Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Matevž Planko - Havajec naj bo

ni podpisa
ni podpisa
Uredništvo
16. 9. 2015 | 09:09
5:03

Matevž Planko ali Hitri Planko, kot mu prijatelji, pa tudi sam sebi, radi rečejo, je 16-letni mladenič, ki se že od malih nog ukvarja s triatlonom. Preprost fant, doma iz Kamnika, obiskuje Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra, kjer je vključen v program Vzgojitelja predšolskih otrok.

Matevž je edini Slovenec v svoji mladinski kategoriji, ki se mu je letos uspelo uvrstiti na Svetovno prvenstvo v triatlonu, v Chicagu, v ZDA. Tam se bo do 20.9. skupaj s svojim trenerjem pripravljal na prvenstvo.

Doseganje vrhunskih rezultatov je za vsakega športnika, njegov moto, cilj, da ne rečemo poslanstvo. Kako visoke so ambicije je seveda stvar vsakega posameznika. Skupni imenovalec pa pri vseh lahko najdemo v ogromnemu številu ur treninga, brezpogojni predanosti športu in precejšnjemu odrekanju, na račun svoje telesne pripravljenosti.

Seveda enako velja tudi za Matevža. Šport mu je v krvi. Izhaja iz zelo športne družine, kjer sta mu starša že v zgodnjih letih približala športni duh in na nek način zasejala v njem ljubezen do triatlona. Oba sta trenirala in tekmovala v triatlonu in nekako naravno je bilo, da bom tudi sam stopil na to pot. Matevž pove: "Že od malih nog me je šport veselil in mi polnil moje dneve. Triatlon sem začel trenirati pri svojih 6 letih. Od takrat naprej je moj vsakdan sestavljen zelo enolično, no vsaj v očeh nekega drugega mladostnika. Trening, šola, trening. Meni to ni enolično, saj zelo rad treniram in uživam v vsakem trenutku".

Matevževa največja motivacija so cilji. Zastavljen cilj pomeni dober športni dosežek. Če se spomnimo enega izmed zadnjih, na katerega je najbolj ponosen je to 19. mesto v Ženevi, v Švici, ki mu je omogočil uvrstitev na Svetovno prvenstvo v Chicagu, kamor odhaja čez nekaj dni.  Prav ta vikend je na domači tekmi na Bledu v mednarodni tekmi ETU Triathlon Junior European Cup dosegel izvrstno 3. mesto.

Matevževe ambicije so visoke in zaradi tega ne izpusti niti enega treninga. Triatlon je del njega in brez njega si ne predstavlja življenja. Zato je seveda skrb za zdravje in svoje telo na prvem mestu. Zelo dobro se namreč zaveda, da dobre rezultate lahko dosega le, če bo zdrav in brez poškodb. Cilji in želje za naprej pa niso majhni. Nabrati si mora čim več izkušenj na tekmovanjih ne samo na državnem nivoju temveč tudi na evropskem nivoju. V naslednjih petih letih namerava priti med prvih 10 v Junior kategoriji svetovnega nivoja. Nadeja se uspešnega prestopa iz Sprint kategorije v Olimpik kategorijo. Seveda so cilji tudi dolgoročnejši. V naslednjih 10 letih namerava priti v top 10 v elitni konkurenci, opraviti vsaj 8 tekem v Dextra kategoriji in se uvrstiti na Olimpijske igre leta 2020 in 2024.

ni podpisa
ni podpisa

Olimpijske igre so sanje vsakega vrhunskega športnika in tako tudi Matevž ni nobena izjema. Rad bi zastopal Slovenijo in naredil pomenljiv rezultat. Triatlon je šport, ki še ni tako zelo priljubljen med Slovenci. Njegov cilj je tudi približati ta šport ljudem, jim pokazati, da so to pravzaprav trije športi, a po drugi strani en šport. Za rezultate je potrebno mogoče opraviti veliko več treningov kot pri drugih športih, saj se moraš izpopolnjevati v vsakemu posebej in v vseh treh kot celoti. In uspešen je na koncu tisti, ki naredi celoto. In tukaj je Matevž odličen.

Matevž pa ima na svoji poti tudi zanimivo podporno ekipo, ki se je prostovoljno zbrala in se odločila, da bo temu mladeniču pomagala na njegovi poti. Tako so mu začeli pomagati pri iskanju sponzorjev in opreme, saj je pri triatlonu pravzaprav trojni strošek vsega, ker gre za tri športe. Seveda so tukaj še vsa potovanja in priprave, ki jih le delno pokrije Triatlonska zveza Slovenije s katero odlično sodeluje.

Poleg pomoči pri sponzorjih so mu naredili internetno stran ter Facebook profil, kjer komunicira s svojimi vrstniki in podporniki/navijači in jim na ta način želi približati svoje vsakodnevno športno življenje in sam triatlon kot športno kategorijo. Internetno stran si lahko ogledate na linku, tudi vi pa ga lahko začnete spremljati na FB profilu.

Družina igra v Matevževem življenju zelo veliko vlogo, zato upa, da bo nekoč lahko svoje znanje in predanost družini predajal naprej mladim rodom in na ta način pripomogel k njihovi vzgoji in razvoju.  Za sam študij še ne ve ali ga bo nadaljeval na Pedagoški fakulteti ali bo šel na Fakulteto za šport. Nekaj časa ima  še za razmislek. Ne glede na to kje bo študij nadaljeval, želi biti mladim vzor. Vzor uspešnega športnika.

Matevžu želimo uspešno na Svetovnem prvenstvu in tudi na njegovi prihodnji športni poti!

ni podpisa
ni podpisa

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine