Maribor pričakuje gimnastičarje

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Maribor bo od 12. do 15. oktobra v Športni dvorani Lukna gostil Evropsko prvenstvo v Team Gymu, ki bo prvo tovrstno prvenstvo v Sloveniji nasploh. Organizatorji pričakujejo 550 tekmovalcev in 300 spremljevalcev iz 14 držav, prodanih pa je bilo več kot 1000 vstopnic, kar priča, da bo Maribor naslednji teden v znamenju gimnastike.

Maribor je najbolj južna lokacija tega prvenstva doslej, saj ima panoga izjemno popularnost predvsem v skandinavskih državah. Organizatorji so danes pripravili novinarsko konferenco pred prvenstvom, kjer so govorniki predstavili samo prvenstvo, priprave, sodelovanje z lokalno skupnostjo in podobno. »Ko smo se odločali za to prvenstvo smo prepoznali potencial panoge in samo podatek, da smo Slovenci v enem letu uspeli sestaviti dve ekipi, ki bosta nastopili na EP priča, da se tudi pri nas panoga hitro razvija,« je povedal mag. Klemen Bedenik, direktor prvenstva. »V Evropi pa je panoga razvita do nam nepredstavljivih razsežnosti« je še dodal.

Slogan Evropskega prvenstva TeamGym 2016 je ENOST. Usklajenost, ne samo športnikov v ekipi temveč tudi ljudi, ki sodelujejo pri organizaciji tega edinstvenega dogodka. Pri tem namreč sodeluje okoli 80 ljudi ter 10 prostovoljcev iz tujine in Slovenije. Poleg samega tekmovanja so organizatorji pripravili številne spremljevalne aktivnosti, od brezplačne izposoje koles MBajk do športnih iger in turistične ponudbe, da si obiskovalci lahko ogledajo Maribor in tudi Slovenijo. Poseben čar dogodka bosta otvoritvena in zaključna slovesnost pod taktirko Mitje Špesa iz podjetja Factumevent. Dogodka bosta namreč posebno doživetje z baletno zgodbo pod režijo Valentine Turcu, plesnimi in glasbenimi vložki ter osrednjo podobo prvenstva, ki jo bo zarisal znan ulični umetnik Teoson kar med samo otvoritveno slovesnostjo v živo. Med zaključno slovesnostjo bodo prikazani vrhunci prvenstva, celotno tekmovanje pa si bo možno med live prenosom ogledati na Youtube kanalu Evropske gimnastične zveze (EUG). Na RTV Slovenija bo prenos finala moških ekip v živo, kar nekaj pa je zanimanja tujih televizijskih hiš. Na samem prvenstvu je akreditiranih okoli 20 novinarjev, večinoma iz tujine.

Predsednik Gimnastične zveze Slovenije g. Ivan Levak je povedal da so v tem tednu ravno izpeljali dogodek Golden Age Gym festival, ki  je dosegel rekord po udeležbi, bilo je namreč 1800 udeležencev. Ta dogodek je dobra popotnica za Evropsko prvenstvo v Mariboru, oba pa sta izjemno pomembna za lokalne skupnosti.

Direktor Urada za šport Mestne občine Maribor  mag. Gregor Žmak je povedal, da sta MOM in GZS v marcu podpisali pismo o nameri z dogovorom, da bo mesto pomagalo pri doseganju ciljev prvenstva, med drugim pri zagonu novih športnih panog, odpiranju novih delovnih mest ter promociji Slovenije v tujini. »MOM se je pri prvenstvu kar precej potrudila, vključena so javna podjetja Snaga in Marprom, Zavod za turizem in Urad za šport,« je rekel in poudaril, da za vsak Evro, ki ga lokalna skupnost vloži v prvenstvo, spodbudi 15 Evrov zasebnih izdatkov. Pričakujejo 1,5 milijona € finančnih tokov, kar je za tako prvenstvo res izjemno. Bedenik pa je še dodal da gre za vzajemno sodelovanje. »Proračun prvenstva je okoli 800,000 €, kar zajema namestitve, prevoze, prizorišča in vse ostale stroške organizacije,  pričakujemo pa še enkrat toliko potrošnje obiskovalcev v mestu.«

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji:

Mnenja

Dmitro Kuleba, minister za zunanje zadeve Ukrajine, Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednik evropske komisije
Več...