki imajo gravel kolesa, ki so bolj podobna specialkami za kros, kot pa trdakom, oz. gorskim kolesom brez vzmetenja (če sploh še obstajajo).

Digger ima geometrijo gravel kolesa, kar pomeni, da je boljši na makadamskih poteh in veliko slabši na trailih, ki so itak rezervirani za gorska kolesa, kajne? Ima tolste gume, ki ga upočasnijo vsakič, ko se ti zahoče po malce hitrejši vožnji. Vendar, kolo ni namenjeno za hitre kolesarje, ampak za uživače, nekje, kjer ni zvedavih pogledov, kjer so samo čudoviti razgledi, ali pa tam, kjer niti razgledov ni, samo dolge makadamske poti med smrekami, nad smrekami, …
Nukeproof Digger. FOTO: Arhiv proizvajalca
Nukeproof Digger. FOTO: Arhiv proizvajalca

Digger je seveda odličen, saj prihaja iz Nukeproof delavnice. Pletenice so v glavnem skrite v nedrje aluminijastega okvirja, opremljen je s 27.5-colskimi obročniki, vendar ustrezajo tudi 700C. Plašča sta široka kar 47 milimetrov, torej ni potrebna nadaljnja razlaga komu je to kolo namenjeno. Okvir je opremljen z nastavki za nosilce, ki je odlična novica za tiste, ki tudi kolovratijo (beri bikepacking). Opremljen je s Shimano GRX opremo 1x11, s kaseto 11-42. Tehta 9,8 kg, stane pa 2400 evrov.
Nukeproof Digger. FOTO: Arhiv proizvajalca
Nukeproof Digger. FOTO: Arhiv proizvajalca

Komentarji: