Marko Baloh svetovni prvak v 24-urnem kronometru

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Pretekli vikend je slovenski kolesar Marko Baloh nastopil na Svetovnem prvenstvu v 24-urnem kronometru v Borrego Springsu (ZDA. Na dirki, ki pomeni zaključek sezone za ultra-kolesarje, se je zbralo več kot 50 tekmovalcev. Od najboljših na svetu sta manjkala trikratni zmagovalec RAAM-a Avstrijec Strasser zaradi poškodbe in Anglež Hopkinson, ki je predčasno zaključil sezono. Zaradi odlične konkurence je bilo pred dirko jasno, da bo v nevarnosti tudi rekord proge, ki je znašal 496milj oz 798km. Dirka poteka s startom in ciljem v središču Borrego Springs in poteka 22,5 ur 29km dolgem krogu, v zadnji uri in pol pa tekmovalce preusmerijo na krajši krog dolžine 7,7km.

Dirko so zaznamovale ekstremno nizke temperature za ta del ZDA. Na startu in ponoči je bila temperatura 0°C. Start dirke je potekal v valovih, najboljših 10 je startalo točno ob 18h po lokalnem času, naslednje skupine pa z zamikom ene minute. Prvi krogi so bili ekstremno hitri za tako dolgo dirko, povprečna hitrost po štirih urah je bila skoraj 38km/h. V boju za zmago so v tem momentu bili še trije, poleg Marka še Danec Peter Sandholt in Nemec Stefan Schlegel. Po nekaj krogih se je Marko odlepil od zasledovalcev in v jutro je privozil z dobrih 5 minut prednosti. Podnevi se je prednost počasi povečevala in Marko je na kratke kroge prišel s prednostjo, ki je zagotavljala zmago. Še vedno se je moral potruditi, ker je bil eden izmed ciljev rekord proge. To mu je tudi uspelo, prevozil je 502,1milje oz. 807,9km, s tem postavil nov rekord proge in postal letošnji svetovni prvak v 24-urnem kronometru. Drugi je ostal Danec Peter Sandholt z rezultatom 496,8 milj, na tretje mesto pa se je prebil Britanec Maurig James z 492 prevoženimi miljami.     

Marko je po dirki povedal: “Svetovno prvenstvo v 24-urnem kronometru je bilo glavni cilj letošnje sezone. Zaradi izvrstne konkurence si zmage nisem upal napovedovati, prepričan pa sem bil, da bo zanjo potrebno izboljšati rekord proge oz.prevoziti vsaj 500 milj (800km). Izkazalo se je, da sem imel prav, fantje so mi dihali za ovratnik do cilja in mi niso pustili, da bi bolj ležerno odpeljal kakšen krog dirke. Posledica tega je tudi odličen rezultat oz. izboljšan rekord trase. Zmago in naslov svetovnega prvaka posvečam očetu, ki je preminil pred mesecem dni. Vedno me je podpiral na moji športni poti in bil moj najzvestejši navijač. Pogrešam ga.«

Uradni končni rezultati:
1.Marko Baloh (Slovenija) 502,1 milj
2. Peter Sandholt (Danska) 496,8 milj
3. Meurig James (Velika Britanija) 492,0 milj
 

Več iz te teme:

Komentarji: