Moč v številkah: Surfer Michel Bourez

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Michel Bourez je surfer iz Tahitija, ki že vrsto let spada med najboljše jezdece valov in si je tudi na račun njegovih napornih in rigoroznih treningov prislužil vzdevek "Špartanec". Izjemno močno grajen in postaven, Michelova psihologija pa se ne vrti okoli moči, ampak okoli občutka. Sam Pravi: "Uporabi vodo in uživaj tako kot na plaži."

Michel je lani dopolnil 30 let, kar je bila zanj vse prej kot življenjska prelomnica, saj se na vsako sezono in vsako tekmo pripravlja identično kot pred nekaj leti. Svoj največji uspeh na svetovni turneji WSL je dosegel leta 2014, ko je v skupnem seštevku sezono zaključil na odličnem petem mestu.

Moč v številkah

5 - Obroki, ki jih Michel zaužije na dan. Njegov jedilnik je sestavljen iz treh spodobnih obrokov in dveh malic. "Na domačem otoku jemo veliko zelenjave, riža in sadja, tako da sem avtomatično zdrav, ko se doma pripravljam na sezono. Če se želite izboljšati, morate poslušati svoje telo. Moje mi pove, česa si želi in kaj mu ne paše in sam mu sledim 100-odstotno. To pomeni, da pojem zelo lahek zajtrk, obilno kosilo in lahko večerjo, smutije pa pijem za malico."

6.1 - Najvišji val v metrih, katerega je jezdil. Bourez se je s tem velikanom iz slane vode srečal v Mehiki. A ta še zdaleč ni najnevarnejši. Pravi, da je v mestecu Teahupo'o, kjer živi, na lokalni plaži val, ki je visok 2,5 metrov, lahko silovit kot tisti, ki jih zmorejo v višino 5 metrov ali več.

8 - Obratov, ki jih lahko naredi na enem valu. "Tekmovanja ne izgledajo tako, da človek stoji na deski in jezdi val, najpomembnejši element so obrati, ki jih lahko narediš na enem valu." V Avstraliji na tekmovanju Rip Curl Pro so valovi ponavadi nižji, a precej dolgi, zato mu tam uspeva tudi 8 obrniti desko proti vodni steni in potem zaviti nazaj na pot. "Na takšne napore se pripravljam s treniranjem eksplozivnosti. Ponavadi gre za sprinte na mivki, kjer se je težje odrivati in potrebuješ več moči in energije, da se premakneš iz točke A do točke B."

42 - Ur, ki jih februarja, pred uradnim začetkom surferske sezone, porabi za treniranje ju-jitsuja. Februar je v surferskem svetu mesec priprav na novo sezono in Bourez poleg treh tednov intenzivnega treninga vsak večer opravi še daljši trening ju-jitsuja. "Med tema dvema športoma vidim veliko povezav. Ko si v težavah, moraš ostati zbran in iskati izhod. Podobno je pri ju-jitsuju."

 

Več iz te teme:

Komentarji: